Investiție fără precedent în România: Uniunea Europeană pune pe masă 3 miliarde de euro pentru tranziția energetică
Marcel Ciolacu a dezvăluit cea mai importantă investiție care va schimba România. În ședința de Guvern, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va implementa cea mai mare investiție pentru tranziția energetică în România, evaluată la trei miliarde de euro.
Este cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică
În cadrul ședinței de guvern, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că Executivul va implementa cea mai mare investiție pentru tranziția energetică.
Investiția, în valoare de 3 miliarde de euro, este finanțată din fonduri europene și este destinată unei scheme de ajutor de stat menite să stimuleze creșterea producției de energie din surse regenerabile.
Prin resurse regenerabile se înțelege:
- energie eoliană
- energie solară fotovoltaică
- hidroenergie
- energie nucleară
- hidrogen
„Operaţionalizăm azi şi cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică. Vorbim despre 3 miliarde de euro, sumă finanţată din fonduri europene”, a anunţat Marcel Ciolacu în şedinţa Executivului.
Marcel Ciolacu a subliniat că aceasta este o schemă de ajutor de stat menită să stimuleze creșterea producției de energie din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară fotovoltaică, hidroenergia, energia nucleară și hidrogenul.
Premierul Ciolacu a evidențiat importanța finanțării tehnologiilor de stocare a energiei, adăugând că finalizarea acestor investiții va duce la reducerea prețurilor pe termen mediu și lung, precum și la o creștere a producției de energie verde.
„Foarte important este că finanţăm şi tehnologia pentru stocarea energiei. Finalizarea acestor investiţii va conduce la un preţ mai mic pe termen mediu şi lung şi o producţie mai mare de energie verde”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu.
Resursele regenerabile pentru generarea electricității sunt în creștere constantă.
Începuturile industriei energiei regenerabile se situează în anii ’70, când investitorii danezi au recunoscut potențialul enorm al Danemarcei în domeniul energiei eoliene, conform Ministerului Energiei.
În acea perioadă, lumea a trecut printr-o criză energetică severă, care a servit drept catalizator inițial pentru dezvoltarea energiei regenerabile.
În 1976, Danemarca a adoptat prima măsură de sprijin pentru industria energiei regenerabile, folosind fondurile provenite din taxarea energiei electrice pentru cercetare și dezvoltarea tehnologiilor verzi de generare a electricității.
În deceniul următor, la începutul anilor ’80, principalul mod de sprijinire a dezvoltării energiei regenerabile a fost prin acordarea de subvenții investiționale, exemplificate cel mai bine de Germania și Danemarca, care au oferit împrumuturi preferențiale pentru turbinele eoliene.
„Anii ‘90 au fost marcați în majoritatea țărilor europene de programe de promovare a regenerabilelor utilizând tarife reglementate impuse de lege pentru cumpărarea electricității de la producători acreditați.
Cele mai importante sisteme-suport care au apărut în această perioadă au fost Feed-In Tariff (FIT) și Feed-In Premium (FIP); acestea garantau un preț/un bonus fix pentru producătorii din Danemarca, Germania, Italia și Spania.
În același timp, a fost introdus pentru prima dată și sistemul de licitații pentru alocarea sprijinului, acest sistem fiind încercat în Anglia și în Franța, dar cu rezultate nesatisfăcătoare”, continuă ministerul, relatează zf.ro.
Îți recomandăm:
Grecii de la PPC pregătesc revoluția energetică în România: Investiție uriașă după achiziția Enel
cuvinte cheie: tranziția energetică