Exercițiu de imaginație: În fiecare dimineața mă trezesc și citesc știrile pe telefonul meu iPhone (Apple) în timp ce îmi dau seama ca tableta mea Samsung este din nou descărcată.
Aprind aragazul și îmi fac repede o cafea gândindu-mă ce am de făcut în ziua respectivă. Îmi iau la revedere de la soție, în timp ce ea pune rufele în noua noastră mașină de spălat Whirlpool. În hol ea îmi strigă să nu cumva să uit să plătesc rata la bancă. Avem un credit la BRD și trebuie să transfer neapărat bani de la OTP Bank acolo unde am contul curent. Măcar dacă ar fi singurul credit, dar mai avem unul la ING Bank, iar soția are contul de salariu la Banca Transilvania. Ar fi fost mai simplu să plătesc online, însă laptopul meu are o problemă, așa că trebuie să îi reinstalez Windows-ul. Cel puțin, este bine că l-am cumpărat cu licență Microsoft.
Trebuie să mă opresc la un magazin Mega Image să fac ceva cumpărături, să pun benzină în Renault-ul soției, de obicei de la Petrom sau Mol, care sunt în drumul meu, și să mă ocup de rezervările pentru vacanță. Asta este deja relativ ușor, chiar și de pe telefon, de când pot să fac rezervări la hotel pe platforma booking.com, iar biletele de avion le cumpăr de pe kayak.com. Am găsit un zbor ieftin cu Ryanair, iar acum nu îmi mai trebuie decât ceva timp să caut pe Google informații interesante despre destinația pe care am ales-o.
Era sa uit! Trebuie să îi cumpăr un cadou și soacrei mele! Este ziua ei sâmbătă, așa că va trebui să găsesc ceva potrivit. Știu deja că îi plac parfumurile Givenchy și Christian Dior, așa că va fi ușor să mă decid între acesta.
Așa cum ziceam, trebuie să mă opresc și la Mega Image să cumpăr niște cereale Chocapic, o ciocolată Kit Kat pentru cea mică și o cutie de After Eight. Să nu uit cumva, i-am promis soției că îi cumpăr și o cutie de înghețată Nirvana și niște mâncare pentru pisica noastră! În general pisica mănâncă doar Purina sau ProPlan. Este tare mofturoasă.
După serviciu, în drum spre casă trebuie să mă mai opresc la o farmacie. Sunt puțin răcit și niște aspirină Bayer mă ajută întotdeauna. De altfel, ar mai trebui să iau pentru fetița mea un șampon Johnson’s Baby, iar pentru soție unul Le Petir Marseillais. Îmi aduc aminte că mă rugase cineva să mai cumpăr și niște medicamente de la Roche sau parcă AbbVie, dar nu am rețeta la mine. Oricum, nu erau de la Pfizer, asta știu sigur. Mai bine mă duc acasă după rețetă și mă voi întoarce mai târziu la farmacie.
Tot scenariul citit mai sus este cât se poate de real și poate reprezenta o zi obișnuită din viața multora dintre noi. Aprindem lumina în fiecare zi, consumăm electricitate, benzină, facem o mulțime de lucruri și consumăm foarte multe produse din game variate. Însă este important să realizăm că această electricitate, gazele, benzina, toate sunt produse, transportate și comercializate de companii precum Electrica, Transgaz, Romgaz sau Petrom, companii listate la Bursa de Valori București.
Toate produsele amintite mai sus sunt branduri ale unor companii precum LVMH -Moët Hennessy Louis Vuitton, Nestlé, Bayer, Johnson & Johnson. Facem rezervări de hoteluri sau avioane prin intermediul site-urilor administrate de The Priceline Group. Acestea utilizează tehnologie Alphabet (Google), IBM, etc. Cumpăram produse alimentare de la Mega Image care este un brand Ahold Delhaize. Acesta înșiruire poate să continue.
În fiecare zi plătim serviciile și produsele acestor companii, iar de multe ori ni se pare că acestea sunt poate prea scumpe. Ne gândim că, de fapt, prea mulți bani se duc direct către profiturile acestor companii, în schimb, beneficiarii direcți sunt acționarii acestor companii, așa cum putem fi chiar și noi.
Toate aceste companii sunt listate pe Burse și în orice moment putem să investim în acțiunile lor și astfel să beneficiem de statutul de acționar. Sau și mai simplu, cele mai multe dintre companiile pomenite mai sus există deja în componența unor fonduri de investiții.
Investițiile în acțiuni sau în fonduri cu componentă de acțiuni sunt în mod evident investiții riscante. Prețul acestora poate să crească și să scadă pe perioade scurte de timp dar istoria ne învață ca pe termen lung câștigurile generate de astfel de investiții sunt net superioare celor generate de produsele de economisire clasice.
Dacă tot crezi că aceste companii ale căror produse și servicii le utilizezi în mod constant sunt companii solide, atunci de ce să nu te gândești să investești o parte din economiile tale într-un portofoliu diversificat de astfel de companii?
Acest lucru îți stă la îndemână prin intermediul unor fonduri diversificate sau de acțiuni, administrate local dar care pot avea expunere internațională. Astfel de fonduri sunt disponibile prin rețelele mai multor bănci din România.
Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.