În intervalul 22 Septembrie-03 Octombrie, Bucharest Business School, alături de platforma Project-E.ro, a efectuat o cercetare în rândul absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian.
Aceasta este prima ediție a cercetării cu privire la Încrederea în economie și în condițiile de business, realizată în rândul comunității de absolvenți și studenți ai programului Executive MBA Româno-Canadian. Această cercetare va fi publicată periodic la începutul fiecărui trimestru. Rezultatele cercetării vor fi publicate pe platforma Project-E.ro.
Comunitatea absolvenților și studenților programului Executive MBA Româno-Canadian numără peste 1000 de manageri. Programul Executive MBA Româno-Canadian este unul cu diplomă dublă (Canada și România) și în același timp este printre cele mai vechi programe MBA din România, derulându-se începând cu 1993.
În prezent, acesta este organizat de către Bucharest Business School. Managerii care devin cursanți ai programului beneficiază în cadrul acestuia atât de experiența profesorilor și lectorilor din România cât și a celor din Canada, de la universitatea parteneră.
Sondajul a fost realizat prin completarea online a chestionarului de către respondenți, printr-un proces de auto-selecție. Centralizarea, codificarea, analiza descriptivă și prezentarea rezultatelor a fost realizată de către reprezentanții programului EMBA Româno-Canadian. Colectivitatea de respondenți este reprezentată de manageri cu experiență semnificativă în majoritatea sectoarelor de activitate, aceștia ocupând poziții de conducere în companii românești, multinaționale sau chiar în organizații din mediul public. Membri ai comunității de studenți și absolvenți ocupă poziții de conducere până la nivelul de director general, în companii aflate în top 3 al segmentului în care activează.
Trăim într-un mediu aflat într-o continuă schimbare și este mai necesar ca oricând ca profesioniștii din domeniu să se pronunțe și să ofere o perspectivă, prin agregarea propriilor anticipații, asupra viitoarelor evoluții economice.
Astfel, absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian le-a fost adresată rugămintea să evalueze evoluția a 19 aspecte, precum:
- Încrederea managerilor în legătură cu condițiile actuale de desfășurare ale afacerilor companiilor pe care le reprezintă.
- Condițiile macroeconomice.
- Evoluția monedei naționale față de euro.
- Evoluția prețului Bitcoin.
- Piața imobiliară.
- Salarizarea
- Rata șomajului.
Principalele rezultate ale sondajului aferent acestui trimestru:
- Încrederea în mediul de business din România în condițiile curente și viitoare, pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 71.17 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală).
- Încrederea în perspectivele pieței forței de muncă în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 54.81 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală).
- Încrederea în mediul de business pentru compania în care activează, în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 63.44 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală).
- 57% dintre respondenți se așteaptă ca salariile să rămână constante în următoarele 12 luni.
- 48% dintre respondenți anticipează că ROBOR 3M se va situa între 2%-3%, în următoarele 12 luni
- 77% dintre respondenți se așteaptă ca rata șomajului să crească în următoarele 12 luni.
- 64% dintre respondenți așteaptă o înrăutățire a condițiilor macroeconomice în următoarele 12 luni.
- 38% dintre respondenți nu se așteaptă la modificări importante în ceea ce privește prețul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 25% se așteaptă la o creștere.
- 86% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 6 luni și 83% așteaptă o depreciere și pentru orizontul de 12 luni.
- 57% dintre respondenți anticipează o scădere economică de peste 4%.
- 61% dintre respondenți se așteaptă la o evoluție constantă sau ascendentă a prețului Bitcoin în următoarele 6 luni.
- 84,4% dintre respondenți consideră că în următoarele 12 luni vom avea o situație hibrid în care se va munci atât de la distanță, dar și la birou.
- Doar 57% se așteaptă la o evoluție constantă sau ascendentă a consumului pentru următoarele 12 luni.
- 69% se așteaptă la o diminuare a călătoriilor în interes de serviciu pentru următoarele 12 luni.
- 56% se așteaptă la o menținere constantă sau chiar la o creștere a profitabilității companiei în care lucrează (17% așteaptă o creștere).
- 78% se așteaptă să păstreze sau să diminueze planurile de investiții pentru următoarele 12 luni.
- 36% se așteaptă la o conservare a cifrei de afaceri, iar 37% se așteaptă la o scădere a acesteia.
Rezultatele complete ale studiului pot fi descărcate aici (format PDF) -> Business Expectations SURVEY_VF
Termeni si condiții
Niciuna dintre informațiile prezentate în cadrul acestui material nu trebuie interpretată ca o invitație sau recomandare de a achiziționa sau de a dispune de orice produs, sau de a vă angaja în orice altă tranzacție, sau consiliere în domeniul investițiilor, în domeniul juridic sau în oricare alt domeniu. Informația care se regăsește în cadrul acestui material este prezentată numai în scop informativ. Informația prezentată este foarte generală și este posibil să nu fie relevantă în cazuri individuale concrete. Bucharest Business School, Comunitatea absolvenților și studenților programului Executive MBA Româno-Canadian și platforma Project-E.ro nu dau o garanție asupra gradului de corectitudine și complexitate a informațiilor prezentate in acest material.