Soros Fund Management, fondul de investiții deținut de miliardarul George Soros, a început să tranzacționeze Bitcoin.
Informațiile potrivit cărora compania investitorului a intrat pe piața de tranzacționare a criptomonedelor, au fost divulgate de către Marketinsider, care citează două surse. Directorul de investiții al fondului, Dawn Fitzpatrick, a dat „undă verde pentru a tranzacționa în mod activ Bitcoin”. Soros Fund Management are în vedere și alte monede digitale, se precizează în raport.
Bloomberg a făcut cunoscut publicului încă din din 2018 că firma miliardarului se pregătea să investească în criptomonede,
Fitzpatrick a declarat pentru Bloomberg în martie că Soros Fund Management a investit deja în companii de infrastructură cripto. În interviu, Dawn Fitzpatrick a spus că a fost un „moment cu adevărat important în timp” pentru crypto. Cu toate acestea, Bitcoin ar fi putut rămâne un „activ marginal”.
„Așadar, există o teamă reală de depreciere a monedelor fiduciare. Când te gândești la Bitcoin, nu cred că este o monedă. Bitcoin este o marfă care poate fi ușor stocată, este ușor transferabilă. Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite îl clasifică ca activ fizic. Bitcoin are o cantitate finită și această ofertă se reduce la jumătate la fiecare patru ani. De aceea cred că este interesant ”, a spus Fitzpatrick.
Bitcoin se tranzacționa joi la prețul de 33.242 USD, în scădere cu 2,71% față de ziua precedentă. Bitcoin a înregistrat o creștere puternică la începutul acestui an. Valoarea Bitcoin a atins un maxim istoric de aproximativ 65.000 de dolari în aprilie. În cel de-al doilea trimestru din 2021, valoarea Bitcoin a scăzut cu 50%.
Scăderea Bitcoin a fost cauzată de acțiunile Chinei și Turciei. Turcia a interzis plățile in criptomonede pentru bunuri și servicii. În ultimii ani, nicio țară nu părea mai entuziasmată de activele criptografice, decât China. Statul chinez a propus o serie de sancțiuni pentru indivizii și companiile care continuă minarea de monede digitale. Concomitent, autoritățile chineze continuă să lanseze represalii asupra practicilor de minare.
Vicepremierul chinez Liu He a declarat că este necesar să „luăm măsuri împotriva minării de Bitcoin”. Chinezii doresc să prevină „transmiterea riscurilor individuale către sfera socială”.
La începutul acestei săptămâni, Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor a fost interzisă în Marea Britanie.
În viitor, se așteaptă ca autoritățile statale să reglementeze puternic piața criptomonedelor. Criptomonedele sunt considerate active de risc ridicat, ce pot induce riscuri sistemice afectând stabilitatea financiară.
Tratamentul fiscal al criptomenedelor în România
Veniturile obținute din criptomonede se află în categoria veniturilor din alte surse. Câștigurile obținute din transferul de monedă virtuală sunt supuse impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Pentru veniturile obținute din criptomonede nu se plătește contribuție de asigurări sociale (CAS).
În ceea ce privește impozitul pe venit, cota de 10% se aplică asupra câștigului obținut din transferul de monedă virtuală. Cota de impozit nu se aplică asupra venitului brut. Pentru a stabili baza de impunere, din prețul de vânzare a monedelor virtuale se poate deduce prețul de achiziție a acestora. Mai multe detalii aici: Deloitte
George Soros a devenit celebru în 1992. În urma unor speculații împotriva lirei sterline a câștigat 1 miliarde de dolari. Acțiunile sale au forțat Banca Angliei să abandoneze mecanismul de schimb valutar european.