Cum te pregătești pentru interviul de angajare?
Pregătirea pentru un interviu de angajare este esențială atât din perspectiva de angajator, cât și în rol de candidat. Am mai spus-o de nenumărate ori: căutarea unui job este un job în sine și presupune consecvență, răbdare, efort, implicare, căutare orientată către scop.
Într-o piață a muncii în continuă schimbare, deseori nu în bine, asistăm la atât de multe fenomene încât ne vine din ce în ce mai greu să ne considerăm suficient de pregătiți pentru lumea de mâine. Nici nu cred că putem fi, pentru că nimeni nu poate spune cu certitudine ce ne rezervă viitorul. Dar ne putem antrena, zilnic, adaptabilitatea, flexibilitatea, cultura general și inteligența emoțională pentru a face față cât mai bine oricărei provocări.
Concret, cum ne putem pregăti cât mai eficient pentru interviul cu angajatorul?
Iată câteva puncte de sprijin aici:
- Începe prin a înțelege cât mai bine posibil informațiile despre compania la care aplici. Află despre istoric, valori, produse sau servicii, cultura organizațională și orice alte noutăți recente legate de companie. Astfel de informații te vor ajuta să demonstrezi că ești interesat/ă și că ai o înțelegere asupra activității organizației.
- Analizează cu atenție descrierea postului și cerințele asociate. Înțelege care sunt responsabilitățile principale ale poziției și ce abilități sunt necesare. Acest lucru te va ajuta să te pregătești pentru întrebările legate de experiența ta și abilitățile tale relevante. Da, știu, multe anunțuri sunt repetate sau sunt foarte vagi. De aceea este important să fii cât mai realist/ă și să urmărești companiile care te interesează cu adevărat și să afli informații despre acestea.
- Există o serie de întrebări comune de interviu pe care poți să le anticipezi ca să te pregătești să răspunzi. Acestea pot include întrebări despre experiența ta anterioară, motivația pentru aplicarea la acea poziție sau la acea companie, realizările tale, modul în care gestionezi conflictele, lucrul în echipă etc. Exercițiul în răspunsurile la aceste întrebări te poate ajuta să te simți mai încrezător/oare în timpul interviului.
De asemenea, pregătește-ți câteva întrebări relevante pe care să le adresezi intervievatorului. Acest lucru arată că ești interesat/ă și implicat/ă în proces.
- Poți face o simulare de interviu cu un prieten, cu un mentor sau cu un consilier în carieră pentru a te ajuta să te simți mai confortabil și pentru a primi feedback constructiv. Practica poate fi extrem de utilă în gestionarea emoțiilor și a nervilor în timpul interviului real. Chiar dacă repeți, nu te îngrijora că nu vei mai fi spontan/ă sau authentic/ă, asta ține mult de onestitate și atitudine.
- Se spune să te îmbraci pentru jobul vizat, nu pentru cel pe care-l ai! Asigură-te că ai o vestimentație potrivită pentru interviu, fiind vorba de respect de sine înainte de toate.
- Dacă interviul este față în față, asigură-te că ai planificat drumul până acolo și că ai suficient timp pentru a ajunge la locul interviului în avans. Este întotdeauna mai bine să fii puțin mai devreme decât să întârzii. Dacă totuși, din motive obiective, întârzii, neapărat anunță intervievatorul.
- În zilele anterioare interviului, asigură-te că te odihnești suficient și că te relaxezi. O minte odihnită și relaxată este mai clară și mai capabilă să se concentreze în timpul interviului.
Așa cum angajatorul vrea să afle cât mai multe detalii despre noi înainte de a ajunge la interviu, dar și în timpul acestuia, și noi ar fi ideal să ne pregătim cât mai bine cu un set de întrebări pentru acesta.
Iată aici câteva idei care te pot ajuta:
Este o poziție nouă sau a plecat cineva care a avut acest rol?
Care sunt responsabilitățile principale ale acestei poziții?
Care este istoricul echipei sau departamentului pentru care aplic?
Care sunt așteptările cu privire la performanță pentru această poziție în primele 6 luni?
Care este cultura organizațională a companiei și cum se reflectă aceasta în viața de zi cu zi la locul de muncă?
Cum ați descrie stilul de management?
Cum măsurați performanța angajaților?
Care este ultima schimbare pe care ați implementat-o pe baza feedback-urilor primite de la angajați?
Ce spun angajații voștri cheie despre atmosfera din companie?
Care este metoda prin care acordați și primiți feedback?
Ce ar fi așteptat să realizeze cineva în această poziție pentru a fi considerat un succes în termen de un an?
Care sunt următorii pași în procesul de selecție și când pot aștepta să primesc un răspuns de la dumneavoastră, indiferent de natura acestuia?
Nu uita că este normal să întâmpini provocări în căutarea unui loc de muncă, dar fiecare pas pe care îl faci te apropie mai mult de obiectivul tău. Ai răbdare, nu te mai compara cu alții, nu te lăsa influențat/ă de gura lumii, concentrează-te asupra obiectivelor tale, fii perseverent/ă, rămâi pozitiv/ă și ai încredere că vei găsi locul de muncă potrivit pentru tine!
Succes maxim îți doresc!
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Cum te pregătești pentru interviul de angajare