Calitatea vieții în Cluj. Am ajuns să ne milogim de dezvoltatorii imobiliari? Mesaj pentru Emil Boc
Domnule primar, Emil Boc, văd că permanent se vorbește despre calitatea vieții în Cluj. Se discută despre cât de bine e să trăiești in orașul pe care îl conduceți. Așa este. Nu contest acest lucru și nu contest dezvoltarea Clujului. Ce mi-aș dori eu, în calitate de locuitor și plătitor de taxe la Cluj, este ca dumneavoastră să vedeți puțin dincolo de autobuzele electrice și domeniul IT. Să vă implicați în creșterea calității vieții și în zonele de după barierele pe care le pun constructorii, cu mult înainte să-și termine treaba.
Să faceți câteva plimbări prin „cartierele rezidențiale” ale Clujului și să vedeți cum standardul de calitate al vieții este mult sub ce propovăduiți
Există constructori care știu doar să emită facturi și care după plata acestora „nu mai au timp și resurse să facă ce promit”. Tare m-aș bucura să văd că vă pasă dincolo de semnarea autorizațiilor de construcție. În așa fel încât să avem același standard ridicat al vieții și pe lângă acțiunile de PR.
Nu am scris acest text pentru a vă critica. Am scris cu gândul că poate vă ajută cele două soluții pe care eu le-am identificat, în așa fel încât la rândul dumneavoastră să ne ajutați. Concret, vă propun două măsuri care sigur ar crește valoarea adăugată a calității vieții în Cluj:
- Nu eliberați autorizații de construcție constructorilor până nu definitivează toate lucrările prevăzute în contract și care au fost menționate în autorizația inițială de construcție eliberată de Primărie
Astfel, așa cum puteți vedea în poze, nu mai pleacă constructorul lăsând drumuri neterminate, cu moloz lăsat lângă blocuri, cu spărturi și parcuri neterminate. Ba mai mult, așa împiedicați răspunsuri care vin să umilească dacă le solicităm să facă ceva și să termine ce au început, de genul: „o să vă aduc o mașină de piatră, dar numai când aduc la noul șantier că până atunci nu am cum”. Adică este nevoie să ne milogim? Asta nu este calitate a vieții, domnule primar.
Îți recomandăm:
Cum este umflată artificial piața imobiliară din Cluj. Achiziția unui imobil te dezumanizează
2. Punctul doi este la fel de relevant. Poate rezolvați problema garanțiilor oferite de către dezvoltatori
Implicați-vă si căutați soluții prin care să obligați constructorul să ofere în contract garanție de minimum 4 ani de zile pentru finisajele interioare. Să-și asume asta înainte de a primi autorizația de construcție. În 12 luni, cât se oferă acum, nici nu se usucă gletul pe pereți. Se poate întâmpla, precum în cazul meu și al vecinilor mei, să cadă faianța de pe pereți. Și știu că nu sunt cazuri izolate. Hai să zicem că nici asta nu este o foarte mare problemă. Problema apare atunci când suni constructorul, îi explici situația și el îți răspunde că „a ieșit de mult din garanție, să reparați voi”. Când îi spui că treaba făcută este de mântuială, vine răspunsul: „ce să-ți fac eu dacă muncitorul meu se gândea la nevastă-să când a pus faianța?”. La această calitate a vieții sunteți părtaș, domnule Boc.
Îți recomandăm:
Garsoniera de 11 mp din Cluj. Comentariile preotului Francisc Doboș stârnesc hohote de râs
Lăsați-le timp, domnule primar, să construiască. Le dați prea repede autorizații și oamenii nu au posibilitatea să-si facă treaba. Fug repede de pe șantiere să toarne o roabă de ciment în altă parte să aibă motiv să dea drumul noilor facturi. După cum ați putut observa nu am adus în discuție prețul imobiliarelor din Cluj deoarece este cu totul altă discuție. Acum tare m-aș bucura să știu că veți ține cont de sugestiile mele și că poate vă doriți să fiți primul primar din țară care chiar se implică activ în tot ce ține de calitatea vieții, dincolo de ce citește lumea prin presă.
Spor la treaba!
Galerie foto:
Îți recomandăm:
Metroul din Cluj, o tichie de mărgăritar ce ne va săraci cu peste 2 miliarde de euro