Kareem Abdul-Jabbar, ce înseamnă să fii un lider. Exemplul acestui om ar trebui să le dea de gândit managerilor care se laudă cu titulaturi pompoase
Linkedin este platforma unde, mulți dintre noi, scriem lucruri. Unii scriem mai bine, alții încearcă să facă asta și este de apreciat. Unii scriu despre leadership și dau exemple din propria companie, acest lucru fiindu-le cel mai la îndemână. Alții nu ratează un like pentru șeful companiei. Mulți dintre aceștia au participat la diverse cursuri de leadership. Însă, în cele mai multe cazuri, aceste cursuri sunt ceea ce se numește „pistol cu apă”, neavând niciun fel de aplicabilitate practică. Spuneți-mi, dacă știți un astfel de caz, când aceste cursuri au schimbat ceva într-o organizație.
Foarte mulți dintre aceștia schimbă jobul atât de des, încât le este dificil să scrie un CV decent.
Opinia mea este că liderii nu sunt cei care schimbă jobul la fiecare doi ani, apoi primesc tot felul de denumiri pompoase urmate de titulatura manager sau director ori Head of…
Doresc să fac o analogie cu un sportiv. Poate nu vă spune multe numele baschetbalistului Kareem Abdul-Jabbar (Lewis Alcindor), însă acesta este unul dintre cei mai importanți sportivi din istorie.
Kareem Abdul-Jabbar și-a început cariera în 1969 și s-a retras în 1989
A evoluat la două echipe Milwaukee Bucks (6 ani: 1969-1975) și Los Angeles Lakers (14 ani: 1975-1989). La Milwaukee a câștigat titlul în al doilea an, echipa fiind una cel mult mediocră, însă mentalitatea sa de învingător a ajutat întregul grup să crească și să câștige primul titlu din istorie.
Kareem Abdul-Jabbar a plecat după „doar” 6 ani pentru că locul său nu mai era acolo. Însă la Lakers a stat 14 ani, retrăgându-se în 1989. Începea era lui Michael Jordan.
Deși mental era puternic, fizic nu mai putea concura cu lupii tineri. La 42 de ani era considerat bătrân pentru a mai face performanță. A preferat să se retragă după câștigarea unui ultim titlu de campion. A strâns 6 titluri de campion în 20 de ani și zeci de premii și distincții. Era de notorietate rivalitatea cu Boston Celtics, echipă condusă de Larry Bird.
Ce performanțe a avut Kareem Abdul-Jabbar
Kareem Abdul-Jabbar a câștigat șase premii MVP (Most Valuable Player). A marcat 38.387 de puncte în carieră, un record ce a rezistat timp de 39 de ani, până în 7 februarie 2023, când a fost depășit de LeBron James. Kareem Abdul-Jabbar a participat la meci și i-a dat mingea lui James în timpul ceremoniei din joc, după ce recordul a fost doborât.
„Cârligul” său este considerat unul dintre cele mai de neoprit lovituri din baschet. A câștigat șase campionate NBA și două premii MVP din finală, a fost votat pentru a face parte din 15 echipe All-NBA și 11 All-Defensive și a fost selectat de 19 ori în echipa All-Star, la egalitate cu LeBron James. Kareem Abdul-Jabbar a înregistrat o medie de 24,6 puncte, 11,2 recuperări, 3,6 pase decisive și 2,6 blocaje pe meci.
După retragere s-a implicat în nenumărate organizații umanitare, fiind un filantrop recunoscut, înființând și o fundație care se implică activ pentru susținerea copiilor, fiind recunoscut nu doar ca un mare campion pe terenul de baschet, ci și ca un campion al justiției sociale.
Adulat de fani și respectat de adversari. Larry Bird despre Kareem Abdul-Jabbar: „Ești un adevărat campion în tot ceea ce faci”
În momentul în care în 2012, lângă arena unde evoluează Los Angeles Lakers, a fost dezvăluită statuia dedicată lui Kareem Abdul-Jabbar, marele sportiv a primit o scrisoare emoționantă de la Larry Bird.
„Dragă Kareem:
Sunt atât de fericit pentru tine, meriți fiecare distincție existentă pentru contribuțiile extraordinare pe care le-ai adus echipei tale, colegilor tăi și sportului pe care îl iubim. Nu a existat un concurent mai mare decât tine și îți mulțumesc pentru inspirația pe care mi-ai oferit-o de fiecare dată. Eforturile tale continue de a-i ajuta pe alții în afara terenului sunt la fel de impresionante ca multele tale Campionate – ești cu adevărat un Campion în tot ceea ce faci. Cu marele meu respect și prietenie, Larry Bird.”
La retragere, L.A. Lakers au organizat un turneu național în onoarea sa
Pe fiecare dintre arenele unde a evoluat a fost aplaudat la scenă deschisă, minute întregi. În Boston, unde Lakers erau fluierați de fiecare când jucau, a fost ovaționat de întreaga arenă, primind chiar și o bucată din parchetul sălii, jucătorii lui Boston lăcrimând alături de cei ai lui Lakers.
La ultimul său meci, Kareem și-a adus aminte de toți cei care i-au fost alături de-a lungul vieții, începând cu antrenorul din liceu, urmând cu cel din timpul cursurilor universitare și apoi colegii săi de la Lakers. Omul nu a uitat niciodată cine este și de unde a plecat.
Mi-ar plăcea să văd mai des astfel de exemple, precum Kareem Abdul-Jabbar, când companiile vorbesc despre loialitate, performanță, expunere publică, PR, comunicare sau KPI’s. Căci piața este plină de „mercenari” care nu inspiră nimic mai mult decât superficialitate și aroganță.
Căci Gigi, Paulică sau Bebe, ajunși „Head Of”, nu pot fi exemple mai bune decât un astfel de sportiv. Evident, exemplele cu oameni care sunt cu adevărat lideri pot continua. Însă acesta este unul dintre exemplele mele preferate.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Kareem Abdul-Jabbar