Trump propune ca SUA să preia Fâșia Gaza și să relocheze palestinienii definitiv: inițiativă de pace sau tun imobiliară major?
Germania, Arabia Saudită și China sunt printre cei ce resping intenția președintelui Donald Trump de a ”prelua” Gaza.
La Washington, senatori și democrați se pronunță pro și contra. Lumea arabă e inflamată. Potrivit estimărilor, mai mult de jumătate din cei două milioane de locuitori ai regiunii nu mai au unde să se întoarcă, după încetarea focului intrată în vigoare pe 19 ianuarie.
Reconstrucția Fâșiei Gazei va dura zeci de ani și va costa miliarde de dolari după războiul de 15 luni dintre Israel și Hamas. Operațiunile statului evreu împotriva teritoriilor locuite de populația de origine arabă au fost declanșate după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023 ale Hamas.
Estimările spun că mai mult de jumătate din cei două milioane de locuitori ai regiunii nu mai au unde să se întoarcă, după încetarea focului intrată în vigoare pe 19 ianuarie. Cei mai mulți vor găsi ”fie o clădire grav avariată în care nu se pot muta, fie un morman de moloz”, declara pentru DW administratorul Programului ONU pentru Dezvoltare, Achim Steiner, la scurt timp după încetarea focului.
Doar îndepărtarea celor 50 de milioane de tone de moloz rămase în Fâşia Gaza ar putea dura peste 20 de ani și ar costa până la 1,2 miliarde de dolari. Un număr necunoscut de bombe și mine neexplodate reprezintă un pericol pentru această operațiune.
Două treimi din structurile locative de dinainte de războiu – peste 170.000 de clădiri – au fost deteriorate sau complet distruse, potrivit datelor din satelit colectate de Națiunile Unite. Rețelele de utilități (electricitate, canalizare, apă și drumuri) au suferit și ele daune imense.
Mai puțin de un sfert din rezervele de apă dinainte de război sunt disponibile și doar jumătate din cele 36 de spitale din Gaza sunt funcționale, spun reprezentanții ONU. Marea majoritate a școlilor au fost de asemenea distruse.
Dar dacă ”vorbește rechinul imobiliar”?
Estimările costului reconstrucției Gazei variază între 50 și 80 de miliarde de dolari. Rămân deschise întrebările cu privire la cine va plăti reconstrucția și cine o va gestiona.
Deocamdată face valuri propunerea președintelui american Donald Trump, care sugerează că Statele Unite vor prelua Fâșia Gaza și o va transforma într-o rivieră turistică, după ce populația palestiniană va fi reinstalată în alte părți ale Orientului Mijlociu. Intenția sugerată de șeful Casei Albe nu a fost bine primită nici de țările din regiune dar nici de partenerii occidentali ai Washingtonului.
Expulzarea palestinienilor din Gaza ar fi ”inacceptabilă și contrară dreptului internațional” și ar semăna mai multă ură, consideră ministrul german de Externe Annalena Baerbock, într-un comunicat difuzat miercuri, 5 februarie 2025, în care a subliniat că Fâșia aparține palestinienilor.
”Nu trebuie să existe nicio soluție peste capul palestinienilor”, completează comunicatul difuzat de Baerbock, care mai precizează că Europa este pregătită să-și joace, alături de SUA și de partenerii regionali, rolul în reconstrucția zonei.
Distanță față de planurile lui Trump a luat și Guvernul de la Londra, prin vocea secretarul pentru Mediu din guvernul laburist, Steve Reed. Poziția Marii Britanii este că palestinienii ”trebuie să se poată întoarce la casele lor și să-și refacă viața”, a comentat Reed la Sky News. ”Pentru acești oameni, ultimele luni au fost un coșmar trăit pe viu și este important ca ei să poată merge acasă pentru a începe reconstrucția”. Londra consideră soluția cu două state ca fiind singura ce poate garanta pacea pe termen lung.
Oficialii Uniunii Europene au recepționat cu stupoare comentariile de la Washington. ”Nu este clar” ce urmărește președintele american, a comentat pentru ziarul german Handelsblatt un diplomat de la Bruxelles: oamenii spun mereu că Trump trebuie luat în serios ”dar după declarațiile recente despre Groenlanda, Panama și acum Gaza, nu mai sunt atât de sigur că în locul președintelui nu vorbește rechinul imobiliar care vede oportunitatea uriașă de a construi terenuri de golf cu hoteluri”. Ziarul o citează pe președinta Parlamentului comunitar, Roberta Metsola, care apreciază că ”ideea de a reloca palestinienii este riscantă”.
”Rețetă pentru haos”
Printre primii care au contestat intențiile exprimate de șeful administrației americane au fost liderii grupului islamist palestinian Hamas. ”Declarațiile lui Trump, în care a spus că locuitorii Fâșiei Gaza nu au de ales decât să plece”, sunt ”o rețetă pentru a crea haos și tensiune în regiune”, a apreciat Hamas într-un comunicat. Sami Abu Zuhri, purtător de cuvânt al Hamas, a avertizat că astfel de afirmații ar putea ”da foc regiunii”.
Cairo consideră că proiectele de reconstrucție în Fâșia Gaza trebuie demarate ”fără ca palestinienii să părăsească Gaza”. Egiptul, care a fost solicitat de administrația conservatoare americană, alături de Iordania, să preia populația dislocată, a pledat pentru ”angajamentul civililor față de pământul lor și refuzul de a-l părăsi”.
Aflat la Cairo, premierul palestinian Mohammed Mustafa a primit sprijinul ministrului egiptean de Externe Badr Abdelatty, care a apreciat că Autoritatea Palestiniană ”trebuie să aibă posibilitatea de a-și prelua atribuțiile politice și economice în Fâșia Gaza”. Ca și Ammanul, Cairo nu este dispus să absoarbă populația dislocată din Gaza.
Saudiții refuză normalizarea relațiilor cu Israelul
Diplomația Arabiei Saudite respinge ”încălcarea drepturilor legitime ale poporului palestinian, fie prin politicile de colonizare israeliene, anexarea pământurilor palestiniene sau eforturile de a îndepărta poporul palestinian de pe pământul său” iar această poziție ”fermă și neclintită” nu este negociabilă.
Arabia Saudită sprijină crearea unui stat palestinian independent compus din Fâșia Gaza și Cisiordania, cu capitala în Ierusalimul de Est. Riadul a avertizat că nu va accepta în alte condiții normalizarea relațiilor cu Israelul, așa cum au făcut-o anterior Emiratele Arabe Unite sau Bahrainul, prin așa-numitele Acorduri Abraham din 2020.
Statele Unite încearcă să obțină recunoașterea Israelului de către Arabia Saudită și stabilirea de relații diplomatice între cele două țări. Negocierile erau deja avansate înainte ca atacul terorist de la 7 octombrie 2023 și represiunea israeliană ce a urmat să determine regimul saudit, pus în fața furiei populației arabe, să abandoneze negocierile.
Președintele palestinian Mahmoud Abbas a mulțumit țărilor arabe care au respins propunerea lui Trump, nominalizând Egiptul, Iordania și Arabia Saudită. ”Organizația pentru Eliberarea Palestinei este singurul reprezentant legitim al poporului palestinian și nimeni nu are dreptul de a lua decizii cu privire la viitorul poporului palestinian în numele său”, se arată într-o declarație a autorității de la Ramallah.
”O țară căreia să îi aparțin”
DW a stat de vorbă cu localnici din Fâșia Gaza – unii refuză orice dictat ce le-ar fi impus, alții vor să trăiască în pace dar nu înțeleg măsurile de forță. Declarațiile ”sunt extrem de periculoase. Este imposibil să ne părăsim țara deși unii vor să plece din cauza greutăților vieții și a realității actuale.”, a comentat Ahmad Shehab, din Jabalia, în nordul Gazei.”Nu vreau să rămân fără adăpost pentru tot restul vieții. Îmi doresc o țară căreia îi aparțin”.
Abeer Ghussain, din Nusseirat, în centrul Fâșiei, este suficient de tânără pentru a lua în calcul o plecare, de dragul unei vieți normale: ”M-am săturat de războaiele la fiecare cinci ani și vreau să trăiesc în sfârșit în pace cu familia mea”. Dar respinge cu fermitate ideea dezrădăcinării definitive a palestinienilor. “Cred că este doar un zvon mediatizat. Chiar dacă ar fi adevărat, poporul palestinian nu și-ar părăsi pământul. Nu a făcut-o nici când ploua cu explozii asupra lor”.
Entuziasm la Ierusalim
Sugestia lui Trump de a transforma Gaza în ”Riviera Orientului Mijlociu” îi entuziasmează pe câțiva membri de extremă dreaptă ai guvernului condus la Ierusalim de premierul Benjamin Netanyahu.
Bezalel Smotrich, ministrul de Finanțe, responsabil și cu aprobarea coloniilor evreiești în teritoriile palestiniene, a salutat planul, despre care a afirmat că este ”răspunsul real” pentru atacurile teroriste de la 7 octombrie. ”Vom lucra acum pentru a îngropa definitiv ideea periculoasă a unui stat palestinian”. Pentru fostul ministru al Securității Publice Itamar Ben Gvir, propunerea lui Trump este ”singura soluție”. Politicianul de extremă dreapta l-a îndemnat pe premierul Netanyahu să adopte ”imediat” inițiativa președintelui american și a folosit termenul de ”încurajare” a migrării palestinienilor din enclavă.
Benny Gantz, fost prim ministru perceput ca mai moderat decât Netanyahu, a calificat sugestia lui Trump drept mostră de ”gândire creativă, originală și intrigantă”, dar a susținut că ar trebui examinată în tandem cu alte obiective de război, cum ar fi ”prioritizarea întoarcerii tuturor ostaticilor”.
Shalom Lipner, membru senior în think-tankul bipartizan de studii internaționale Consiliul Atlantic, este convins că planul, ”foarte ambițios” dar discutabil, a stârnit interesul publicului israelian. Lipner s-a referit și la modul în care Trump și-a făcut cunoscute intențiile: o ”interpretare suprarealistă”: președintele a punctat atunci când a sugerat ”că totul a fost încercat istoric și că, din nou și din nou, ne întoarcem în aceeași mlaștină în Gaza”.
Democrații sugerează o manipulare
În capitala Statelor Unite, tabăra liberală crede că Trump a blufat pentru a distrage atenția de la măsurile administrative radicale pe care le-a dispus. Senatorul democrat american Chris Murphy consideră propunerea ca fiind ”o glumă bolnăvicioasă și nereușită”, adăugând într-o postare pe X că Trump este ”pierdut complet”. Murphy nu crede, totuși, că inițiativa urmează să prindă viață ci urmărește mai degrabă să distragă atenția ”de la povestea reală – miliardarii care pun mâna pe guvern pentru a fura de la oameni obișnuiți”. Declarațiile președintelui au venit în plină campanie de desființare a agențiilor federale, purtată de miliardarul Elon Musk, unul dintre oamenii care execută planurile lui Donald Trump.
Rashida Tlaib, membră de origine palestiniană a Congresului american, a vorbit despre o operațiune de ”curățare etnică” și l-a criticat pe șeful Executivului de la Washington că a redus sprijinul federal pentru cetățenii americani, în timp ce ”finanțarea guvernului israelian continuă să curgă”. Congressmanul Eric Swalwell a enumerat Canalul Panama, Groenlanda, Canada ”și, acum, Gaza” pentru a aminti că Trump a promis în campanie ”să nu mai avem războaie nesfârșite”. Pentru senatorul democrat John Fetterman, comentariile lui Trump sunt ”provocatoare”, dar ”fac parte dintr-o conversație”.
”Faceți Gaza frumoasă din nou”
Republicanii de la Washington au aplaudat, în schimb, planul. Secretarul de stat american Marco Rubio susține planurile lui Trump de a prelua controlul în regiune. ”Statele Unite sunt pregătite să conducă și să facă Gaza din nou frumoasă”, a postat Rubio pe platforma X.
Președintele Camerei, Mike Johnson, a lăudat ”acțiunea îndrăzneață, în speranța de a obține o pace durabilă în Gaza”. Richard Hudson, membru în Camera Reprezentanților din partea statului Carolina de Nord, a susținut că președintele ”nu va înceta niciodată să lucreze pentru a asigura pace istorică și de durată”, în vreme ce Nancy Mace, deputată din Carolina de Sud, a sugerat că Gaza ar trebui transformată în Mar-A-Lago, stațiunea din Palm Beach, Florida, a investitorului imobiliar Trump.
Rusia consideră că o reglementare în Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza unei soluții cu două state, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Fâșia Gaza este parte integrantă a teritoriului viitorului stat palestinian, împreună cu Ierusalimul de Est și Cisiordania”, afirmase, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
China nu este de acord cu ”transferul forțat” al palestinienilor din Fâșia Gaza și ”a susținut întotdeauna că principiul de bază al unei guvernări post-belice înseamnă administrarea palestiniană asupra palestinienilor în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing, Lin Jian.
Autor: Cristian Ștefănescu / Deutsche Welle
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Trump Gaza