Impozitarea progresivă.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni seara, că viitorul guvern PSD-PNL va desființa cota unică de impozitare în 2022 şi va introduce acest tip de impozitare. „Au mai rămas patru state europene cu cota unică. Categoric ca la anul va trebui luată o decizie privind cota unică. Au mai rămas România, Bulgaria, Estonia, care are o populație cât Bucurestiul, şi Bulgaria. Trebuie să luăm măsuri imediat, categoric sunt pentru impozitarea progresivă, pentru impozitarea marilor averi”, a anunțat Ciolacu la Antena 3.
Prezentată ca un act de dreptate socială, „să luăm de la bogați și dăm la săraci”, revenirea la impozitul progresiv apare sistematic în discursul PSD
Renunțarea la cota unică este un punct nevralgic în negocierile PSD-PNL. România a mai experimentat însă impozitarea progresivă.
De fapt, vrea să spună că e necesară creșterea impozitării, dar nu are curaj, așa că o dă “cotită”. Aș privi cu simpatie impozitarea progresivă dacă aceasta ar merge de la 0 la 16%, dar nu se intenționează așa ceva ci, din contră, creșterea birurilor pentru persoanele cu salarii mari, adică per ansamblu o impozitare mai mare decât în prezent. În fiecare program de guvernare, PSD are trecută prevederea revenirii la impozitarea progresivă.
Până una-alta sunt fan-ul simplității și al regulilor clare, pe care aș vrea să le văd extinse și în alte domenii.
Cota unică de impozitare este o regulă clară
Dar bună ar fi o regulă și în domeniul execuției bugetare, mai exact o regulă care să interzică deficitul bugetar. Știu că avem legi care interzic anumite comportamente deviante în domeniul bugetar, dar ele nu s-au dovedit constrângătoare.
Nici nu vor fi vreodată, până când publicul larg nu le va susține ferm
Asta este, invidia și instinctele primare modelează mai bine comportamentul nostru politic decât rațiunea. Fix din acest motiv apelul la impozitarea progresivă este un apel socialist.