Șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a făcut o serie de declarații privind Rusia. Hari Bucur Marcu, expert internațional în politici de apărare națională, a analizat „liniile directoare” transmise de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, într-o reuniune ce a avut loc pe 12 februarie la Bruxelles. Pete Hegseth s-a adresat, la sediul NATO, membrilor Grupului de Apărare NATO și Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. „Ocazie cu care Hegseth a dezvăluit liniile directoare ale politicii președintelui Donald Trump privind securitatea europeană, cu accent pe abordarea încetării războiului de agresiune al Federației Ruse și stabilirea unei păci durabile în Ucraina”, scria Hari Bucur Marcu pe Facebook. Cum vor influența aceste decizii România?
Acesta a analizat în detaliu aceste linii și a explicat impactul lor asupra României. Expertul consideră că țara noastră trebuie să-și „asume responsabilitatea propriei sale securități” și să își majoreze cheltuielile militare la 5% din PIB.
„Prima și cea mai importantă concluzie ar fi că România va fi obligată, vrând-nevrând, să își asume responsabilitatea propriei sale securități, pentru garantarea suveranității, independenței și integrității sale teritoriale, dar și pentru contribuția efectivă la securitatea continentală, alături de celelalte națiuni europene unionale.
A doua importantă concluzie este că, fiind o democrație, România va trebui să convingă poporul său suveran că, așa cum merg lucrurile acum, nu vor mai merge și de acum înainte și că, dacă poporul vrea să mai aibă un stat în care să fie el suveran, atunci va trebui să facă eforturi pentru asta. Iar efortul majorării cheltuielilor militare la 5% este doar unul și probabil cel mai simplu de făcut. Mult mai greu va fi să înceapă poporul român să își asume responsabilitatea de suveran național”, scria Hari Bucur Marcu pe Facebook.
Ce declarații a făcut șeful Pentagonului despre Rusia și cum trebuie acestea interpretate
Ucraina suverană și prosperă
Expertul atrage atenția asupra a șase „linii directoare” referitoare la războiul din Ucraina. Acesta consideră că Pete Hegseth propune intensificarea asistenței militare către Ucraina, pentru ca țara să devină una suverană la finalul războiului.
1. Obiectivul final va fi Ucraina suverană și prosperă.
Comentariu: acest obiectiv poate fi atins printr-un parcurs ce începe cu încetarea războiului. Iar încetarea războiului poate fi decisă doar de agresorul Rusia. Pentru a convinge sau a determina Rusia să înceteze războiul, Pete Hegseth propune ca cele 50 de state membre ale Grupului să își multiplice eforturile de asistență militară a Ucrainei, de asigurare a frontului ucrainean cu tot ce ar fi necesar pentru ca Rusiei să îi fie clar că nu are sorți de izbândă. Cu alte cuvinte, Ucraina va fi în final suverană și prosperă prin putere și nu cedând în fața agresorului dinspre est.”
Ucraina rămâne fără Peninsula Crimeea
2. Obiectivul de a se reveni la situația frontierelor de stat ale Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist.
Comentariu: este vorba despre Peninsula Crimeea, care, în 2014, a fost desprinsă de Ucraina și încorporată în Federația Rusă, în urma unei operațiuni hibride și a unui simulacru de referendum. Anexarea Peninsulei Crimeea nu este evidentă ca un rapt teritorial, ca în cazul altor teritorii, dar statutul său juridic internațional o face nerealistă pentru recuperare prin mijloace pașnice. Ar însemna continuarea războiului mult timp, ceea ce contravine obiectivului de încetare a acestuia.”
La finalul războiului în Ucraina va fi prezentă o forță armată
3. Aranjamentele de pace în Ucraina trebuie să includă garanții de securitate, prin care să se asigure că războiul nu va mai începe încă o dată.
Comentariu: termenul «garanții de securitate» se referă la acorduri juridice și instrumente de control, dar și la prezența unor forțe armate care să garanteze că războiul nu va mai avea loc.”
Ucraina nu va deveni membru NATO în urma negocierilor pentru pace
4. Statele Unite nu cred că dobândirea calității de aliat (NATO membership) de către Ucraina ar fi un rezultat realist al negocierilor pentru pace.
Comentariu: aceasta nu înseamnă că Ucraina va fi abandonată în fața Rusiei, ci că pacea convenită nu va include aderarea Ucrainei la NATO, iar aceasta nu va putea invoca Articolul 5 al NATO dacă va fi amenințată de Rusia sau Belarus.”
America cere Europei să își „maximizeze efortul pentru propria sa apărare și securitate
5. În locul unor trupe NATO în Ucraina, secretarul Apărării al Statelor Unite propune constituirea unei forțe europene și extraeuropene de garantare a păcii în Ucraina, fără a include trupe americane.
Comentariu: Administrația Trump nu va accepta aderarea Ucrainei la NATO și nu va trimite trupe americane în afaceri de garantare a păcii, lăsând Europei responsabilitatea pentru apărarea sa.”
„America nu mai este dispusă să sponsorizeze unilateral apărarea și securitatea europeană”
6. Singura formă de garantare a păcii europene este ca statele membre NATO din Europa să își majoreze puterea militară, cu scopul apărării comune și individuale, astfel încât pacea să fie rezultatul descurajării oricărei agresiuni.
Comentariu: America nu mai este dispusă să finanțeze unilateral apărarea europeană. Fără a se retrage din NATO, Statele Unite propun o asistență strategică în domeniul puterii nucleare, lăsând europenii să contribuie la apărarea comună cu forțe convenționale, astfel încât să ajungă să acopere mai mult din sarcinile apărării.”
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: șeful Pentagonului declarații Rusia