Cum va evolua economia globală în 2023. Este începutul anului și implicit perioada perspectivelor și prognozelor pentru acest an. Voi enumera câteva teme pe care le consider prevalente în 2023 și le voi dubla cu perspective din partea marilor bănci de investiții sau caselor de administrare a averilor, perspective pe care le-am citit cu atenție.
Principalele teme sunt:
Evoluția economică globală în 2023. Aceasta pare a fi cvasi-sinonimă cu recesiunea. Așadar, prima temă este recesiunea.
Reamintesc, recesiunea înseamnă minim 2 trimestre consecutive de scădere a PIB.
Există un cvasi-consens printre marile grupuri financiare că mare parte a lumii va fi atinsă de recesiune undeva în 2023. De exemplu, BlackRock prevestește o recesiune, întrucât se așteaptă ca băncile centrale să înăsprească excesiv politica monetară, în încercarea de a controla inflația.
SUA, Europa și mare parte din țările emergente sunt așadar așteptate să se afle în recesiune, excepție făcând China. UBS evaluează la 41% și 80% probabilitatea unei recesiuni în SUA și, respectiv, în Europa. Așadar, recesiunea este probabilă în 2023, neexistând un consens în care din trimestre va apărea.
A doua temă este evoluția prețurilor de consum, adică inflația. Sau mai degrabă dezinflația.
Majoritatea analiștilor consideră că am asistat deja la maximul de inflație al acestui ciclu și, pe măsură ce bancile centrale continuă să crească ratele de dobândă, vom vedea inflația scăzând în 2023. Adică dezinflație.
Poziționarea față de recesiune și inflație
De la a treia temă încep strategiile de poziționare față de combinația recesiune – inflație. Simplist vorbind, și aici am scris și în articolul meu anterior, abordarea trebuie să fie una prudentă, în terminologie “defensivă”. În prognoze, unele grupuri financiare așa se și exprimă: “Abordați 2023 cu prudență!”.
Aici aș traduce așa: strategie diversificată pe mai multe clase de active, în special obligațiuni de stat (care încep să devină atractive dpdv randamente), acțiuni defensive (le voi enumera puțin mai jos), dar și mărfuri – ghidate de redeschiderea Chinei, dacă aceasta se dovedește de succes.
Clase de active precum imobiliarele probabil vor frâna în 2023. Credit Suisse, de exemplu, se așteaptă ca mediul pentru sectorul imobiliar să devină mai dificil în 2023, deoarece clasa de active se confruntă cu încetiniri atât din cauza ratelor dobânzilor mai mari, cât și a creșterii economice mai slabe (sau a recesiunii)..
Tema obligațiunilor, ca și clasă de active
Mare parte din analiștii grupurilor financiare văd această clasă de active revenind în forță în 2023, dacă, repet, dacă bancile centrale duc inflația la un nivel acceptabil și reiau relaxarea monetară, adică pivotează spre scăderi de dobânzi.
De exemplu, Goldman Sachs consideră că, în acest an, apar alternative noi și mai puțin riscante în domeniul instrumentelor cu venit fix: obligațiunile corporative americane ar urma să aibă un randament mediu de aproape 6%, prezintă un risc redus și sunt relativ protejate de o recesiune economică. De asemenea, investitorii pot bloca randamente reale (ajustate la inflație) atractive cu titluri de trezorerie americane protejate împotriva inflației (TIPS) pe 10 și 30 de ani, apropiate de 1,5%.
Tema acțiunilor ca și clasă de active, în context sectorial și geografic
Aici sunt diferențe de opinii între analiști, în special pe geografia de unde provin companiile listate. Sunt grupuri de analiști care consideră scumpe acțiunile din piețele dezvoltate (En. Developed Markets) și recomandă orientarea către piețele emergente.
Piețele emergente, reamintesc, sunt economii care posedă unele dintre calitățile țărilor dezvoltate și care se află în tranziție de la o economie cu venituri reduse la o economie modernă, industrială, cu un nivel de trai mai ridicat. Printre exemplele actuale de economii de piață emergente se numără India, Mexic, Pakistan, Arabia Saudită, China și Brazilia.
Morgan Stanley se așteaptă ca, anul viitor, acțiunile să se îndrepte spre o perioadă de volatilitate, estimând că S&P 500 va încheia anul viitor aproximativ acolo unde a început, în jurul valorii de 3.900.
Pe de altă parte, BNY Mellon Investment Management la nivel regional, preferă acțiunile americane în detrimentul acțiunilor din alte țări dezvoltate și ale piețelor emergente, în primul rând din cauza probabilității mai mari (deși încă scăzute și ea) a unei aterizări ușoare a politicii monetare, care ar stimula în mod special acțiunile americane.
Creșterea economică slabă și profiturile slabe sunt văzute de UBS ca trăgând piața americană în jos, o scădere a ratelor urmând să ducă S&P 500 la un minim de 3.200 în al doilea trimestru și să îl ridice la 3.900 până la sfârșitul anului 2023. Cu veniturile și marjele sub o presiune mai mare, în Europa, Eurostoxx va avea probabil o evoluție mai slabă, atingând un minim în al doilea trimestru la 330 și terminând anul 2023 la 385. Totodată, în opinia UBS, acțiunile “quality” (Calitate) și “growth” (creștere) sunt estimate a avea o performanță mai bună decât cele de tip “value” (valoare).
Cert este că, dpdv categorie de acțiuni, în prognozele analiștilor prevalează cele defensive, cel puțin cât timp operăm în mixul recesiune & inflație.
Acțiunile defensive sunt acele acțiuni reziliente în context economic defavorabil: alimente, utilități, sănătate.
Mai jos sunt câteva tipuri de domenii defensive.
– Utilități – Utilitățile de apă, gaz și electricitate sunt exemple de acțiuni defensive, deoarece oamenii au nevoie de ele în toate fazele ciclului economic.
– Bunuri de bază – Companiile care produc sau distribuie bunuri de consum de bază, bunuri pe care oamenii tind să le cumpere din necesitate, indiferent de condițiile economice, sunt în general considerate a fi defensive. Acestea includ alimente, băuturi, produse de igienă, tutun și anumite articole de menaj.
– Acțiuni din domeniul sănătății – Acțiunile marilor companii farmaceutice și ale producătorilor de dispozitive medicale intră în această categorie.
Tema mărfurilor – commodities
Sunt analiști care leagă de redeschiderea Chinei cerere crescută pentru mărfuri de bază, în special cele legate de domeniul energetic (petrol, gaz etc.). Grupuri ca Northern Trust, UBS sau Wells Fargo estimează că unele din mărfuri vor performa bine în 2023. Amundi Asset Management este, de asemenea, încrezător în evoluția aurului.
China
China este o temă în sine dată fiind politica de redeschidere economică post Covid. Schroders, de exemplu, consideră că, susținute de lichiditate și de creștere economică, acțiunile din Hong Kong și din China continentală au șanse mari de a depăși performanțele altor piețe, în special ale piețelor emergente.
Dolarul american
Brandywine Global Investment Management consideră că întărirea puternică a dolarului în 2022 a fost determinată de o aliniere de factori care nu va persista în 2023. Dolarul este supraevaluat în opinia lor, iar perspectivele de creștere relativă la alte valute forte indică un dolar mai slab anul viitor. Aceasta pentru că este de așteaptat ca politica monetară să se înăsprească mai mult în afara SUA, în special în Europa. Un dolar mai slab va permite totodată, în opinia Brandywine, o anumită stabilitate a monedelor din țările emergente, care, în opinia lor, sunt în general subevaluate.
Contrar, dacă Fed va întări politica mai mult decât BCE sau BOE, dolarul va rămâne puternic față de euro sau lira sterlină.
Disclaimer al autorului: opiniile sunt personale sau citate din surse publice și nu reprezintă sfaturi de investire / dezinvestire sau reclamă pentru un anumit produs financiar, serviciu financiar sau companie financiară. Randamentele și performanțele menționate nu sunt o garanție pentru viitor.
Îți recomandăm:
Economia României: „A 19-a cea mai complexă şi sofisticată a lumii”, verdictul Universității Harvard
cuvinte cheie: economia globală 2023