Neîncrederea publicului în vaccinare are doi factori determinanți:
1. Analfabetismul, slaba educație, la fel ca acum 30 de ani sau mai rău. Problema nu e doar lipsa cunoașterii științifice în rândurile maselor largi, ci neîncrederea acestora față de profesori, față de oamenii de știință, consecința inevitabilă a inflației de diplome, de licențiați, de doctori – pe care toată lumea îi vede că sunt nepregătiți. Când vezi că și profesorii sunt nepregătiți, chiar că nu-ți mai vine să înveți și să mergi la școală.
2. Schimonosirea științei de către diverși activiști, supra-simplificarea problemelor științifice în încercarea de a realiza niște hamburgeri informaționali cu care să fie momită sau îndopată cu forța populația ignorantă. Adesea, știința este folosită doar pentru realizarea unor meschine interese pecuniare.
Cu alte cuvinte, dacă școala a servit ca instrument de îndobitocire, dacă adevărul este spus pe jumătate sau doar când ne convine, atunci nu e de mirare că lumea se simte mai confortabil crezând diverse bazaconii.
Caz concret, vaccinarea
Un studiu foarte recent arată că virusul ăsta chinezesc este de 3 ori mai letal decât virușii gripali obișnuiți. Deci nu e ceva îngrozitor, ceva care să ne facă să ne ascundem în văgăuni, ceva pentru care să mai instituim lockdown-uri. Nu e nici ceva minor. Dacă cele câteva sute de tipuri de viruși gripali (A și B) ar avea mortalitatea acestui coronavirus, atunci, vorba unui epidemiolog, nu am mai scrie/citi acum pe Facebook. Lăsată liberă, la o mortalitate de 0,5%-1% (OMS), pandemia ar fi ucis în România 100 000 – 200 000 de oameni.
Anul trecut au murit 260 000 de cetățeni din diverse cauze. Având în vedere că marea majoritate a celor care fac forma gravă a infecției cu coronavirus sunt persoane cu comorbidități, deducem că o bună parte a celor care ar deceda în urma infecției ar fi persoane cu o speranță de viață oricum redusă. Ce înțeleg eu de aici? Pe de o parte, pandemia asta este o uriașă catastrofă dacă o comparăm cu alte fenomene naturale cauzatoare de moarte (cutremure, inundații), este mai groaznică chiar decât un conflict militar. Pe de altă parte, ca să nu comparăm mere cu pere, pandemia nu reprezintă o noutate la scară istorică; omenirea a mai suferit de viroze, asta nu e cea mai urâtă dintre ele; demografic vorbind, abia o vom observa privind graficele de astăzi peste câteva decenii. Da, merită să ne zbatem ca să salvăm cât mai multe vieți, merită să punem între paranteze libertatea de a circula și de a ne distra, merită să fim ceva mai altruiști o perioadă de timp. Dar merită să înnebunim cu totul, să ne distrugem viețile, să intrăm în cea mai mare criză economică de după Al Doilea Război Mondial? Merită să fim precauți, atunci când nu știm detalii, cum s-a întâmplat în primăvară, dar nu e cazul să alimentăm o psihoză colectivă.
Revenind la vaccin, acesta pare o importantă cucerire a științei. Ca și alte vaccinuri, la vremea lor. Dar așa cum nu putem compara un automobil de acum 50 de ani cu un automobil de azi, tot la fel nu putem compara vaccinurile. Vaccinul a fost dezvoltat foarte rapid, din perspectivă istorică, și este incredibil de eficient: previne boala în 90-95% din cazuri, adică de două ori mai mult decât în cazul vaccinului antigripal! Vaccinul a fost deja administrat multor milioane de oameni. Toate dovezile adunate până la această oră, arată că el este o minune a tehnicii, care încununează munca a mii de specialiști, care și-au tocit coatele pe băncile facultăților pentru a învăța și pentru a face ceva bun în viață.
A respinge a priori vaccinarea este o crasă dovadă de lipsă a cunoștințelor, echivalentă cu respingerea științei. Pe de altă parte, este o greșeală să îndopi populația minut cu minut cu beneficiile vaccinării și, mai ales, cu păcatele nevaccinării. Eu, de exemplu, am trecut prin boală, am avut simptome mici, nu am neapărat chef să mă vaccinez. Nu m-am vaccinat niciodată antigripal, cel puțin nu în perioada de adult. Îmi place imunitatea naturală și nu îmi plac acele (ultima injecție a fost în primăvară, când nu mai puteam de dureri la coloana cervicală). Dar i-am sfătuit pe părinții mei să se vaccineze. Vârstnicii, persoanele cu probleme medicale ar face bine să se grăbească să se vaccineze, pentru a se proteja.
Pe termen mediu la fel ar trebui să procedeze persoanele mai tinere, care s-au infectat și au resimțit simptome serioase. Iar ceilalți vor beneficia de imunitate naturală (asta pe care tocmai a cenzurat-o directorul OMS, schimonosind știința, după cum spuneam). Toată lumea va putea astfel să circule bine-mersi și să își vadă de viață ca de obicei.
De ce o fi așa greu să cercetăm faptele cu onestitate, să spunem adevărul până la capăt, să discutăm așezat, să analizăm costurile și beneficiile pe termen lung și dintr-o perspectivă largă? Moderația pare o virtute suită pe Everest. Fără moderație nu vom fi niciodată înțelepți.