Știți ca una dintre temele la modă de ceva ani încoace, este scăderea natalității, atât în Europa, cât și, evident, în România!
Din fericire, acum ceva ani, statul roman a înțeles că trebuie să stimuleze cumva creșterea natalității. Și a făcut-o crescând limitele indemnizației de creștere a copilului. Foarte bună și binevenită decizia! Cu atât mai mult cu cât respectă principiul contributivității și mai ai și posibilitatea sa „stai” acasă 2 ani. Ăsta e lux! Sunt țări unde primești ajutor în sumă fixă, oricât ai fi contribuit și ai concediu de îngrijire câteva luni, sub 1 an oricum! Repet, în România e „prietenesc” acest ajutor si concediul aferent! Până aici perfect!
Ceea ce n-a înțeles statul roman, este ca până naște, femeia din Romania, de cele mai multe ori este victima unei batjocuri instituționale continue!
40 de săptămâni ești la cheremul autorităților și a „nu mai sunt fonduri pentru analize gratuite”! Bine, asta cu „gratuite” e un alint al laboratoarelor, că de fapt tu ai plătit deja pentru ele, prin contribuțiile pe care statul ți le reține din venituri!
Practic, daca ești o femeie care a muncit, deci ți-ai plătit partea ta de contribuții la bugetul asigurărilor sociale și nu deții și o asigurare medicala privată, probabilitatea să fie nevoie sa-ti plătești toate analizele de sarcină, este foarte mare!
Acum 4 ani, la prima sarcină, mi-am făcut toate analizele medicale pe banii mei. Că na, când ești însărcinata, nu prea ai timp sa aștepți o programare pentru „când avem fonduri, daca doriți”, cum iți zice mereu laboratorul x sau y. Că oricât l-ai ruga pe bebe să aștepte, el „nu si nu”! Practic, am plătit din nou un serviciu care deja era plătit. La fel este și cu medicul care să-ți supravegheze sarcina – orele de policlinica pe care le face sunt insuficiente în raport cu pacientele pe care le are. Și atunci ce sa faci? Mergi la privat, desigur, și 2, 3, 4 sau mai nou 500 de lei mai târziu, ești gata controlată și ecografiată! Vis!
Bun, dar ce te faci, când, însărcinata fiind, primești bilet de trimitere pentru luna viitoare la analizele de sarcina, apuci să te bucuri că în sfârșit ai timp sa te programezi si deja „Nu mai avem fonduri decât in august, dacă doriți”? Peste tot, aceeași poveste! Ce te faci?
Te rogi iar de bebe să aștepte? Da, poți, dar și asta, tot nu și nu!
Le faci pe bani? Nu, că e frustrant, pentru că tocmai ai plătit la stat contribuțiile, impozitele și asigurările pentru 2020 și parcă n-ai mai da bani încă o dată pentru același serviciu!
Păi ce să faci, invoci instituția „știu pe cineva care…”, instituție inventata tot pentru că statul e incapabil sa gestioneze probleme vitale!
Păi și atunci cum să-ți mai vină să faci copii într-un stat care-ți ia banii de două ori pentru același lucru? Cum? Și de ce te-ai mai supune unui lung șir de umilințe?
În fine, până statul roman nu pricepe că la baza unei societăți sănătoase și prospere stau educația și sănătatea, până nu va reglementa aceste domenii, de sus, de la manageri, până jos la portari, nimic nu se va schimba in Grădina Maicii Domnului! Și nu e de ajuns doar să pui manageri buni sau doar sa finanțezi sistemul! Aceste două aspecte trebuie sa meargă mână în mână!
Pe scurt, banii alocați pentru analizele asiguraților sunt și putini, și prost împărțiți, iar anumite categorii de asigurați plătesc de doua ori servicii de care ar trebui sa beneficieze!
Plus că daca aș începe sa vorbesc despre cum este tratată gravida iî magazine, la casele de marcat dedicate, sau în parcările destinate lor, sau pe trotuarele pline de mașini, pe care n-are loc să treacă cu copilul în cărucior, n-aș mai termina niciodată!
Dar da, hai sa creștem natalitatea umilind gravida de fiecare dată când avem ocazia, noi ca stat, guvern si funcționari! Ura…