Integritatea teritorială a Ucrainei a reprezentat principalul subiect al conferinței de securitate de la München.
Ministrul de Externe al Beijingului a spus că Ucraina are dreptul de a-și proteja suveranitatea, independența și integritatea teritorială.
„Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie protejate. Acestea sunt principiile de bază în relațiile internaționale stabilite prin Constituția Națiunilor Unite. Aceasta este și ceea ce China a susținut până acum, fără excepție în ceea ce privește Ucraina. Dacă unii oameni încă se întreabă unde se află China în această problemă, este doar o denaturare intenționată”, a declarat Wang Yi
Analiștii Atlantic Council au declarat că forțele ruse ar putea „probabil să invadeze Ucraina în mai puțin de douăsprezece ore”
Rusia a comasat aproape 200.000 de soldați pe flancurile de nord, est și sud ale Ucrainei, potrivit oficialilor americani. Analiștii Atlantic Council au avertizat că Rusia a finalizat pregătirile pentru o operațiune ofensivă la scară largă.
Cu o invazie care pare din ce în ce mai iminentă, Wang Yi s-a folosit de prezența sâmbătă la conferința de securitate de la München pentru a-l avertiza pe Putin să nu-și ducă la îndeplinire ambițiile expansioniste. Wang Yi a afirmat dreptul Ucrainei de a-și proteja integritatea teritorială. Ministrul de externe chinez a cerut o soluție diplomatică la escaladarea crizei.
Wang Yi a numit Acordul de la Minsk „singura cale de ieșire”. Acesta a îndemnat toate părțile să se unească și să rezolve criza în mod pașnic. Ministrul de externe al Chinei a mai spus că Ucraina nu ar trebui să fie o linie de front pentru competiția dintre marile puteri.
Îți recomandăm:
Acordul de la Minsk se referă la un acord diplomatic semnat în februarie 2015 în capitala Belarusului. Acesta a fost semnat de reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și liderii celor două regiuni separatiste pro-ruse din estul Ucrainei
Acordul a stabilit o serie de pași militari și politici care rămân neimplementați. Un blocaj major este reprezentat de insistențele Rusiei că nu este parte la conflict. Prin urmare, Rusia consideră că nu este legată de termenii acordului.
Moscova dorește, de asemenea, ca regiunile separatiste să aibă autonomie în ceea ce privește politica economică și externă. Kiev respinge cu vehemență aceste cereri, pe care le consider de neacceptat.
Declarațiile lui Wang Yi reprezintă o surpriză majoră. Președintele Chinei Xi Jinping părea să susțină politica lui Putin în Ucraina. Rusia nu se aștepta ca aliatul chinez să sprijine integritatea teritorială a Ucrainei
Putin și Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing la începutul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Aceștia au emis o declarație comună în care solicită Occidentului „să abandoneze abordările ideologizate ale războiului rece”.
China a spus că înțelege și sprijină „propunerile înaintate de Federația Rusă privind acordarea de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic pe termen lung în Europa”. La conferința de securitate a fost prezent și Volodymr Zelenskiy, președintele Ucrainei, unde s-a întâlnit cu Boris Johnson.
Îți recomandăm:
Boris Johnson a reconfirmat sprijinul Marii Britanii pentru suveranitatea Ucrainei
Johnson a reiterat „sprijinul fără echivoc al Regatului Unit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Downing Street.
Ei au adăugat: „Prim-ministrul i-a spus lui Zelenskiy că Regatul Unit continuă să coopereze strâns cu partenerii internaționali pentru a clarifica că orice incursiune a Rusiei va fi întâmpinată violent, inclusiv cu consecințe economice semnificative.
„Liderii au convenit că orice incursiune ulterioară a Rusiei în Ucraina ar fi o greșeală profundă de calcul, care va fi întâmpinată cu o rezistență acerbă din partea Ucrainei. Au fost de acord că mai este timp ca Putin să aleagă calea păcii și a diplomației”.
Liderii occidentali au continuat să lanseze apeluri de ultim moment către președintele rus pentru a se retrage din pragul războiului.
Olaf Scholz, cancelarul german, a spus că este inacceptabil că Europa se confruntă cu un război pentru o problemă care nu era nici măcar o agendă – și anume apartenența Ucrainei la NATO. El a spus: „Nu se va întâmpla prea curând. Putin știe asta”.
Îți recomandăm:
(BBC) Boris Johnson: „Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa după 1945”
cuvinte cheie: integritatea teritorială a Ucrainei