Gigantul imobiliar Signa din Austria, în insolvență. Raiffeisen și Erste Group, printre băncile cu expuneri față de companiile din holding
Insolvența holdingului austriac Signa pune sub semnul întrebării supraviețuirea celui mai important lanț german de magazine universale. Neliniște este însă și pe piața imobiliară, dar și în sectorul băncilor germane.
Magazinele universale Galeria Karstadt Kaufhof sunt prezențe nelipsite pe străzile comerciale ale multor orașe germane. Angajații acestora se tem, însă, pentru locurile lor de muncă. Corinna Gross, care coordonează zona de retail în marele sindicat german Verdi, a vorbit pentru DW despre „nesiguranță absolută” resimțită de bună parte din angajați.
De-a lungul anilor, lanțul de magazine deținut de magnatul imobiliar și antreprenorul de retail austriac Rene Benko, prin Signa Holding GmbH, a trecut deja prin două insolvențe.
Din cele 170 de sucursale deținute de companie în 2020 au mai rămas doar 91. Chiar în această primăvară, Galeria a prezentat un plan de de susținere a filialelor rămase: compania-mamă Signa trebuia să contribuie la reabilitare cu 200 de milioane de euro.
Acum, Signa și-a declarat insolvența și a depus o cerere de protecție față de creditori, iar ca atare planul de supraviețuire a magazinelor universale ar putea fi în pericol, în lipsa finanțării, oricum întârziate față de calendarul agreat. Galeria este doar una dintre cele 1000 de firme din rețeaua Signa.
În așteptarea unui investitor din retail
„Dacă nu sosesc investițiile pentru modernizarea acestor magazine universale vom avea o mare problemă”, este de părere Hendrik Schröder, care predă marketing și comerț la Universitatea Duisburg-Essen. Și, adaugă profesorul, într-o discuție cu DW, „această problemă va fi transferată oricui ar putea fi interesat să preia magazinele”.
Începând de miercuri, Signa Retail Selection AG a luat măsurile necesare pentru a permite vânzarea unor părți din afacere. Sindicaliștii Verdi speră că acest lucru va oferi o oportunitate de a găsi un nou proprietar pentru Galeria. Reprezentanții angajaților doresc să găsirea unui retailer interesat să cumpere magazinele universale de la Signa, care era de fapt un investitor imobiliar.
„Costurile chiriilor consumă din profitul unei afaceri. Deci, dacă proprietarul este un investitor imobiliar, este cel mai dezavantajos fundament pentru o afacere de comerț cu amănuntul”, apreciază Gross, de la Verdi.
Deocamdată, însă, atât grupul Galeria cât și sindicatul Verdi presupun că afacerile vor continua ca de obicei în viitorul imediat – mai ales din perspectiva volumelor mult ridicate de vânzări așteptate în preajma Crăciunului. Galeria a transmis că intenționează să „aștepte cu calm” rezultatul procedurii de insolvență a companiei-mamă Signa.
Câți bani au dat băncile germane concernului Signa?
Unele bănci s-ar putea să nu dispună de același lux. Signa, grupul lui Benko, a crescut în primul rând prin împrumuturi bancare. Adică a strâns datorii. Banca privată elvețiană Julius Baer, de exemplu, are o expunere nominală totală față de grup care depășește 600 de milioane de franci elvețieni (circa 633 de milioane de euro).
Mai multe bănci regionale germane susținute de landuri federale ar putea fi, de asemenea, într-o poziție vulnerabilă. În cercurile financiare se știe că banca Helaba, din landul Hessa, ar fi împrumutat grupului câteva sute de milioane de euro. Helaba nu a respins aceste afirmații dar a transmis că nu va comenta relațiile individuale cu clienții.
La fel se discută, în mediul de afaceri, despre sume similare primite de Signa de la BayernLB și NordLB, corporații bancare cu acționariat majoritar public, prin administrațiile de land din Bavaria, respectiv Saxonia Inferioară și Saxonia-Anhalt. Tot din zona afirmațiilor neconfirmate oficial, pe lista creditorilor se află și LBBW, banca similară din landul Baden-Württemberg.
Piața imobiliară sub presiune
„Toate celelalte bănci care au împrumutat bani grupului Benko ar face bine să pună deoparte capital, pentru a preveni riscurile”, recomandă Dieter Hein, analist independent al industriei bancare la firma de consultanță financiară Fairesearch din Frankfurt pe Main. „S-ar putea pregăti din timp pentru problemele cu care se vor confrunta grupurile imobiliare. Signa nu sunt singurii care au sau vor avea probleme”, prognozează Hein, într-o discuție cu DW.
În consecință sunt anticipabile și mai multe tulburări pe piețele imobilelor comerciale. Industria imobiliară este oricum sub presiune din cauza creșterii ratelor dobânzilor și, prin urmare, a costurilor de finanțare tot mai ridicate, ceea ce a dus în cele din urmă și la declinul Signa Holding. Modelul lor de afaceri s-a bazat pe dobânda zero din ultimii ani și pe boom-ul imobiliar asociat.
„Falimentul Signa este doar vârful unui aisberg”, spune și Sven Carstensen, șeful Bulwiengesa, o companie de consultanță și analiză pentru piața imobiliară din Germania.
„Acest lucru va avea, desigur, un impact asupra pieței, oamenii vor fi mai precauți când vine vorba de finanțări. Iar asta va lăsa cicatrici și în centrele multora dintre orașele noastre”. Carstensen, care nu exclude alte situații similare cu cea de la Signa, speră că vor exista soluții individuale pentru proiecte punctuale, cum ar fi Elbtower, turnul zgârie-nori de spații comerciale și de afaceri aflat în construcție în cartierul HafenCity din Hamburg.
În ce privește Galeria, asociația comercială HDE, a retailerilor germani, este încrezătoare. Evoluțiile din jurul insolvenței Signa și posibilele efecte asupra grupului Galeria sunt observate cu îngrijorare dar, subliniază cei de la HDE, magazinele universale sunt prezențe semnificative în centrele orașelor. În plus, magazinele învecinate și companii din alte sectoare beneficiază și ele de prezența acestor repere urbane. Asociația de retail este sigură că formatul magazinelor universale își va păstra locul în peisajul retailului.
Îți recomandăm:
Chirie sau rată credit ipotecar în 2023? Iancu Guda, verdict dur pentru proprietarii de „cărămizi”
cuvinte cheie: Signa