Ședință cu scântei la PNL. Partidul stă pe un butoi de pulbere. Poziția de negociere a PSD, în raport cu cea a liberalilor, este una de forță. Tensiunile din cadrul PNL sunt în creștere. Partidul stă pe un butoi de pulbere. Aceștia se află în situația de a ceda posibililor parteneri din PSD ministere cheie, precum portofoliul ministerului de finanțe, al transporturilor sau dezvoltării. PSD a solicitat și postul de secretar general al guvernului. Deși o alianță cu PSD dezavantajează PNL, aceasta asigură o largă susținere parlamentară.
În cursul zilei de ieri a avut loc o ședință în cadru restrâns la PNL, la care au participat liderii partidului. Discuțiile dintre aceștia scot în evidență tensiuni aflate la un nivel înalt, dar și o poziție dificilă în fața PSD.
Redăm în continuare luările de poziție și intervențiile celor prezenți.
Rareș Bogdan descrie în cuvinte dure negocierile cu PSD:
„Cei din PSD spun că atâta timp cât PNL are premierul, li se cuvine Secretariatul General al Guvernului și ministerul finanțelor, ceea ce blochează alocările de fonduri către alte ministere și autorități contractante si activitatea premierului, indiferent cine e el. În plus, Ciolacu spune că trebuie sa îi dea prietenului lui, Grindeanu, transporturile.”
Același Rareș Bogdan îl descrie în cuvinte deloc cordiale pe Marcel Ciolacu, în aceeași ședință din PNL: „o fi crezut că e la Buzău, în piață”:
„Ciolacu, care o fi crezut ca e la Buzău în piață s-a trezit marele apărător al UDMR, deși era o negociere fireasca între noi și UDMR pe ce am avut noi, ce am pierdut, dând la o parte președintele partidului, premierul și încercând să găsim o formulă de discuții.”
Îți recomandăm:
Prim vicepreședintele PNL consideră incorectă poziția PSD
„În acest context Ciolacu, cu care ar trebui să stăm 7 ani la masă, a procedat incorect, intrând într-o discuție care nu îl privea in niciun fel”
„Nu vreau să fiu luat de prost de Ciolacu. În momentul ăsta Ciolacu umilește PNL și își bate joc de președintele României”
Liniile roșii peste care PNL nu va trece în negocierile cu PSD
În ședința liderii partidului s-au întrebat dacă PNL poate merge înainte fără ministerul de finanțe, dezvoltare si cel de transporturi.
Bogdan Huțucă, liderul PNL Constanța, a insistat pentru ministerul transporturilor, un minister considerat foarte important pentru liberali.
Deputatul PNL Alexandru Muraru a solicitat ca ministerele să fie luate în calcul în funcție de bugete, considerând că „toata campania noastră este despre dezvoltare, nu putem să nu avem măcar un minister de dezvoltare”, fie că este cel al fondurilor europene, al dezvoltării sau al transporturilor”
Îți recomandăm:
Se întâmpla ceva mai complicat decât credeți voi. Nu e doar un mare blat pentru a fura
Liderii PNL au discutat și despre poziția UDMR: Kelemen Hunor nu va sta cu „pantalonii în vine”
Hunor a ieșit cu declarații foarte agresive, că ei nu vor sta cu pantalonii în vine așteptând postașul, dar ei când guvernare cu PSD nu au avut niciodată ministerul dezvoltării. Nu poate un partid, cu 5% să aibă cel de al treilea minister ca importanță.
Florin Cîțu: „Lupta e pe transporturi și dezvoltare. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, daca îl vrem, e la noi”
Alin Nica, deputat PNL Timiș, insistă ca ministerul dezvoltării să fie la PNL și propune să ofere UDMR-ului Finanțele, ca să se „încaiere cu PSD”
Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova: „Nu putem lua și Finanțele și Transporturile și Dezvoltarea. Strategia noastră a fost că putem lua de la PSD finanțele, nu ca pleacă de la masă. Atunci hai să luam dezvoltarea de la UDMR că dacă UDMR-ul pleacă de la masă putem merge mai departe. Putem intra peste UDMR, dar dacă intram peste PSD să le luam Finanțele, s-a terminat.”
Florin Cîțu: „Dacă vrem cele doua ministere, nu va fi ieftin. Concluzia e simplă, vrem transporturi sau dezvoltare. Eu vă spun, ca sa iei aceste lucruri acum, te costă. Și asta trebuie să înțelegem. Suntem într-o negociere, nu suntem într-o poziție foarte bună. Avem o victorie, avem premierul, dar dacă ne așteptam să luam unul din cele două ministere, trebuie să știm că o sa coste. Oricât de bună ar fi echipa noastră de negociere și ei negociază dur.
Ne-au aruncat deja în față o soluție: guvern minoritar pana in martie. Luăm noi toate ministerele, dar apoi ne dau jos in aprilie.
Nu tuturor le place stilul meu de negociere mai dur. Clar dacă vrem dezvoltare sau finanțe, deși e o greșeală, veți vedea mai târziu când se va face bugetul cât era de important. Dacă vrem dezvoltare sau transporturi, s-ar putea să ne coste Energia, MAI, MAE. Noi s-ar putea să avem 7 ministere pe hârtie, dar putem lua 5 care sa conteze însă.”
Negocierile pentru formarea guvernului continuă. În fața poziției de forță a PSD, Rareș Bogdan a cerut negocieri cu USR după ce discuțiile cu PSD și UDMR s-au blocat la împărțirea ministerelor.
Replica liderului USR, Dacian Cioloș, nu a întârziat să apară: „Dacă ai curaj cu adevărat, te așteptăm la negocieri”
În prezent, PNL se află într-o poziție șubredă de negociere, atât față de PSD, unde este partidul mai mic, conform aritmeticii electorale, dar și față de USR, partid care a votat moțiunea împotriva guvernului Cîțu alături de social democrați.
Îți recomandăm:
Sondaj Project-E: Care a fost cel mai bun președinte din istoria României? Votează!
Ședință PNL. Link extern: G4Media