Marcel Ciolacu, despre cererea NATO privind bugetul Apărării: „Vom discuta de 5%. Nu mă apuc de limba rusă”.
Premierul Marcel Ciolacu a oferit un răspuns solicitării formulate de secretarul general al NATO, Mark Rutte, referitoare la creșterea alocărilor pentru Apărare până la 5% din PIB, într-un context internațional marcat de tensiuni de securitate în Europa. De asemenea, Ciolacu a comentat și cerințele recente ale președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, privind bugetul Apărării.
Într-o declarație, premierul a subliniat că bugetul actual respectă angajamentele României față de NATO, alocând cel puțin 2% din PIB pentru Apărare, plus investiții strategice în acest sector.
„Vreau să finalizez cu limba engleză. De limba rusă nu mă apuc. Ministrul Finanțelor a spus clar că minim 2% este alocat pentru apărare, iar când va fi vorba de 5%, vom discuta”, a afirmat Ciolacu, adăugând că obiectivul principal este dezvoltarea capacităților industriale pe teritoriul României. „Ne dorim ca mai multe capabilități să fie produse în România. Există deja discuții și proiecte pentru viitoarea fabrică de pulberi. Abordarea în cadrul NATO este una integrată, cu participarea tuturor statelor membre”, a spus premierul. De asemenea, Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, a completat că sectorul apărării a avut rezultate pozitive în 2024, cu trei companii care au reușit să acopere pierderile din anii anteriori cu profitul din 2024.
Solicitarea șefului NATO, Mark Rutte, pentru creșterea cheltuielilor de apărare până la 5% din PIB a stârnit reacții în rândul statelor membre.
Rutte a avertizat că țările care nu îndeplinesc acest obiectiv vor deveni vulnerabile în fața amenințărilor rusești, chiar sugerând că vor trebui „să învețe limba rusă” dacă nu iau măsuri. De asemenea, președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a adus în discuție aceleași cerințe legate de creșterea cheltuielilor pentru apărare, subliniind importanța respectării obiectivelor stabilite de NATO.
În prezent, România se află sub obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, alocând în 2024 aproximativ 13 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro) pentru achiziționarea de echipamente militare, ceea ce reprezintă doar 0,74% din PIB. Deși ținta stabilită era de 2,5% din PIB, execuția bugetară arată că România nu a atins nici măcar acest obiectiv nici în 2023. De asemenea, 80% din bugetul Ministerului Apărării a fost direcționat către cheltuieli de personal, iar 20% a fost alocat achizițiilor de echipamente și tehnică militară. Conform datelor oficiale, aproximativ 20 de miliarde de lei (4 miliarde de euro) au fost utilizate pentru salarii, indemnizații și pensii.
Îți recomandăm:
Gigi Becali, atac furibund la Călin Georgescu: „Cine te crezi să ne scoți din UE și NATO?”
cuvinte cheie: Marcel Ciolacu NATO