Se reactivează, agresiv, rechinii din imobiliare. Menționez mai jos cele 4 mituri despre investițiile în imobiliare:
- dacă cumperi pentru a locui, nu contează valoarea investițională. Acest lucru este fals.
- prețul imobiliarelor crește mereu pe termen lung. De asemenea, și aceasta este o afirmație falsă
- Locuința cumpărata pe credit care se plătește din chirie este o investiție bună. Tot o afirmație falsă
- Taxele sunt mai mici in imobiliare. De asemenea, fals!
Evident, toate acestea au deranjat enorm industria, care s-a mobilizat imediat cu armata de troli si „meșteri”, adică „influenceri in investiții”, utilizând aceleași metode clasice: denigrări, injurii, atacuri personale, argumente puerile, fără cifre. O sa vedeți în perioada următoare articole despre cum „explodează” prețurile.
În mod special, se respinge ideea că în piața de capital poți obține un randament superior față de imobiliare. Am explicat constant de ce, pe o durata de 30 de ani, piața de capital aduce un randament total de aproape 5 ori mai ridicat decât imobiliarele cumpărate pe credit și oferite spre închiriere. Investițiile în piața de capital se pot face cu un efort minim, cu timp investit minim (un click pe lună), cunoștințe financiare minime, prin diversificare, granularitate, lichiditate bună și achiziții lunare pe replicare indici bursieri. Fie direct (prin broker) sau indirect, prin fonduri de investiții.
Pentru a avea o imagine clară în legătură cu cifrele înregistrate în ultimii 10 ani, le menționez mai jos:
- BVB a depășit nivelul nivelul din 2008 și în luna aprilie 2021 (cca 11.200) este cu 115% peste nivelul minim din 2012 (cca. 5200)
- Indicele imobiliar este cu -30% fata de 2008 și doar 41% peste nivelul din 2012 (deși nu avem transparență, acesta fiind prețul cerut de vânzător la anunț, probabil la notar este cu minim 10% mai jos)
- dacă considerăm dividendele (BET-TR) și chiria la imobiliare, doar în ultimii 8 ani randamentul total din piața de capital este de 3 ori mai ridicat decât în cazul imobiliarelor (calcule si grafice mai jos).
Dacă extrapolăm pe 30 de ani, ajungi lejer la un randament de 5 ori mai ridicat.