Deficit comercial SUA UE. Andrei Caramitru preconizează că admininstrația lui Donald Trump nu va sta impasibilă și va reacționa dur împotriva UE pentru micșorarea defictului comercial SUA – UE.
Postarea lui Andrei Caramitru:
America are al doilea cel mai mare deficit comercial cu UE-ul. In curând va veni atacul lui Trump pe UE – după cel pe Canada, Mexic și china. Așa ca e cazul să explic un pic situația reală.
1. Deficitul pe bunuri este de 150 de miliarde de eur pe an în defavoarea SUA. Al doilea cel mai mare după cel cu China. E relevant și e mare de tot.
2. De ce? Nu e ca mărfurile din UE sunt mai bune. Nu.
Tarifele puse de UE pe importurile de automobile din SUA, de exemplu, sunt 10%. Tariful pus de SUA invers e doar de 2.5%. În plus – UE are o tonă de reglementări făcute special pentru a bloca importurile din sua (reguli pe dimensiuni, componente, safety, orice – făcute special pentru a defavoriza importurile). De exemplu produsele agricole din sua nu pot intra aproape deloc pe piața europeană. Invers însă e ok. Aici Trump are dreptate – relația nu e deloc echilibrată.
3. Pe servicii digitale însă – SUA are surplus de vreo 100 de miliarde cu UE – asta elimina o parte din deficitul pe bunuri.
Dar – asta nu crează multe joburi în sua – și UE nu joacă tocmai fair nici aici pentru ca pune non stop amenzi punitive pe companiile digitale (miliarde de dolari) si reguli din ce în ce mai aberante care le crează costuri masive (gdpr, ai, etc).
Ce se va întâmpla ? Mi se pare evident ca va fi cam asa:
– Trump o să anunțe tarife foarte mari pe bunurile din UE (undeva probabil între 10 și 25%).
– Europa o să reacționeze mândru și stupid zicând ca și ei bagă tarife înapoi. Asta va prăbuși pe termen scurt EUR sub paritate și va crea risc de recesiune mega severă în Europa
– la final va fi un deal. Posibil combinat cu cel pe Ucraina (de asta probabil e amânată discuția). Sua va cere probabil importuri mult mai mari de LNG și creșterea înarmării plus 10% taxe pe automobile în oglinda (sau reducerea taxelor în Europa pe mașinile din sua la 2.5%). Și posibil un deal de dereglementare pe digital (poate cuplată cu niște investiții sua în Europa). Asta ar fi logic și ar avea sens pentru amândouă părțile.
Singura chestie care mă sperie este aroganța europeană să se arate șmecheri când de fapt nu sunt – și blocajul fermierilor francezi la importurile agricole din sua și al producătorilor nemti pe automobile din SUA…
Dar la final va fi un deal. Repet – încercați să înțelegeți întâi realitatea și de abia după să treceți la concluzii.
PS: totul ar fi rezolvat automat de piață dacă Germania ar accepta să aibă și ei un minim deficit bugetar și nu ar fi obsedați doar de REDUCEREA consumului și salariilor din UE (politica frugală de austeritate care e de fapt favorizarea exporturilor față de importuri și sărăcirea consumatorilor din UE în favorarea marilor familii industriale germane).
Îți recomandăm:
Efectul Trump asupra „religiei” woke: Firme din SUA dau înapoi
cuvinte cheie: deficit comercial SUA UE