adplus-dvertising

Germania nu va împiedica Polonia să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina

Germania nu va împiedica Polonia să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Berlinul nu va sta în calea Poloniei dacă Varșovia va decide să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus nici el trimiterea de tancuri grele, Leclerc, în Ucraina.

Germania nu va sta în calea Poloniei dacă aceasta ar trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, a declarat duminică ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI.

Dacă Polonia ar merge mai departe și ar trimite tancurile sale Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a spus: “Dacă ni s-ar cere acest lucru, nu am sta în cale”.

“Știm cât de importante sunt aceste tancuri (Leopard 2) și de aceea discutăm acum cu partenerii noștri”, a adăugat ministrul german de externe. “Trebuie să ne asigurăm că viețile oamenilor sunt salvate și că teritoriul Ucrainei este eliberat.”

Mai devreme duminică, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat că Berlinul și Parisul vor sprijini Ucraina în lupta sa împotriva ocupației rusești și nu vor permite ca Europa să se întoarcă la “ură și rivalități naționale”.

“Vom continua să acordăm Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie atât timp cât va fi necesar. Împreună, ca europeni, pentru a apăra proiectul nostru european de pace”, a declarat el, aflat într-o vizită la Paris pentru a sărbători 60 de ani de la semnarea istoricului Tratat franco-german de la Elysee.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă la o decizie în curând cu privire la livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina.

Pistorius a declarat pentru televiziunea publică germană ARD că Berlinul nu va lua o decizie pripită, deoarece există mulți factori de luat în considerare, inclusiv consecințele pe plan intern pentru securitatea populației germane.

Germania a fost supusă unor presiuni considerabile atât pentru a livra tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, cât și pentru a permite altor țări să trimită tancuri de producție germană forțelor ucrainene. Dar Berlinul a ezitat să trimită tancurile Leopard 2, foarte avansate, în Ucraina, de teamă că ar putea duce la o extindere a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Polonia a criticat în mod repetat Berlinul pentru poziția sa ezitantă

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pentru agenția națională de presă poloneză PAP: “Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovați mor în fiecare zi”. “Bombele rusești fac ravagii în orașele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei și copii sunt uciși”, a adăugat el.

Macron nu exclude livrarea de tancuri grele franceze în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că țara sa încă studiază decizia de a livra Ucrainei tancuri grele Leclerc, de fabricație franceză. Vorbind duminică, în cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, Macron a declarat că a cerut Ministerului Apărării să lucreze la acest lucru, subliniind că “nimic nu este exclus”.

Cu toate acestea, președintele francez a subliniat că trimiterea oricărui echipament în Ucraina pentru a îndepărta forțele rusești ar trebui să fie decisă “în mod colectiv” și coordonată cu aliații, inclusiv cu Germania.

Macron a mai spus că desfășurarea tancurilor grele în Ucraina nu trebuie să slăbească propriile capacități de apărare ale Franței sau să escaladeze conflictul.

Germania a fost supusă unei presiuni imense în ultima vreme pentru a livra tancuri de luptă Ucrainei. Berlinul a ezitat să trimită în Ucraina tancurile Leopard 2, extrem de avansate și fabricate în Germania, sau să permită altor națiuni să le transfere.

Duminică, Scholz a reiterat poziția Berlinului în această privință, subliniind că țara sa a acționat întotdeauna în strânsă coordonare cu aliații săi.

Zelenski promite să combată corupția

Președintele ucrainean Volodimir Zelenkski a declarat că va lua decizii cheie privind combaterea corupției în săptămâna următoare, în contextul în care în această săptămână au apărut rapoarte despre corupție la nivel înalt.

În discursul său nocturn, liderul ucrainean a declarat: “Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce a fost în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituțiile statului sau cei care își petrec întreaga viață alergând după un scaun”.

Ucraina are o istorie de corupție guvernamentală, iar în 2021 a fost clasată pe locul al doilea în topul celor mai corupte țări din Europa, potrivit Indexului de percepție a corupției 2021 realizat de Transperancy International.

Ucraina s-a clasat pe locul 122 din 180 de țări, în timp ce Rusia s-a clasat pe locul 136, potrivit indicelui. Noul ministru german al apărării intenționează să viziteze Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că este “sigur” că va călători în curând în Ucraina. “Probabil chiar în următoarele patru săptămâni”, a declarat el pentru ziarul Bild am Sonntag.

Pistorius, care a preluat funcția joi, după ce predecesoarea sa, Christine Lambrecht, a demisionat, a declarat că ministerul său analizează cum să fie cel mai bine pregătit pentru orice posibile decizii în această privință.

“Suntem în dialog foarte strâns cu partenerii noștri internaționali, în primul rând cu SUA, pe această temă”.

Un aliat al lui Putin avertizează împotriva furnizării de arme ofensive Ucrainei

Viaceslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, a avertizat că livrarea de arme ofensive Ucrainei de către Occident ar duce lumea la un “război teribil”.

“Dacă Washingtonul și țările NATO furnizează arme care vor fi folosite pentru a lovi orașe civile și pentru a încerca să pună stăpânire pe teritoriile noastre, așa cum amenință, acest lucru va duce la măsuri de represalii folosind arme mai puternice”, a declarat Volodin pe aplicația de mesagerie Telegram.

“Livrările de arme ofensive către regimul de la Kiev vor duce la o catastrofă globală”, a spus el.

Șeful Dumei de Stat a declarat că Moscova consideră că atacurile asupra teritoriilor ucrainene Luhansk, Donețk, Zaporijia și Herson, anexate și ocupate de Rusia, reprezintă un atac asupra teritoriului său.

Războiul a provocat o “nouă renaștere” a unității, spune Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este încrezător în victorie cu ocazia marcării Zilei Unității Ucrainene. Ucrainenii sărbătoresc la 22 ianuarie unificarea din 1919 între Republica Populară Ucraineană și Republica Populară Ucraineană de Vest.

Zelenski a declarat într-un videoclip emoționant că invazia Rusiei în Ucraina a dus la o “nouă renaștere a unității noastre ucrainene”, deoarece milioane de ucraineni s-au unit pentru a apăra țara.

“Fiecare regiune o protejează pe cealaltă”, a spus el. “Și noi toți împreună apărăm Kievul. Și noi toți împreună apărăm Harkivul. Și noi toți împreună eliberăm Hersonul”.

Serviciile secrete britanice: Rusia se străduiește să își extindă armata

Ministerul britanic al Apărării a declarat, în cadrul actualizării periodice a informațiilor, că Rusia se luptă probabil să găsească echipamentele și personalul de care are nevoie, după ce Moscova a anunțat planurile de extindere a forțelor sale armate.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat recent măsuri de extindere a armatei, inclusiv creșterea numărului de trupe de la 1,15 milioane la 1,5 milioane.

“Planurile lui Șoigu semnalează faptul că, foarte probabil, conducerea rusă evaluează că o amenințare militară convențională sporită va dăinui timp de mulți ani după actualul război din Ucraina”, se arată în raportul britanic.

“Cu toate acestea, este foarte probabil ca Rusia să se lupte pentru a dota cu personal și echipamente extinderea planificată”. Ministerul britanic a publicat rapoarte zilnice de informații despre război de când Rusia a lansat războiul din Ucraina anul trecut. Rusia a acuzat Marea Britanie de o campanie de dezinformare.

Norvegia estimează peste 300.000 de victime

Șeful apărării norvegiene Eirik Kristoffersen a declarat că aproximativ 180.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina.

“Pierderile rusești încep să se apropie de aproximativ 180.000 de soldați morți sau răniți”, a declarat el într-un interviu pentru TV2, fără a preciza cum au fost calculate aceste cifre.

“Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morți sau răniți. În plus, Ucraina are aproximativ 30.000 de civili care au murit în acest război teribil”, a mai spus Kristoffersen. Este cea mai mare estimare după ce, în noiembrie, generalul Mark Milley, președintele Statului Major al SUA, a declarat că armata rusă a suferit peste 100.000 de morți sau răniți, cu un bilanț “probabil” similar de partea ucraineană.

Nici Rusia, nici Ucraina nu și-au publicat de luni de zile numărul victimelor și niciuna dintre cifre nu poate fi verificată în mod independent.

Kristoffersen a avertizat, totuși, că “Rusia este capabilă să continue (acest război) pentru o perioadă destul de lungă de timp”, citând capacitățile de mobilizare și de producție de armament ale Moscovei.

Sursa: Deutsche Welle

Îți recomandăm:

Mark Galeotti: Războiul Rusiei în Ucraina a fost bazat pe un calcul eronat

cuvinte cheie: Leopard 2

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Deutsche Welle
Deutsche Welle
Deutsche Welle (DW) is Germany’s international broadcaster and one of the most successful and relevant international media outlets. In 2020, our multimedia content in 30 languages reaches 249 million weekly user contacts, thus significantly exceeding the company's target for 2021. In comparison with the previous year, the number of user contacts increased by 52 million (plus 26 percent) which is the highest growth rate to date.

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate