Programul de guvernare al PSD nu diferă de cel din 2016. Aceeași obsesie legată de consum, foarte vag când vine vorba de susținerea producției interne. Aceeași optică de a finanța de la guvern producătorii interni cu sume mult prea mici față de pachetul de stimulare a consumului. Aceeași obsesie pentru salariul minim (creștere de 57% în următorii 4 ani pe valoarea brută), creștere care lovește și mai mult în capacitatea de producție locală. Aceeași obsesie pentru creșterea nesustenabilă a veniturilor din pensii, fără a spune o iotă despre pensiile speciale, pensiile sociale sau cele ocupaționale (militare). Fără o reformă a sistemului de pensii reală în spate.
Niciun cuvânt despre investiții în infrastructura de orice tip. Nimic despre sectorul energetic (gaze mai ales). Nimic pe partea de justiție (un aspect social important lăsat deoparte). Nimic despre investițiile străine. Nimic despre deficit, datorie publică sau inflație care au minat dezvoltarea prin aplicarea versiunii anterioare.
O altă ciudățenie este faptul că acest partid complet anti-european își bazează, culmea, întreg programul de guvernare pe absorbția de fonduri europene. Bizar, în condițiile în care știm cu toții că fața lor nevăzută este direcția geopolitică complet opusă.
Același efect previzibil: creștere din pix, creștere prin deficite și datorie (despre care nu spune nimic programul de guvernare, inflație și deficit comercial.
Se vede de la primul slide, până la ultimul, aceeași abordare nătângă: stimulăm consumul cu orice preț ca să îl taxăm la buget, odată cu taxarea veniturilor; lăsăm producătorii să se descurce cum pot pentru că sigur găsesc ei o cale să aducă produse mai multe și mai de calitate, atrași fiind de acest consum stimulat artificial. Mai ales din alea cu valoare adăugată mare.
Cireașa de pe tort la final: impozit zero pe salariul minim furată de la USR, chiar diferențiat în funcție de numărul de copii. E vorba doar de impozitul pe venitul salarial nu și de celelalte contribuții. O idee nu neapărat rea, care va fi preluată foarte probabil și de o coaliție PNL – USR.
Nu vă lăsați seduși. Multe cifre, multe promisiuni. Puține realizări. Multe provocări.