Negocieri SUA – Rusia
Discuțiile dintre SUA și Rusia pe marginea crizei din Ucraina nu încep sub cele mai bune auspicii. Deși Statele Unite au avut un ton rezervat, ultimele declarații ale diplomației americane sunt de o duritate extremă
Anthony Blinken avertizează Rusia cu privire la „consecințele grave” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei. Rușii sunt avertizați și în legătură cu acțiunile agresive pe care le desfășoară în Europa. Înaltul diplomat american afirmă că Washingtonul este pe deplin angajat în dialog, dar progresul trebuie să fie „în două sensuri”.
Adresându-se vineri reporterilor de la Departamentul de Stat, Blinken a declarat că Washingtonul este în căutarea unei soluții diplomatice pentru problemele cauzate de Moscova. Blinken a adăugat că progresul trebuie să fie o „stradă cu două sensuri”.
„Suntem pregătiți să răspundem în forță la agresiunile rusești. Dar o soluție diplomatică este încă posibilă și preferabilă dacă Rusia o alege, a declarat Blinken”
Statele Unite și Rusia vor începe luni discuțiile la Geneva axate pe tensiunile din Ucraina. Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman și ministrul adjunct de externe al Rusiei Serghei Riabkov vor conduce delegațiile.
Îți recomandăm:
NATO și Rusia urmează să înceapă propriile negocieri la Bruxelles în cursul săptămânii viitoare
La sfârșitul lunii decembrie, președintele Joe Biden a susținut o conferință telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Casa Albă a spus că Biden l-a îndemnat pe Putin să „deescaladeze” tensiunile. Casa albă „a precizat că Statele Unite, aliații și partenerii săi vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”.
Blinken a reluat acel mesaj vineri, spunând că Washingtonul și aliații săi sunt pregătiți să ia măsuri economice dure, fără precedent, împotriva Moscovei.
„Scopul nostru este să avem o relație previzibilă și stabilă cu Rusia. Astfel încât să putem coopera atunci când este în interesul nostru reciproc și să abordăm diferențele noastre printr-un dialog deschis și sincer. Va fi foarte dificil să realizăm progrese reale dacă Rusia continuă să-și consolideze prezența militară și retorica sa incendiară. Și am explicat clar cu ce se va confrunta Rusia dacă va continua pe această cale, inclusiv măsuri economice pe care nu le-am folosit până acum, care vor avea consecințe grave asupra Rusiei.” a declarat Blinken
Îți recomandăm:
Rusia a avertizat că sancțiunile americane vor fi o „greșeală colosală”
La rândul său, guvernul rus a avertizat SUA că sancțiunile substanțiale împotriva Rusiei ar fi „o greșeală colosală”.
Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014 și, la scurt timp după aceea, a susținut o rebeliune separatistă în estul țării
Armata rusă a consolidat trupe în apropierea graniței sale cu Ucraina, stârnind temeri americane și europene că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie iminentă a vecinului său. În prezent, relațiile dintre Moscova și Occident sunt la cel mai scăzut nivel după încheierea războiului rece.
Luptele din regiunea Donbas, au dus la uciderea a peste 14.000 de oameni, potrivit Kievului.
Rusia, care vede NATO ca pe o amenințare strategică în Europa de Est, caută garanții de securitate. Moscova a cerut alianței militare condusă de SUA să oprească expansiunea spre est. Rusia a amenințat că nu va accepta integrarea în NATO a fostelor republici sovietice.
Statele Unite au replicat că este dreptul suveran al oricărei națiuni de a decide alianțele din care fac parte.
Blinken a descris vineri NATO ca fiind o alianță defensivă care „există pentru a proteja, nu pentru a ataca”
NATO și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina împotriva oricărei acțiuni militare ruse, după o întâlnire virtuală a miniștrilor de externe ai alianței.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat opoziția față de acordarea Rusiei a dreptului de veto în ceea ce privește țările ce se alătura alianței.
„Nu putem ajunge într-o situație în care avem membri NATO de mâna a doua, în care NATO ca alianță nu are voie să-i protejeze”, a spus el.
Stoltenberg a minimizat, de asemenea, ideea că Ucraina reprezintă o amenințare pentru Rusia. „Cred că ideea unei Ucraine democratice stabile este o provocare pentru Rusia”, a spus el.
Îți recomandăm:
Va fi război în Ucraina? NATO amenință Rusia: „Nu aveți drept de veto!”
negocieri SUA Rusia