De curând am facilitat 2 sesiuni despre antreprenoriat, leadership și business în cadrul Future Youth Summit, un super program de fellowship care aduce împreună lideri regionali. Nu am avut foarte mult timp la dispoziție pentru discuții, cel puțin nu cât mi-ar fi plăcut să am pentru o asemenea discuție și cu o asemenea audiență dar a fost mega fain. O să împărtășesc câteva dintre lucrurile care mi s-au părut mega faine din discuția cu ei.
Va fi o perioadă în care adaptarea va fi esențială. Poate că nu e nimic nou și poate deja e clișeu, dar chiar e pe bune. Adaptare în termeni de comportament, în termen de valori, de modele de business, felul în care facem lucruri, cum interacționăm între noi. Poate e clișeu dar poate merită puțină reflecție în viața ta și apoi a celor din jur.
De asemenea, va fi din ce în ce mai important să fim aproape de clienți. Oamenii au nevoie de sprijin și nu vor uita acele branduri, oameni, entități care le-au fost alături în momentele dificile. Sunt sume mari de bani care sunt și vor fi circulate pentru antreprenoriat și inovație. E bine de avut asta pe agendă și să ne abonăm la sursele care vorbesc despre asta.
Pandemia aceasta aduce foarte multe oportunități pentru o minte antreprenorială antrenată. Sau în curs de antrenament (pentru asta am un program special pentru tine. Mult așteptatul vaccin nu o să șteargă virusul de pe planetă așa că este aici cu noi și va rămâne. Mulți oameni vor trece prin situații dificile din toate punctele de vedere și reprezintă o oportunitate pentru noi lideri să iasă din zona de confort și să își aducă contribuția mult necesară. Totodată avem nevoie să îi identificăm pe acei oameni care au curaj și să îi sprijinim.
Din punct de vedere organizațional vor fi multe provocări cu care ne confruntăm și cu care ne vom confrunta, nu doar cele din afara organizației (precum competiția). Pe de altă parte, avem o serie de perspective macro al căror impact va fi mai mare asupra lumii decât perspectivele micro
Și dacă tot am vorbit până acum despre mai multe revoluții industriale, iată ca acum vorbim despre o revoluție covid, care schimbă jocul și generează ceea ce World Economic Forum o numește The Great Reset
“Norocul” nostru este că nu vor fi problemele structurale cele mai importante și care presupun realocarea de resurse, ci acelea care presupun schimbarea modului de a gândi.
Startupurile se confruntă și se vor confrunta cu probleme legate de alocarea rolurilor în echipă. Antreprenorii și-au tot pus diferite nume și titluri fancy dar fără să delimiteze bine ariile de responsabilitate. Și asta o să se vadă, că avem probleme la a crea sinergii iar asta se reflectă în alocarea ineficientă a resurselor. Ce au zis tinerii și sunt de acord, e faptul că a te uita după sinergii ar trebui să fie unul dintre cele mai importante lucruri pentru un antreprenor.
Important este și faptul că vom putea să lucrăm mai mult împreună. Toată lumea se confruntă cu o problema generală și în care toți suntem afectați și avem aceeași înțelegere. E o șansă mare de a sparge barierele culturale și de a veni împreună
De asemenea, vom avea probleme cu mentalitatea aceasta de hustling care s-a extins foarte mult, din US și care devine o problemă fiindcă oamenii nu înțeleg hustle-ul sănătos în care te uiți și la echilibrul tău ci doar de muncă, muncă, muncă iar asta va duce la amplificarea burnoutului.
Vom avea o oportunitate incredibilă acum de a începe să folosim tehnologia la capacitatea ei maximă. Nu doar să traducem procesele pe care până acum le făceam manual în automatizări, ci de a ne uita efectiv la ce poate tehnologia să facă cu adevărat și să maximizăm acest potențial.