Cine citește și studiază istoria își dă seama de un adevăr universal valabil. Imperiile care au avut succes, toate, au fost tolerante și flexibile. Au inclus alte culturi și credințe. Nu au impus brutal altceva. Au colaborat cu elitele locale, nu le-au înlocuit cu străini veniți din centru. Și, foarte important, pentru cei care au fost cuceriți sau au intrat de bunăvoie în imperiu, le-a fost mai bine economic vorbind și au fost mai în siguranță decât pe afară.
Așa a funcționat imperiul roman, imperiul otoman, parțial imperiul Habsburg, imperiul olandez, imperiul britanic, acum imperiul american
În schimb, cei care au încercat să schimbe total și fundamental cultura locului, să domine brutal celelalte nații, nu au reușit nici măcar pe termen mediu. Ba chiar au fost distruși.
Germania. China (care nu a reușit niciodată se se extindă în afara zonei dominate de ei). Rusia (imperiul lor a durat doar câteva zeci de ani, acum toți dar absolut toți încearcă să scape de ei. S-ar alia cu oricine ca să se protejeze).
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: Klaus Iohannis, Germania, Premiul Carol și misterul românesc
Nu e de mirare că cei 3, Germania, Rusia și China, se înțeleg bine. Pentru că gândesc la fel. Toți ceilalți, pentru ei, sunt necivilizați care trebuie dominați dur, controlați direct, și trebuie să se comporte fix, dar fix ca ei. Să devină nemți, ruși sau chinezi
Altfel nu sunt acceptabili ca oameni. În zona noastră așa gândesc și maghiarii și sârbii, care au avut și ei niște mini-imperii în zonă. Însă, după, succes zero. Uitați-vă cu ce țări mici și sărăcite au rămas.
Ce e fascinant este că popoarele astea nu învață nimic. Sunt cei mai mari din zonele lor geografice, cei mai puternici. Tot încearcă să se extindă cumva si tot pierd. Rău. Cu costuri însă uriașe și pentru ele și pentru ceilalți.
Din păcate, dacă UE devine profund inflexibilă pe teme marginale, dacă devine dominată de Germania, va dispărea
UE trebuie sa fie o structura flexibilă, piață liberă, un set clar și simplu de reguli care pot fi judecate central (o cvasi Constituție) și un buget (de nivel PNRR, e suficient) care să fie alocat pe ideea de coeziune economică. Atât. Și cu influență germană cât mai mică (prin coalizarea celorlalte tari. Deja Franța și Italia au făcut un pact, tocmai în direcția asta). Și Rusia trebuie ținuta in frâu, să nu i se permită să se extindă nici în Ucraina ș nici în Belarus. Cât mai departe să fie.
Îți recomandăm:
Andrei Caramitru: Multă lume cade în extaz după Angela Merkel. Eu am o părere profund negativă însă