Jerry Seinfeld, la 70 de ani: „Extrema stângă și mizeria de corectitudine politică au ucis umorul”, scrie Marco Badea în republica.ro.
Comediantul american Jerry Seinfeld crede că „extrema stângă și porcăriile legate de corectitudinea politică” împiedică comedia din zilele noastre, argumentând că restricționează genul de comedie de care oamenii încă mai au nevoie în viața lor, scrie publicația The Hill.
Seinfeld a oferit punctul său de vedere cu privire la problemele actuale cu care se confruntă comedia și la ceea ce rezervă viitorul pentru artă în timpul apariției sale la podcastul „The New Yorker Radio Hour”. Celebrul comediant a ținut să spună că oamenii au atât de multă nevoie de comedie, dar nu o primesc.
„Pe vremuri, ajungeai acasă la sfârșitul zilei și majoritatea oamenilor spuneau: ‘Oh, a început Cheers. A început MASH. Mary Tyler Moore este la televizor. All in the Family este la televizor’. Pur și simplu te întrebai: „O să fie ceva amuzant de văzut la televizor în seara asta?”, a mai spus acesta.
Creatorul „Seinfeld” a spus că vina pentru schimbarea paradigmei este a extremei stângi, susținând că comedia modernă nu este suficient de preocupată să stârnească râsul, ci se concentrează mai mult pe a nu jigni publicul. „Ăsta este rezultatul extremei stângi și al rahatului de corectitudine politică”, crede Seinfeld. El a mai atras atenția că atunci când scrii un scenariu, iar acesta ajunge în patru sau cinci mâini diferite, acest lucru reprezintă „sfârșitul comediei tale”.
Jerry Seinfeld și corectitudinea politică
Azi, celebrul serialul de comedie „Seinfeld” din anii ‘90 nu ar mai putea fi făcut, pentru că „corectitudine politică a ucis umorul”, după cum spune chiar Jerry Seinfeld. Acesta a împlinit luni, pe 29 aprilie, vârsta de 70 de ani.
Rolling Stone Magazine scrie că „Seinfeld” nu a fost niciodată „anulat”, deoarece co-creatorul Jerry Seinfeld și colegii săi de distribuție au decis să se retragă după nouă sezoane, lăsând telespectatorii să dorească mai mult. Dar, timp de aproximativ un deceniu, Seinfeld s-a plâns continuu că „corectitudinea politică” sufocă comedia.
Încă din 2015, chiar în perioada în care ideile despre „cancel culture” începeau să prindă contur pe rețelele sociale, Seinfeld vorbea despre faptul că nu se duce să facă reprezentări de stand-up în campusurile universitare de teama studenților care i-ar putea eticheta materialul ca fiind „rasist” sau „sexist”.
Observațiile lui Jerry Seinfeld la podcastul „The New Yorker Radio Hour” nu au fost substanțial diferite de cele pe care acesta le-a oferit în anii trecuți cu privire la starea comediei. Numai că, de data aceasta, anumite voci din extrema dreapta au profitat de argumentul lui Seinfeld pentru a ataca ceea ce ei numesc reprezentanții culturii „woke”, mai arată Rolling Stone Magazine.
Printre acei influenceri din SUA care au împărtășit și sărbătorit afirmațiile lui Jerry Seinfeld s-a numărat și unul dintre cei mai activi propagatori de dezinformare din SUA, Benny Johnson, de la Turning Point USA, care a subliniat pe X (fostul Twitter) că Seinfeld a spus „în sfârșit” că „stânga a distrus comedia”.
La rândul său, Dinesh D’Souza, teoretician al conspirației și negaționist al alegerilor, a folosit clipul cu Seinfeld pentru a ataca protestatarii pro-Palestina din campusurile universitare, scriind că „o problemă cu activiștii fără umor este că nu suportă să audă pe nimeni râzând, cu atât mai puțin pe ei!”.
În dezbatere a intrat și proprietarul X (fostul Twitter), Elon Musk, care a distribuit un scurt video cu comentariile lui Seinfeld, însoțit de afirmația: „Faceți comedia din nou legală!”.
Echipa lui Seinfeld și nici Jerry Seinfeld însuși nu a răspuns până acum la faptul că a intrat într-un război ideologic. Rolling Stone Magazine mai spune că Seinfeld este un aliat ciudat pentru ideologii furioși de astăzi.
De ce? Pentru că Seinfeld este cunoscut pentru faptul că lucrează curat și evită înjurăturile. Serialul „Seinfeld” rămâne popular și, cu câteva excepții, nu a ajuns să fie „reevaluat” ca fiind o comedie „problematică”. Mai mult, directorii serialului au renunțat chiar și la un episod din 1991 care lua în derâdere violența armelor de foc, Seinfeld și colaboratorii hotărând că acesta era de prost gust.
Jerry Seinfeld a fost întrebat direct în fața unui hotel anul trecut, dacă „cancel culture” dăunează comediei și a răspuns, cu o oarecare exasperare: „Nu, nu cred. Nu știu”, mai notează Rolling Stone Magazine.
Jerry Seinfeld a devenit regizor
Jerry Seinfeld va lansa un lungmetraj pe care l-a regizat, intitulat „Unfrosted”, după cum informează revista Variety. Conform Agerpres, această comedie produsă de Netflix, cu o distribuţie plină de vedete, este o relatare fictivă despre crearea prăjiturilor Pop-Tarts.
Într-un interviu acordat revistei revistei GQ, Jerry Seinfeld a reflectat asupra experienţei sale de a se lansa pentru prima dată în cinematografie şi atât de târziu în cariera sa. „A fost ceva total nou pentru mine. Credeam că făcusem deja nişte chestii interesante, dar ele nu semănau deloc cu modul în care lucrează aceşti oameni. Sunt atât de serioşi! Nu au nicio idee că industria cinematografică s-a încheiat. Nu au nicio idee”, a spus el.
Jerry Seinfeld consideră că „industria cinematografică a fost înlocuită de o dezorientare a spectatorilor”
„Filmul nu mai ocupă vârful în ierarhia socială şi culturală pe care l-a ocupat în cea mai mare parte a vieţii noastre. Când apărea un film, dacă era bun, mergeam cu toţii să-l vedem. Cu toţii discutam despre el. Menţionam replici şi scene care ne plăceau. Acum trecem printr-un fel de jet al unui furtun de apă, încercând doar să vedem prin el”, a explicat Jerry Seinfeld.
„Confuzia, dezorientarea a înlocuit industria cinematografică. Toată lumea pe care o cunosc în showbiz, în fiecare zi, se întreabă: Ce se întâmplă? Cum reuşeşti să faci asta? Ce ar trebui să facem acum?”, a mai spus Seinfeld, citat de Agerpres.
„Stand-up este ca şi cum ai fi un dulgher şi toată lumea are nevoie de un tip care se pricepe la lemn… Sunt copaci peste tot, dar pentru a face o masă frumoasă, nu este atât de uşor. Aşadar, metafora este că, dacă ai un bun meşteşug şi o bună măiestrie, eşti oarecum impenetrabil la capriciile industriei”, a mai povestit celebrul comediant.
„Publicul se îndreaptă acum în număr mare spre stand-up pentru că este ceva ce nu se poate falsifica”, a adăugat el. „Este ca o platformă de scufundări. Poţi spune că eşti un scafandru de platformă, dar în două secunde putem vedea dacă eşti sau nu eşti aşa ceva. Asta este ceea ce le place oamenilor la stand-up. Ei pot avea încredere în el. Orice altceva este fals”, a mai explicat Jerry Seinfeld.