Într-un studiu publicat recent de BBC se arată că formula ideală a programului de muncă în noua normalitate este 3-2-2. Un program hibrid în care angajatul va munci 3 zile de la birou, 2 zile de acasă, iar 2 zile va fi liber. Cercetătorii susțin că flexibilitatea creată în acest context va genera o productivitate sporită datorită faptului că angajatul va petrece mai mult timp alături de familie și prieteni.
În România, rezultatele studiului State of Remote Work, realizat de Catalyst Solutions în parteneriat cu Impact hub Bucharest, a reliefat faptul că peste jumătate dintre organizațiile chestionate au declarat că, în următorul an, vor împărți munca la birou cu cea la distanță, în timp ce doar 14% dintre companiile respondente au luat decizia de a lucra 100% remote iar 19% dintre companii nu au luat încă o decizie privind programul de lucru, arată un studiu realizat de o companie de consultanţă în HR.
Studiul a fost realizat de Catalyst Solutions şi Impact Hub Bucharest în perioada August-Septembrie 2020 și a investigat toate aspectele tranziției către lucrul de acasă atât de către candidați, cât și de către organizațiile cu cea mai mare prezență în piața muncii din România.
Ce planuri au organizațiile pentru următorul an și impactul noii realități asupra lor
În următoarele 6-12 luni, peste 51% dintre organizații spun că vor utiliza metode de lucru hibride, astfel angajații vor avea posibilitatea de a se deplasa la birou dar și de a lucra la distanță, în timp ce doar 14% dintre companiile respondente au luat decizia de a lucra 100% remote, iar 19% dintre companii nu au luat încă o decizie privind programul de lucru.
Întrebați despre planurile legate de spațiile de birouri și posibilitatea diminuării lor, 43% dintre organizații încă nu iau în considerare o modificare, 23% dintre acestea iau în calcul reducerea lor iar 8% spun că deja au făcut acest pas.
Peste un sfert dintre companii consideră că spațiile de co-work reprezintă cea mai bună soluție pentru continuarea activității angajaților în afara propriilor sedii de birou.
Noua normalitate va însemna cu siguranță schimbarea modului în care ne raportăm față de locul de muncă. Fie că vorbim despre automatizarea unor procese sau despre faptul că foarte multe atribuții vor putea fi rezolvate de la distanță, angajații vor avea de înfruntat o lume în schimbare. Vine întrebarea pe care și-o pun deja foarte mulți cercetători, angajatori și angajați deopotrivă: care este formula ideală pentru a produce cât mai mult, într-un timp cât mai scurt, cu resurse cât mai puține?
La un post de radio se discută intens despre programul ideal de muncă. Plecând de la acest studiu recent care susține că în viitor vom ajunge să muncim pe formula 3-2-2 (3 zile de la birou, 2 de acasă, 2 libere), dovedindu-se științific că acesta ar fi cel mai eficient mod de lucru, gazdele emisiunii discută cu românii pentru a afla solicitările poporului în acest sens.
Majoritatea s-a îndreptat covârșitor către programul de lucru de 4 zile/săptămână, 6 ore/zi. Pe locul 2 s-a situat varianta luni și vineri liber, marți – miercuri – joi non-stop (că atunci am fi foarte productivi, ziceau ascultătorii intervievați).
Mi-am pus întrebarea: sunt cele 2 variante viabile? Pot fi implementate într-un viitor apropiat? Categoric nu poți afla un răspuns doar întrebându-i pe oameni. Mai ales luni dimineața când toată lumea se chinuie să își reintre în ritm. Dar cu siguranță s-ar putea face niște teste.
Dacă vom avea vinerea liberă, ce ne va opri să zicem că joi e final de săptămână, deci hai să o lăsăm mai moale. Dacă vom avea lunea liberă, ce ne va opri să petrecem lunea până târziu, în loc de duminică, și să fim marți obosiți? Dacă programul va fi de 6 ore, ce ne va opri să pierdem timp bând cafea și fumând?
Este clar că noua normalitate va aduce schimbări majore privind modul în care vom munci. Rămâne de văzut care va fi soluția cu cele mai bune rezultate.