Zero taxe pe salariul minim revine. Vom avea o nouă categorie de “speciali”?
Interesantă discuția de astăzi, despre “Resurse Bugetare”
Am discutat de industrii mari contributoare la buget (tutun, gaze), puternic afectate de politici publice aiuritoare (a se vedea blocarea investițiilor in Marea Neagră prin Legea offshore si OUG 114 din 2018 – încă necorectate! sau discuțiile privind noi restricții la comercializarea tutunului).
Am discutat si de o industrie (HoReCa) care în plin boom a cerut și obținut de la politicieni o groază de privilegii. Printre acestea menționez eliminarea impozitului pe profit și înlocuirea lui cu un derizoriu impozit specific (2016). De asemenea, scutirea de impozit pe salariu pentru angajații sezonieri (litoral, februarie 2017) sau TVA 5% (noiembrie 2017, în condițiile in care TVA la alimente a rămas 9%) și care acum, fiind afectate de măsurile anti-Covid, solicită și primesc bani de la buget, deși atunci curgea laptele si mierea pe planuri mioritice nu au prea plătit mare lucru la buget, ca deh, unii trebuie stimulați.
Care buget acum, evident, are un imens deficit – 7% PIB (ceea ce înseamnă 27% din venituri), finanțat exclusiv pe seama împrumuturilor
În acest context, doamna Cristina Prună, vicepreședintele USR al Camerei deputaților, a repus în discuție aplicarea in 2022 a celebrului “impozite si zero taxe pe salariul minim”.
I-am atras atenția că măsura aceasta costă minim 50 miliarde lei, adică 2,5% PIB suplimentar fata de deja uriașul deficit de 7% din PIB, pe care il avem bugetat in 2021 și am întrebat “de unde banii”?
Răspunsul primit de la doamna Cristina Prună a fost năucitor: “tocmai de aceea vom aplica masura sectorial, doar la HoReCa, facem un proiect pilot”
Va mărturisesc ca am rămas perplex când am auzit acest răspuns. Alti “speciali”? Păi nu era USR vârf de lance împotriva “specialilor”?
Am întrebat-o pe doamna Prună care este diferența dintre domnia sa si domnul Dragnea, daca vine si propune o alta categorie de speciali?
Am întrebat-o dacă înțelege că prin scutiri se divizează nația, că scutirile exact asta fac: creează noi si noi categorii de speciali, adică cetățeni care primesc prin lege dreptul de a nu plăti impozite și contribuții sau de a plăti (mult) mai puțin decât restul, adică cei “normali”. Nu mi-a răspuns.
Eu unul consider că orice politică publică trebuie sa fie incluzivă . Reducerea sarcinii fiscale uriașe pe muncă poate fi făcută prin deduceri degresive pentru salariile mici (așa cum avem acum doar pentru impozitul pe salariu) + (ii) plafonare baza de calcul a contribuțiilor la un nivel rezonabil (coroborat si cu plafonarea beneficiilor), pe suma veniturilor + (iii) eliminarea tuturor scutirilor/privilegiilor.
Cred ca oamenii noi din politică nu ar trebui sa continue mizeria asta cu divizarea nației prin privilegii (evident, acordate doar unora!). Cel puțin în domeniul fiscal, sarcina fiscala așezata in funcție de CÂT câștigam, nu de CUM si nici de CINE suntem.
De altfel, asta spune si Constituția (fără privilegii sau discriminări), pare însă că prevederea asta este și rămâne opționala pentru politicienii noștri, noi sau vechi, în goana după posibili votanți.