România este o țară frumoasă! Grădina Maicii Domnului! Suntem buricul Universului. Prin tunelurile din Bucegi ale lui Radu Cinamar călătorim înapoi în timp să vedem scena peștilor și pâinii a lui Iisus. Pentru necazurile noastre sunt de vină doar străinii. Noi nu mai vrem să fim o colonie pentru occidentalii ăștia depravați, vai de mama lor! Nu ne vaccinăm pentru că ne imunizăm natural, deși nu înțelegem complet ce înseamnă asta. Și cel mai important: Munții noștri Aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă! Am auzit cu toții aceste lucruri, unii poate chiar le cred fără suflare!
La școală învățăm prea puțin despre istoria recentă și comentăm prea puțin izvoarele istorice. Ni se dă informația de-a gata și lumea se așteaptă să o memorăm. În loc să ne punem în pielea acelor lideri și să discutăm cu copiii ce ar fi făcut ei în acele situații, doar îi ascultăm în ce an a fost bătălia de la Călugăreni.
Am fost învățați să fim siguri că Mihai Viteazul chiar putea să îi bată pe turci, ruși, austrieci la un loc, sau că Ștefan cel Mare pe polonezi, turci, ruși și unguri. Că Vlad Țepes a fost doar erou. Sau că A.I. Cuza a fost un conducător doar bun. Și că niciunii dintre ei sau sutele de alți voievozi, conducători și regi ai României nu au avut probleme, nu au trebuit să facă alegeri grele și au făcut doar fapte bune!
Realitatea însă, este tot timpul mai complexă
Suntem un popor trecut prin multe greutăți de-a lungul secolelor. Dar în ultimii 160 ani am reușit să ne ridicăm. Am reușit să creăm o țară bazată pe națiunea română, să o facem independentă, mare din nou. Apoi am văzut-o iar dărâmată. Apoi reconstruită parțial, trădată și furată și bătută, prinsă în mreaja timpurilor și scăpată într-un final din ghearele dictaturii prin sacrificiul românilor care au murit în 1989. Suntem în continuare cu decenii în urma vestului. Dar diferența nu mai e așa de mare ca acum 32 ani. Ba chiar suntem mult mai aproape de ei!
Îți recomandăm:
Știți ce, realitatea este de fapt și complexă și simplă în același timp
Se prea poate ca în 1989 să fi fost vorba de o bătălie între grupări ale protipendadei comuniste din care a ieșit câștigător cel al lui Iliescu. Dar asta tot nu va face mai mic sacrificiul celor care au murit pentru libertate! Datorită lor suntem aici astăzi, și suntem mult mai bine ca atunci. Din cauza noastră însă, nu suntem și mai sus.
Adevărul este că oamenii sunt atât buni dar și răi. La fel și conducătorii și liderii noștri. Până la urmă sunt și ei cum ni-i alegem și noi. Adevărul este că România nu este buricul Universului, și că noi românii suntem de fapt cam la media spre vârful națiilor de pe această planetă. Rata de vaccinare, apropos, e la fel în România ca media planetei. Și economia este în creștere constantă de 20 ani, spre primii clasați, spre Occident. Cu hopuri diverse, dar totuși economic este clar că nu mai suntem nici lumea a 3-a, ca acum 40 ani, nici lumea a 2-a ca acum 10 ani.
Cei care am reușit să călătorim prin lume înțelegem acest lucru. Nici nu ne amăgim că nu avem sărăcie, dar nici nu disperăm căci știm că ne descurcăm totuși bine față de miliarde de alți oameni. Suntem echilibrați. Și în gândire și în acțiune.
Radu Cinamar și tunelurile din Bucegi?
Am citit și eu cărțile. Chiar mi-au plăcut, sunt un fan de SF și mă bucur că acest pseudonim (nu știm cine este autorul) a reușit să creeze un nou univers literar aici, acasă. Poate că suntem și tentați să credem ce scrie acolo, sau ce o scrie în alte cărți și alte teorii ale conspirației. Când eram mai tânăr am trecut și eu prin astfel de faze. Mi se păreau cool, interesante, mă făceau special. Dar știți ce? Educația, universitatea, viața, călătoritul prin Europa și prin lume, mi-au dat posibilitatea creării unei gândiri critice și logice. M-au făcut ceea ce sunt astăzi și tare m-aș bucura să văd cât mai mulți români cu astfel de șanse și experiențe faine în viață, cum am avut eu. Și m-aș bucura dublu să se întoarcă în țară, ca mine, să punem umărul la construcția sa.
Îți recomandăm:
Astăzi România trece printr-o criză la fel cum o fac și Statele Unite și Marea Britanie, dar și Europa, Rusia, China și Africa
Chiar dacă dinspre est transpare doar imaginea tradiționalistă și nostalgică a trecutului, împinsă cu mulți bani de dictaturile oligarhice de acolo, realitatea este că la ei se întâmplă la fel ca peste tot. Sănătatea ne este amenințată de acest virus, energia este scumpă din cauza jocurilor politice ale dictatorului rus. Prețurile cresc și din acest motiv dar și din cauza crizelor logistică și economică, începute de cea sanitară. Această stare de fapt va mai dura aproximativ 2 ani. Cam asta spun și economiștii și experții în sănătate, uitându-se la crize din trecut.
Lumea este drept urmare nesigură pe ea, ba chiar debusolată că liderii nu s-au gândit mai bine la nevoile tuturor. Lumea crede mai puțin în știință decât ar trebui, decât dacă și-ar asculta propria gândire și nu propaganda împinsă de politicieni populiști, fani ai lui Putin al Rusiei care își omoară contracandidații și Xi al Chinei care aruncă zeci de jurnaliști în fiecare an în pușcărie pentru opiniile lor libere.
În aceste vremuri grele, dar nu imposibile, există tot timpul riscul aruncării propriei noastre responsabilități în brațele celor care ne mint frumos. Acum nu mai vorbim de aurul din Roșia Montană, ci despre AUR-ul din Parlament
Mesajul lor este unul al trecutului, al dezbinării și al populismului care se folosește de tradițiile și obiceiurile noastre, ca să ne mintă și să ne facă să ne urâm între noi.
Tipologia de lucru populiștilor este una standard de kompromat. Gândită de KGB în anii 1920. Ea nu este doar la AUR, cei care spun că sunt de extrema dreaptă, o găsim și la unii care spun că sunt de centru, sau unii care spun că sunt de extrema stângă. Și nu doar în România, ci în toată lumea deja. Europa este mai afectată deoarece rușii, cu ale lor ”fabrici” de troli din St. Petersburg și Moscova, înțeleg mai bine ce ”butoane psihologice” să apese ca să-i facă paranoici pe europeni și neîncrezători în propriile forțe.
Realitatea este alta, oameni buni! Europa rămâne bastionul speranței, al libertății și prosperității. Iar prin alegerile românilor de a ne alătura Uniunii Europene și NATO, am reușit și noi să creștem cu adevărat și să reîncepem să devenim iarăși puternici și prosperi
Este evident că nu suntem acolo unde ne-am dori încă. Tot timpul se poate mai bine.
Dar avem oportunitatea acum să arătăm zonei ce înseamnă un lider incluziv, care lucrează împreună cu vecinii, care îi ajută să se dezvolte și le arată exemple pozitive de dezvoltare. O putem face doar muncind serios, precum nemții, având inovația și curajul americanilor și britanicilor. Putem construi diplomație mai deschisă și inteligentă decât a francezilor sau suedezilor. Și da, doar dacă suntem și noi puternici, atât militar prin parteneriatul strategic cu NATO și SUA cât și economic, prin intrarea în era cunoașterii și informației. Era fabricilor mamut a apus în Europa. Avem șansa să participăm la relocarea fabricilor inteligente și a tehnologiilor de producție de secol 21 dinspre Asia spre Europa. E un tren pe care trebuie să îl prindem.
Iar toate aceste lucruri le vom face doar cu lideri inteligenți, școliți în cele mai bune școli ale lumii (felicitări Rep. Moldova și Bulgaria pentru că și-au ales astfel de lideri în aceste timpuri grele, absolvenți de Harvard cu toții), oameni empatici și profesioniști. Oameni care să ne unească și să ne arate că putem lucra împreună și putem urca și noi, din ”fundul curții” și mijlocul clasei, în topul națiunilor lumii.
Această creștere către locul 1 și medalia de Aur, nu se poate face niciodată cu partide și oameni populiști, cu ideologii bazate pe frică și divizare, precum AUR. Se poate face doar prin muncă asumată și colaborare cu Vestul
De bine de rău România are partide de toate felurile. Fiecare român poate alege ce îl atrage din punct de vedere ideologic. Și ca să înțelegem o dată pentru totdeauna: îi poți îndruma pe oamenii politici și îi poți face să-și țină cuvântul dat doar prin două metode demonstrate științific. Nicio altă metodă nu are un rezultat pozitiv dorit. Ele sunt de fapt simple:
1. Mergi la vot tot timpul și alege oameni cărora vrei să le dai șanse să-ți facă viața mai bună. Nu vota negativ. Nu vota ca să îi ”arăți tu ăluia că nu știu ce nu a făcut și acuma o să le dai șansa extremiștilor ca să-l ardă pe fraier”. Am mai făcut asta în anii 30 și nu a ieșit deloc bine pentru țară! Nu lăsa știrile propagandistice să te oprească din a merge la vot. O parte din scârba pe care o simți pentru politică este reală. Dar altă parte întreținută constant în media, este una creată artificial de laboratoare ce vin în special din Est. Așa că ascultă-ți și vocea internă mai des și lasă Facebook-ul și TV-ul în plata lor. Ieși în natură, citește o carte, stai de vorbă cu consilierul tău local și dă-i idei de proiecte. Votează pozitiv! Votează activ!
2. Candidează! Intră în politică! Vezi că vocea nu îți este ascultată? Intră în politică tu! Nu e ușor, dar nici imposibil.
Vrem să fim cu adevărat Grădina Maicii Domnului? Și să trăim pildele Domnului nostru Iisus Christos? O putem face în doar o generație. Doar lucrând împreună și ascultându-ne reciproc. Prin iubire, compasiune, educație, gândire logică și profesionalism. Prin respectarea acestor valori universale.
Îți recomandăm:
George Simion trollat pe propriul cont de Facebook de RO Vaccinare
protest AUR