“Capitaliștii ne vor vinde frânghia cu care îi vom spânzura”. Citatul, atribuit lui Lenin, este o metaforă pentru ceea ce marxiștii au numit contradicțiile interne ale capitalismului. Credința în prăbușirii iminentă și inevitabilă a Occidentului i-a animat pe comuniști până în 1989, când propriul lor sistem s-a dovedit mai auto-distructiv decât orice problemă a capitalismului.
Însă vechea maximă a luat astăzi o formă nouă, mai plauzibilă. A fost expusă săptămâna trecută în prima întâlnire dintre echipa de politică externă a președintelui Biden și reprezentanții moderni ai marxism-leninismului din Partidul Comunist Chinez.
A fost evident din momentul în care cele două părți s-au așezat la masă că îndrăzneții lideri chinezi înțeleg că cea mai mare armă ideologică pe care o dețin acum în lupta lor cu America este entuziasmul vesel pentru autodistrugere care caracterizează atât de mult elitele din SUA.
Când Yang Jiechi, șeful afacerilor externe al Partidului Comunist, a început să-i țină lecții secretarul de stat Antony Blinken despre istoria încălcării drepturilor omului în America, despre tratamentul minorităților și despre inechitatea înnăscută a sistemului său, practic tot ce a spus el ar fi putut fi citat direct din platforma Partidului Democrat la alegerile prezidențiale, extras din ziarele câștigătoare a Premiului Pulitzer sau din notițele de curs ale studenților care asistă la prelegerile susținute zilnic la universitățile de top din America.
De fapt, probabil chiar așa s-a întâmplat.
Drept răspuns, Blinken, vizibil dezorientat, a murmurat ceva incoerent despre cum America știe să își discute problemele deschis. Apoi, s-a plâns că interlocutorul a depășit timpul acordat.
Adevărul este că oamenii care controlează principalele instituții culturale americane și acum guvernul produc cu frenezie frânghie ideologică pentru călăul chinez și au intensificat producția în ultimul an.