RoExit, adică ieșirea României din Uniunea Europeană, intoxică spațiul public. RoExit este tema preferată a partidului extremist AUR, cu porniri totalitare și discurs neolegionar. RoExit acaparează un anumit segment al electoratului. Prin RoExit se promovează ideea falsă a prosperității oferită de neutralitatea României.
Promotorii RoExit uită să precizeze că statele care sunt așa-zis neutre sunt de fapt puternic dependente de Rusia sau au grave probleme de stabilitate internă
Exemple: Belarus, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia. Dintre acestea Ucraina, Republica Moldova și Georgia au fost agresate militar de către Rusia.
Cel mai recent exemplu este cel al Ucrainei care a fost invadată în 2014 de către Rusia. Ucraina a pierdut controlul asupra Peninsulei Crimeea și a estului țării, regiunea Donbas fiind sub controlul separatiștilor susținuți de Kremlin. Înainte de Ucraina, Georgia a fost agresată militar de Rusia, în 2008. Georgia a pierdut în urma războiului cu Rusia controlul asupra a două regiuni din nordul țării, Abhazia și Osetia de Sud. Aceste regiuni controlate de Rusia sunt în prezent afectate grav de șomaj ridicat și de sărăcie. În 1992, Republica Moldova a pierdut controlul asupra Transnistriei în urma unui război cu separatiștii susținuți de Moscova.
Îți recomandăm:
Rusia duce o politică de intimidare asupra țărilor așa-zis neutre prin promovarea unui discurs suveranist și susținerea unor forțe politice care servesc acestui scop
Temele lor preferate ale acestora? Suveranismul și neutralitatea. Aceștia „uită” să precizeze șantajul energetic practicat de Rusia la adresa țărilor așa-zis neutre, care sunt prea slabe să reacționeze.
Tema RoExit este echivalentă cu intrarea României în sfera de influență a Rusiei. Credeți că este ceva pozitiv? Exemplele Ucraina, Belarus, Serbia, Ucraina, Armenia, Republica Moldova sau Georgia sunt grăitoare în ceea ce privește o așa-zisă independență. De asemenea, toate statele din estul Europei au aderat la Uniunea Europeană și NATO, imediat ce URSS s-a dizolvat. Au luat această decizie tocmai pentru a sta deoparte de tendințele hegemoniste ale Rusiei, pe care le observăm chiar în prezent în Ucraina.
Ciprian Teleman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării (USR) explică pe scurt ce înseamnă RoExit:
„Tema RoExit este din categoria <<Hai să apăsăm pe buton și să vedem ce se întâmplă>>.
Este o temă promovată în căutarea unui profit de populism și direcționată comunicațional, pentru a câștiga priză, către un public reactiv și obișnuit cu o dietă de informare toxică.
Însă agenții de propagandă ai RoExit, nu vorbesc despre consecințele pentru cei cărora le servesc această salată rusească, adică ce ar dispărea dacă am ieși din UE.
- Peste 30.000 de studenți din România își fac studiile în străinătate.
- Dreptul la liberă circulație, oriunde în spațiul comunitar.
- Sute de mii de români lucrează în Uniunea Europeană.
- 75% din schimburile comerciale sunt cu Uniunea Europeană și sunt scutite de taxe. Asta înseamnă și <<mașinile din Germania>> dar și produsele antreprenorilor români și care produc salarii aici.
- Asistență medicală oriunde în spațiul comunitar în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate.
- Perioadă minimă de garanție de doi ani la produsele electronice și dreptul de a returna în 14 zile un produs cumpărat online.
- Folosirea telefonului în UE în aceleași condiții ca cele de acasă.
Cărei minți sănătoase îi poate folosi o astfel de retorică? O astfel de propagandă nu este cumva un atac la siguranța națională de care ar trebui să se ocupe cineva?”
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Amenințări militare antiapusene fără precedent
Despre promotorii RoExit: Link extern