Iancu Guda
Trăim în România, țara în care investițiile la bursă sau fonduri mutuale sunt considerate riscante, dar nu avem probleme să jucăm banii la pariuri, păcănele, barbut, criptomonede sau ruletă.
Companiile active în sectorul “Activități de jocuri de noroc si pariuri” (CAEN 9200) au inregistrat venituri de 9,3 miliarde RON în 2019, în creștere cu 50% fata de 2015! Profitul net inregistrat = 11%, dublu față de media națională, deși sunt taxate excesiv!
Explicația pentru toate acestea este ilustrată în graficul de mai jos. Conform INS, la finalul anului 2019 în România erau active 13.400 de locații ale caselor de pariuri si cca. 15.000 de agenții cu “păcănele”. De 3 ori mai mult comparativ cu TOATE: școlile, liceele, grădinițele, muzeele și spitalele, luate împreună!
Cum să investești la bursă în 5 pași:
1. Alege-ti o firma de brokeraj
Este primul pas necesar, pentru ca tranzacționarea la bursă se face doar prin intermediul unui broker
2. Deschide-ti un cont de tranzacționare
Este foarte simplu, se aseamănă cu deschiderea unui cont bancar. Un cont de tranzacționare se poate deschide si online. Discută cu brokerul despre planurile tale legate de investiții și care sunt riscurile pe care vrei să ți le asumi.
3. Alimentează contul cu bani
Ai economisit niște bani pe care te-ai hotărât să-i investești. Odată ce ti-ai deschis contul de tranzacționare, vei putea sa îl alimentezi printr-un ordin de plata (fizic sau online). Poți începe cu sume mai mici.
4. Informează-te, Informează-te, Informează-te
Daca vrei sa fii un investitor educat este necesara familiarizarea cu bursa. Citește despre indicii bursieri, piața bursieră locala (Bursa de Valori București) sau despre cele externe. Daca lucrurile ti se par prea complicate, apelează tot la un broker.
5. Cumpăra și vinde acțiuni
Dacă ai ales câteva companii despre care ai aflat lucruri bune, poți începe “cumpărăturile”. Ai la îndemână o aplicație online pentru asta sau poți apela la ajutorul broker-ului tău. Dacă vrei sa înțelegi mai bine cum funcționează bursa, dar nu te simți încă pregătit pentru a tranzacționa pe un cont real, poți începe prin folosirea unui cont demo.
O investiție în instrumente financiare implică și anumite riscuri inerente pentru deținerile si tranzacțiile cu instrumente financiare, riscuri ce țin de modificări legislative, modificări ale legislației fiscale, modificarea ratei dobânzii sau a prețului de piață a instrumentelor financiare, lipsa de predictibilitate iî distribuirea dividendelor, profitabilitate si profituri.
Îți recomandăm:
Imobiliare, criptomonede, păcănele. Clienții sunt principalii pierzători