România este membru NATO din 2004. Conform unui sondaj realizat de Inscop, 88,1% dintre respondenți se opun ieșirii României din NATO, în timp ce doar 8,1% susțin această ieșire. Sondajul a fost efectuat după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, în cadrul cărora Călin Georgescu, un candidat independent cu un discurs anti-NATO, s-a clasat pe primul loc în primul tur. Informațiile au fost prezentate de Remus Ștefureac, directorul Inscop, într-o postare pe rețelele sociale.
Este important de menționat că procentul românilor care se opun ieșirii din NATO a crescut semnificativ, de la 76% în ianuarie 2022 la 88% în decembrie 2024. Sondajul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1000 de respondenți și are o marjă de eroare de 3,1%.
În paralel, procentul celor care susțin ieșirea din NATO a scăzut de la 18,7% în ianuarie 2022 la doar 8,1%.
Studiul a fost realizat de Inscop Research la cererea Funky Citizens, iar datele au fost colectate în a doua jumătate a lunii decembrie 2024, după anularea alegerilor prezidențiale. Remus Ștefureac a publicat miercuri una dintre concluziile cercetării sociologice, care arată că 88,1% dintre români consideră că România nu ar trebui să părăsească NATO.
Într-un interviu recent cu influencerul american Jackson Hinkle, cunoscut pentru viziunile pro-ruse și conspiraționiste, liderul AUR, George Simion, a afirmat că nu susține personal ieșirea din NATO, dar că, dacă va ajunge președinte și poporul român va cere acest lucru, va acționa conform dorinței acestuia.
Remus Ștefureac a comentat acest subiect, subliniind că declarațiile lui George Simion fac parte dintr-o campanie dezinformativă a Rusiei, menită să slăbească coeziunea țărilor membre NATO. El a adăugat că opinia românilor cu privire la apartenența la NATO este acum mai clară ca niciodată.
Ce scrie Remus Stefureac pe propriul cont de socializare:
La începutul săptămânii viitoare vom prezenta PROBABIL CEA MAI IMPORTANTĂ CERCETARE SOCIOLOGICĂ PUBLICATĂ DE INSCOP RESEARCH ÎN ULTIMII ANI.
Multe surprize luminoase in contextul cețos actual, dar și foarte multe realități dure care explică destul de clar ce se întămplă la nivelul populației, de unde vin multe dintre nemulțumiri, frustrări și sentimente legitime de revolta.
Cea mai importantă observație este că frustrările nu au legăttură cu atașamentul românilor față de UE și NATO.
Acesta a crescut și chiar foarte puternic după alegerile prezidențiale ratate. Agresiunile informationale au provocat reactia inversa a populatiei, ceea ce e o dovada clara de rezilienta a populatiei României. Problemele reale sunt altele, foarte serioase și le vom detalia în cadrul unei conferințe de presă, săptămâna viitoare.
Doar un mic preambul din sondaj, pentru că tot l-am văzut astăzi pe reprezentatul celui de-al doilea partid parlamentar vorbind nonșalant și cu declinări propagandistice străine țării despre ieșirea României din NATO dacă populația dorește acest lucru (un subiect absolut fals, parte din războiul informațional deschis, ăla fără perdea, al Rusiei împotrivă coeziunii populațiilor din țările membre NATO).
NU, românii NU vor ieșirea din NATO. Părerea românilor este mai clară ca niciodată. Și când spun ”ca niciodată”, mă reref la faptul că aproape 90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO. Adică, niciodată nu am avut un nivel de adeziune atât de ridicat al românilor față de organizația Nord-Atlantică.
Cercetarea sociologică pe care o vom prezenta împreună cu partenerii noștri a fost realizată INSCOP Reasearch la solicitarea Funky Citizens, datele fiind culese în a doua parte a lunii decembrie 2024, după alegerile prezidențiale ratate.
Datele vor fi prezentate în format comparativ, indicatori identici fiind măsurați în iunie și septembrie 2021, respectiv în ianuarie 2022 în cadrul studiului ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.
Cercetarea sociologică surprinde opinia românilor cu privire la dinamica “european-național”, direcția geopolitică în care ar trebui să meargă România, evoluția atitudinii cu privire la teme precum percepția față de NATO, UE, SUA, Rusia, vulnerabilitatea la dezinformare și conspirații, patriotismul economic etc., într-o perioadă marcată de transformări, frustrări și nemulțumiri profunde ale populației.
Îți recomandăm:
Gigi Becali, atac furibund la Călin Georgescu: „Cine te crezi să ne scoți din UE și NATO?”
Marcel Ciolacu, îi răspunde șefului NATO, Mark Rutte, privind bugetul Apărării: „Vom discuta de 5%. Nu mă apuc de limba rusă”
cuvinte cheie: România NATO