În ultima săptămână, susținători ai puterii din Rusia– Alksandr Dughin (ideologul lui Putin), Dmitri Peskov (purtătorul de cuvânt al Kremlinului), Dmitri Medvedev (ex-președinte și actual șef al consilului de securitate) și Serviciul de spionaj rus – și-au declarat sprijinul în alegeri pentru Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din România.
Primele concluzii după respingerea candidaturii lui Georgescu: „Reorientarea bruscă spre Rusia devine imposibilă”. Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a analizat pe Facebook situația României după eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială, relatează adevarul.ro.
Sociologul consideră că evenimentul marchează o resetare totală.
„Odată cu retragerea lui Georgescu, jocul electoral se reconfigurează complet, aducând o incertitudine mult mai mare decât cea generată de invalidarea Dianei Șoșoacă, care a permis ascensiunea lui Georgescu. România s-a eliberat de primul candidat susținut oficial, printr-un comunicat, de spionajul Rusiei – un moment istoric notabil”, afirmă Ștefureac.
Totuși, el avertizează că „România nu a rezolvat problema frustrărilor economice și sociale ale aproape jumătate din populație, oameni din zone unde bunăstarea integrării în UE nu a ajuns suficient. Aceste regiuni au generat emigrație masivă, cu efecte dure asupra familiilor destrămate”.
„La alegerile din 4 mai vor fi mai puțini candidați decât pe 24 noiembrie, ceea ce va simplifica dezbaterea și procesul electoral. Mitul mobilizării electorale prin mașinării de partid e o iluzie la prezidențiale. Cine mizează doar pe asta va pierde. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și George Simion, trecuți prin focul alegerilor, pot confirma.
Ideea că votanții sunt manipulabili de un guru politic e o naivitate riscantă, pedepsită de electorat. Georgescu pare să fi înțeles asta, îndemnând, tactic, la votul după conștiință, pentru a-și păstra aura”, adaugă Ștefureac.
Sociologul prevede că „moștenitorul” lui Georgescu va ajunge probabil în turul II, alături de un alt candidat cu șanse la președinție. „Cel care preia, oficial sau nu, moștenirea lui Georgescu va fi în turul 2.
Lupta pentru locul secund va fi strânsă, între 3-4 candidați, extrem de imprevizibilă și decisivă, căci al doilea clasat poate deveni președinte. Nu există favoriți clari acum. Săptămâna viitoare vom avea date, dar insuficiente. Până pe 4 mai, intenția de vot va fluctua dramatic, cu răsturnări săptămânale și un final incert până în ultimul moment”, explică Ștefureac.
Îți recomandăm:
România creștere economică de aproape 800% între 2000-2022, cea mai mare din Uniunea Europeană
Fără favoriți clari, dar cu o certitudine: Vestul rămâne busola
„Totuși, o certitudine pare să existe: România nu se mai poate întoarce brutal spre Rusia. Într-o țară unde 90% din populație respinge ieșirea din UE și NATO, candidații la președinție au învățat lecția. Apartenența la Occident, întipărită în identitatea noastră de pașoptiști și Școala Ardeleană, e mai puternică decât orice mesianism politic gonflat pe TikTok și influențe rusești”, conchide Remus Ștefureac.