Investiția care iți va aduce randamentul cel mai bun este cea pe care o efectuezi pentru dezvoltarea ta. Dar cum te poți asigura că vei acumula cele mai bogate și relevante cunoștințe și că vei avea un avantaj în fata competitorilor tăi? Pentru un profesionist din domeniul financiar răspunsul este unul simplu: obținerea certificării CFA (Chartered Financial Analyst), cel mai prestigios titlu din industria financiară.
Candidații pentru titlul CFA trebuie să promoveze o serie de trei examene.
Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. În plus, sunt necesari 4 ani de experiență profesionala relevantă în domeniul financiar, precum și aderarea la un cod de standarde etice și profesionale stricte. La prima vedere, acest efort pare copleșitor, dar beneficiile finalizării programului CFA sunt remarcabile. Anual, peste 320.000 candidați susțin la nivel global unul din cele trei niveluri ale programului CFA.
Începând din 2021, examenele pentru certificarea CFA se susțin online, în centre acreditate de testare cu posibilitatea susținerii examenului de nivel 1 de patru ori pe durata unui an calendaristic, iar pentru nivelurile 2 si 3, examenul se poate susține de doua ori pe an.
Curricula programului CFA acoperă o gama larga de noțiuni complexe legate de analiza financiara, economie, management de portofoliu, finanțe corporative, investiții alternative și derivate, punând accent pe etica și excelenta profesională.
Diversitatea curriculei oferă candidaților o privire de ansamblu asupra industriei și posibilitatea de a lucra pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta și alte companii care activează în diverse sectoare economice. De asemenea, curricula este actualizată periodic, pentru a fi relevantă și a tine pasul cu ultimele tendințe și tehnologii.
Efortul financiar asociat programului CFA este scăzut comparabil cu un program MBA, la o universitate renumită. În funcție de perioada de înscriere, un candidat poate finaliza programul CFA investind mai putin de 3000$ pe întreaga sa durată. Totodata, nivelul de calificare obținut în urma programului CFA este același indiferent ca examenele au fost susținute în Europa, Asia sau America de Nord, în timp ce pentru un MBA, nivelul de calificare diferă în funcție de instituția de învățământ.
Parcurgerea programului CFA oferă abilitați de analiză investiționala, instrumente ce ajuta în luarea celor mai informate decizii financiare și acces la o rețea globală de 170.000 profesioniști. Comunitatea locală, CFA Society Romania, fondată în 2001, reunește în prezent 250 de profesioniști. Atât la nivel mondial, cât și pe plan local, cei mai multi deținători ai certificării CFA ocupa poziții de manager de portofoliu, analist de investiții sau funcții de conducere în diverse organizații.
Statutul de membru in cadrul CFA Society Romania oferă deținătorului acces la cele mai importante evenimente din industrie, obținerea de informații valoroase de la cei mai buni profesioniști din domeniu, resurse pentru dezvoltare profesională continuă și multe alte oportunități in materie de cariera.
Probabil cel mai de seamă beneficiu al finalizării programului CFA îl reprezintă însăși posibilitatea de a îți adăuga după nume aceste trei litere, CFA, recunoscute și apreciate de către angajatori și comunitate pentru ceea ce reprezintă: cele mai înalte standarde etice, excelență profesională, un nivel ridicat de cunoștințe, perseverență, ambiție și competență.
Tu când te înscrii în programul CFA?