SUA analizează acordarea automată a statutului de membru NATO pentru Ucraina dacă Rusia încalcă un acord de pace
Propunerea abordează îngrijorările că Rusia ar putea să se regrupeze și să lanseze o altă invazie, încălcând orice armistițiu negociat într-un posibil plan de pace. SUA iau în considerare o garanție de securitate care ar acorda Ucrainei statutul de membru NATO automat dacă Rusia încalcă un viitor acord de pace, relatează Kyiv Post, citând patru oficiali americani.
Propunerea răspunde preocupărilor că Rusia ar putea să se regrupeze și să declanșeze o nouă invazie, încălcând orice armistițiu negociat într-un potențial plan de pace.
Unii oficiali ai Departamentului de Stat au recomandat să nu se declare public că Ucraina nu va obține statutul de membru NATO ca parte a unui acord de pace cu Rusia, au informat patru oficiali din administrație și Congres pentru NBC News înainte de discursul lui Pete Hegseth la Bruxelles, pe 12 februarie. Cu toate acestea, Hegseth s-a abătut de la remarcile pregătite.
El a transmis un mesaj negativ mai ferm despre perspectivele Ucrainei de a adera la NATO, afirmând: „Statele Unite nu consideră că aderarea Ucrainei la NATO este un rezultat realist al unei soluții negociate.”
Discursul inițial sugerase că garanțiile de securitate pentru Ucraina nu ar trebui să vină prin aderarea la NATO, potrivit a trei oficiali americani familiarizați cu proiectul.
Potrivit Kyiv Post, liderii europeni plănuiau să se întâlnească la Paris pe 17 februarie pentru a discuta despre candidatura Ucrainei la NATO în cazul în care Moscova încalcă un acord de pace.
Summitul de urgență a urmat anunțului Casei Albe conform căruia Europa va fi exclusă din negocierile cheie privind invazia Rusiei. Decizia a stârnit reacții negative, liderii europeni insistând că pacea nu poate fi „impusă” Ucrainei cu precondiții stabilite de agresor. La Conferința de Securitate de la München, președintele Volodimir Zelenski a reafirmat că aderarea la NATO este principala cerere a Kievului, în ciuda „rezervelor” administrației Trump.
După invazia Rusiei din 2014, au fost semnate mai multe propuneri de pace, cunoscute sub numele de Acordurile de la Minsk. Cu toate acestea, ele au fost criticate pentru lipsa măsurilor concrete care să asigure o pace pe termen lung, mai ales înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din 2022.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Ucraina membru NATO