Propaganda rusă a inundat o parte a mass-mediei. Idioți utili promovează teme false. Propaganda regimului criminal de la Kremlin nu se mai poate face direct. Se face prin putiniștii cultivați cu grijă și cu bani mulți. Luați la bucată, pe bază de lipsă de caracter și tupeu.
Zoaiele aruncate în spațiul public se bazează pe o analiză bine făcută a materialului de lucru. Ele sunt la fel de periculoase ca orice metodă de înșelăciune, gen metoda „Accidentului”. Propaganda rusă se bazează pe dezinformări grosolane
Așa cum nu trebuie să dai PIN-ul sau CVC-ul cardului nimănui, la fel nu trebuie să te lași pradă acestor zoaie bine învelite și prezentate. E adesea mortal să te arunci de pe un bloc dacă „influensărul” spune că legea gravitației nu există.
Am adunat câteva teme de propagandă putinistă din ultimele zile, pe care le consider mai slinoase.
Iată o listă scurtă folosită de propaganda rusă, dar și răspunsurile la fiecare dintre afirmațiile putiniștilor:
1. Rușii nu ne sunt dușmani, cum americanii nu ne sunt prieteni
Răspuns: Ceea ce spuneți este fals, Rusia a amenințat fățiș România, de fapt întreaga Europă este sub permanenta amenințare a Rusiei. Putin a cerut retragerea NATO din Europa de Est. Exemple de țări neutre: Republica Moldova, Georgia, Ucraina, toate aceste țări au fost atacate de Rusia.
2. Rușii sunt cum sunt, dar nici cu ucrainenii nu putem sa spunem că ne avem bine
Răspuns: Dacă vreți să știți câte țări a invadat Rusia în ultima sută de ani, citiți acest articol. Deși România nu a avut relații foarte apropiate cu Ucraina, de la câștigarea independenței față de URSS, Ucraina nu a declanșat niciun război împotriva vecinilor săi.
Îți recomandăm:
3. Ajutăm ucrainenii, foarte bine, dar de ce nu am procedat la fel cu sirienii sau cu irakienii?
Răspuns: România a ajutat mereu refugiații de război, indiferent de țara de proveniență a acestora. România a ajutat pe sirieni, pe irakieni, pe afgani. România arată compasiune față de poporul ucrainean și este alături de acesta. Nu ne dorim să fim în situația ucrainenilor. Este o dovadă a compasiunii și umanității oamenilor. Propaganda rusă dezinformează grosolan în legătură cu compasiunea românilor.
4. Ajutăm ucrainenii, excelent, dar de ce nu ajutam la fel pe amărâții de la noi?
Răspuns: Propaganda rusă promovează masiv această temă. Fiecare dintre noi se poate implica pentru a-i ajutora pe nevoiașii de la noi. Donații pentru aceștia se pot face în continuare, la fel cum puteau fi făcute și înainte ca Rusia să declanșeze războiul împotriva Ucrainei. Nimeni nu interzice românilor care se întreabă acum de ce-i ajutăm pe ucraineni să îi ajute și pe nevoiașii din România.
5. Dacă nu te pricepi la război și la operațiuni militare speciale trebuie să taci din gură, să nu te bagi, stai în banca ta și vorbește despre pisici
Răspuns: Nu trebuie să ai pregătire militară pentru a trage singur o concluzie în ceea ce privește un război declanșat împotriva unei țări suverane. Ucraina a fost atacată de Rusia. Problema este că tocmai persoane care cad ușor victime ale propagandei lui Putin se exprimă pe tema războiului și răspândesc teme false în spațiul public.
Îți recomandăm:
6. Noi trebuie să stăm deoparte, nu avem nicio treabă cu acest război
Răspuns: România nu este implicată în acest război. Țara noastră este membră NATO. Alianța nu se va implica cu trupe în acest război. Președintele SUA și Secretarul General al NATO au declarat că NATO va apăra fiecare centimetru pătrat al Alianței, în cazul unui atac rusesc asupra membrilor NATO.
7. Uite, americanii au dat polonezilor rachete Patriot, nouă nimic
Răspuns: Pe teritoriul României există trupe americane. La Mihail Kogălniceanu, în Constanța, de exemplu. În țara noastră au sosit și trupe NATO. Acestea sunt prezente pentru a descuraja Rusia să invadeze țări membre ale Alianței.
Îți recomandăm:
8. Suntem prea săraci ca să putem sări cu ceva arme în ajutorul ucrainenilor
Răspuns: România nu a livrat arme Ucrainei. Au fost trimise muniție, haine și combustibil. Într-adevăr, destul de puțin
9. Nu trebuie să participăm la blocada economică a Rusiei căci cresc prețurile și e jale
Răspuns: Companii din întreaga lume s-au retras din Rusia, în urma războiului declanșat împotriva Ucrainei. Investiții românești în Rusia nu există, iar schimburile comerciale sunt marginale. Rusia este de abia pe locul 15 între partenerii economici ai României.
10. Războiul nu e bun, trebuie ca ucrainenii să accepte urgent pacea propusă de ruși, să nu mai facă scandal degeaba, ca să nu mai moară nevinovați
Răspuns: Războiul este într-adevăr o tragedie. Însă nu Ucraina a pornit acest război. Rusia a atacat Ucraina. Ucrainenii rezistă de peste 2 săptămâni în fața tancurilor rusești. Propaganda rusă dezinformează atunci când spune că a venit cu oferte de pace. De fapt, Rusia a cerut capitularea Ucrainei.
11. Americanii au un plan ascuns și vor să ne atragă într-un război deschis cu rușii pe aici
Răspuns: Dacă americanii au un plan ascuns cum de știi tocmai tu despre acest plan? Mai bine verifică informațiile pe care le primești și filtrează-le.
12. Apărarea oferită de NATO e o iluzie, nu vor face nimic pentru noi
Răspuns: Alianța a afirmat clar că articolul 5 este sacrosanct, un atac împotriva unei țări echivalează cu atacul împotriva tuturor membrilor. Rusia a atacat Ucraina, unul dintre motive fiind faptul că Ucraina și-a manifestat dorința de a adera la NATO
Îți recomandăm:
13. Ucraina e un stat artificial care nu merită să existe, făcut din teritorii de la vecini, inclusiv de la noi
Răspuns: Independența Ucrainei a fost recunoscută în 1991 și apoi reconfirmată de Rusia în 1994. Moscova s-a angajat să respecte suveranitatea Ucrainei. Ucraina este membru al ONU. Granițele sale sunt recunoscute internațional.
14. Ucrainenii nu au fost niciodată vecini buni cu noi, dimpotrivă au fost mereu puși pe harță, mai ceva ca rușii
Răspuns: Ucraina nu a atacat nicio altă țară de la câștigarea independenței.
15. Rusia are nevoie de ieșire la Marea Neagră, prin Crimeea și culoar spre ea. Altfel e izolată de lume
Răspuns: Rusia are ieșire la Marea Neagră. Rusia are ieșire și la Marea Baltică, dar și la Oceanul Arctic și Oceanul Pacific. Nu este în niciun caz izolată
16. Mass-media cumpărată minte, nu se întâmplă nimic în Ucraina
Răspuns: Dacă mass-media dezinformează, atunci de ce numărul refugiaților din Ucraina este de peste două milioane de oameni?
17. Ai fost tu acolo ca sa vezi cum este?
Răspuns: Nu, nu am fost și nici nu îmi doresc să merg să văd scene de război. Însă putem să vedem că milioane de oameni au fugit din Ucraina. Și am auzit relatările acestora la punctele de trecere a frontierei.
18. Rusia nu are nimic cu noi
Răspuns: România a căutat mereu să fie un vecin bun. Nu am atacat niciodată alte națiuni. În schimb, Rusia și-a atacat mereu vecinii. Ultimele exemple: Ucraina și Georgia
19. Americanii au pornit acest război
Răspuns: Cum de ați tras această concluzie? Rusia a atacat Ucraina. Puteți revedea discursul lui Putin în care a anunțat declanșarea unui război împotriva Ucrainei
20. Putin este patriot
Răspuns: Dacă a fi patriot înseamnă a porni războaie împotriva vecinilor Rusiei, înseamnă că nu înțelegeți că acțiunile sale provoacă moartea a mii de oameni, atât cetățeni ucraineni, dar și soldați ruși. Copii de 19-20 de ani au murit în Ucraina ca urmare a acțiunilor sale.
Îți recomandăm:
21. Putin este un mare ortodox
Răspuns: Înainte de a fi ortodox, Putin este fost membru KGB și chiar fost director al FSB, urmașul KGB. În Ucraina, armata lui Putin a recrutat mercenari sirieni și ceceni, musulmani, care luptă împotriva ucrainenilor, majoritar ortodocși.
22. Dacă eram cu rușii acum aveam gaze
Răspuns: Întreaga Europă caută alternative la gazul rusesc. Prin achiziția de gaz rusesc, Europa a devenit dependentă de Rusia din punct de vedere energetic. Mașina de război a Rusiei este alimentată tocmai prin exportul de petrol și gaze.
23. UE/NATO ne-au transformat in colonie, RO-EXIT!; Trebuie sa fim suverani si independenți
Răspuns: Niciodată Uniunea Europeană și NATO nu s-au extins prin forță. Din contră, țările membre au devenit parte din aceste organizații în mod voluntar. Toate țările din estul Europei au devenit membre UE și NATO tocmai pentru că și-au dorit acest lucru. România este o țară suverană și independentă. Dacă doriți să vorbim despre țări care nu sunt membre NATO, vă amintesc de Republica Moldova, Georgia sau Ucraina, țări atacate direct de Rusia sau pe al căror teritoriu se află staționate trupe ale Moscovei. RO-EXIT ar arunca România în brațele Rusiei. Nimeni nu emigrează în Rusia pentru o viață mai bună și libertate, ci spre Vest, inclusiv rușii. România este o țară mai dezvoltată decât Rusia. Salariile în România sunt mai mari decât în Rusia.
24. NATO s-a apropiat prea mult de granițele Rusiei
Răspuns: Rusia tocmai se apropie de NATO, prin acest război declanșat împotriva Ucrainei. NATO nu a amenințat niciodată Rusia, însă Putin flutură amenințarea armelor nucleare.