Luare de poziție extrem de dură a deputatului PNL, Alexandru Kocsis, pe propria pagină de socializare, în legătură cu moțiunea de cenzură inițiată de către USR PLUS și AUR.
Postarea integrală a lui Alexandru Kocsis:
Susținătorii lui Florin Cîțu din PNL au început să discute, pe la colțuri, despre schimbarea lui Ludovic Orban din fruntea Camerei Deputaților. De ce? Pentru că refuză cu încăpățânare să încalce Constituția! Pentru unii dintre colegii mei, susținerea lui Florin, cu orice preț, pare mai importantă decât deciziile Curții Constituționale și Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Dar ce a făcut Ludovic Orban atât de grav? Haideți să explicăm oamenilor care poate nu au timpul necesar să deslușească adevărul în potopul de informații care sunt vărsate în spațiul public de la o oră la alta.
În calitate de președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban a decis continuarea procedurilor pentru dezbaterea moțiunii de cenzură, după ce Birourile Permanente nu au reușit, pentru a patra oară consecutiv, să stabilească un calendar de derulare a moțiunii, din cauza lipsei cvorumului.
Ca să înțelegeți, NICIODATĂ, dar NICIODATĂ, un partid sau o coaliție de partide nu au mai îndrăznit să boicoteze derularea unei moțiuni de cenzură
Ca exemplu, când am dat-o noi jos pe Viorica Dăncilă, 2019, BPR a fost convocat în aceeași zi, 1 octombrie 2019. Şi atunci, ca şi acum, BPR nu a avut cvorum la prima convocare. A fost convocat din nou BPR pentru a doua zi dimineață, 2 octombrie, şi atunci s-a decis inclusiv calendarul citirii, dezbaterii și votului moțiunii depuse de Partidul National Liberal.
Mai mult, Ludovic Orban are obligaţia să ţină cont şi de decizia Curții Constituționale 1525/2010, potrivit căreia împiedicarea dezbaterii moțiunii de cenzură înseamnă ÎNCĂLCAREA STATULUI DE DREPT.
Concret, judecătorii CCR s-au referit la faptul că, ȋn 2010, când președintele Senatului era Mircea Geoană, nu s-a respectat termenul de 5 zile, în care trebuie prezentată moțiunea în plen. În acest mod a fost viciat dreptul constituțional al opoziției parlamentare de a folosi eficient instrumentul democratic al moţiunii de cenzură şi exercitarea controlului parlamentar. Or, “niciun instrument juridic prevăzut de Constituție nu poate fi lipsit de eficientă, golirea lui de conținut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituțional al statului de drept”, așa scria în motivarea CCR, nu m-am trezit eu mare jurist peste noapte.
Îți recomandăm:
Deutsche Welle: PNL față cu un premier cu „doctorat” în gafe
Ca să concluzionez, cine îi cere lui Ludovic Orban să blocheze dezbaterea unei moțiuni de cenzură îi cere de fapt să încalce Constituția și principiul statutului de drept în România
Dacă alții o fac, o fac pe răspunderea lor. Răspundere juridică, dar mai ales în fața celor care ne-au votat pe toți să ȋi reprezentăm corect și să respectăm legile tarii.
În tot acest haos provocat de susținătorii lui Florin Cîţu, sunt mulți oameni care mă întreabă ce se întâmplă mai departe.
Regulamentul ședințelor comune este clar: „Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.”
Ce nu este clar ȋn textul de mai sus? Practic, susținătorii lui Florin Cîțu, spre rușinea noastră ajutați şi de #PSD, au blocat, de vineri, primul pas, cel în care moțiunea se prezintă Birourilor Permanente pentru a fi ulterior comunicată Guvernului
Ludovic Orban, după a patra ședință fără cvorum a BPR, a ținut cont de decizia CCR și a comunicat Guvernului faptul că s-a depus o moțiune de cenzură și urmează stabilirea calendarului, firește cu respectarea termenelor legale și constituționale.
Este jenant şi dureros să vezi cum colegi de partid, efemeri susținători ai lui Florin Ciut, și-au făcut un obicei din a dezinforma.
Nu înțeleg de unde vine toată această înverșunare împotriva lui Ludovic Orban. Ce v-a făcut acest om de o luaţi atât de personal?
Nu este bine că a redresat partidul după catastrofa din 2016?
Nu este bine că ne-a ținut uniți, indiferent din ce foste partide făceam parte, din ce tabere interne făceam parte sau ce interpretări, mai mult sau mai puţin conforme, dădeam, unii dintre noi, liberalismului susținut de de PNL?
Nu este bine că am câștigat cu el alegerile parțiale, europarlamentare, locale şi prezidențiale?
Nu este bine că a transformat PNL ȋn principal partid de guvernare?
Măi oameni buni, ce nu este ȋn regulă cu voi? Ce sau cine v-a scurtcircuitat în asemenea hal?