adplus-dvertising

Polonia este noua superputere militară a Europei

Polonia este noua superputere militară a Europei. Armata poloneză are deja mai multe tancuri și obuziere decât cea germană, relatează Politico

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un oraș de frontieră polonez, omorând două persoane, unii lideri europeni s-au îngrijorat atât de modul în care va reacționa guvernul de dreapta din Polonia, cât și de posibilitatea ca Rusia să fi ordonat atacul.

Neîncrederea de lungă durată a Poloniei față de tot ce este rusesc și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorarea la Bruxelles și Berlin că Varșovia ar putea face ceva necugetat.

Cu toate acestea, în loc să își piardă cumpătul, autoritățile din Polonia a fost stoică, plasându-și forțele armate în stare de alertă, păstrându-și în același timp praful de pușcă până când se va clarifica ce s-a întâmplat. Concluzia este că a fost vorba de o rachetă de apărare antiaeriană lansată de Ucraina pentru a se proteja de un atac rusesc.

Acel calm s-a născut dintr-o realitate simplă care, de ani de zile, a trecut pe lângă cea mai mare parte a Europei. Polonia are ceea ce este, fără îndoială, cea mai bună armată din Europa. Și va deveni din ce în ce mai puternică.

Paranoia Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să evite Zeitgeistul predominant în mare parte din Europa, conform căruia războiul convențional este de domeniul trecutului. În schimb, Polonia construiește ceea ce este acum pe cale să devină cea mai puternică forță terestră din UE.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu fie nevoită să lupte datorită forței sale”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki în ajunul zilei de independență a Poloniei.

Este o schimbare care a rezonat cu aliatul indispensabil al Poloniei.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a declarat un înalt oficial al armatei americane în Europa, vorbind desprem rolul crucial pe care Polonia l-a jucat în susținerea Ucrainei și în consolidarea apărării NATO în țările baltice.

În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne un centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului cu privire la modul de resuscitare al armatei sale și lipsa unei culturi strategice au împiedicat eficiența sa ca partener, a spus oficialul.

În timp ce Germania continuă să dezbată detaliile a ceea ce ea numește „Zeitenwende”, sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, Polonia face deja investiții substanțiale.

Varșovia a declarat că își va crește ținta de cheltuieli pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit anul trecut aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare, dezbate dacă poate menține obiectivul NATO de 2% după ce va epuiza un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.

Polonia va avea cele mai puternice forțe terestre din Europa

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”. Este pe drumul cel bun.

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu un obiectiv de 300.000 de soldați până în 2035, față de cei 170.000 din Germania, în prezent.

În prezent, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de militari, dintre care 30.000 aparțin unor noi forțe de apărare teritorială înființate în 2017. Aceștia sunt soldați de weekend care urmează 16 zile de pregătire, urmate de cursuri de perfecționare. Inițial, au fost considerați o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea milițiilor mobile echipate cu rachete antitanc și antiaeriene face ca ideea să pară acum mult mai rezonabilă.

„Astăzi, acele îndoieli au dispărut”, a declarat Błaszczak în timpul unei ceremonii recente de depunere a jurământului pentru noile trupe teritoriale.

Spre deosebire de Germania, care se străduiește să atragă noi trupe, campania de recrutare a Poloniei captează atenția.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au fost nevoiți să lupte pentru libertatea lor”, a declarat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, care lucrează în prezent la Consiliul European pentru Relații Externe. „În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze.”

Totuși, dacă puterea militară a Poloniei se va traduce în influență politică în Europa este o altă discuție.

Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat, în mare parte din cauza faptului că forțele centriste care domină UE nu au încredere în guvernul polonez, care este controlat de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS).

Lupta continuă dintre Varșovia și Bruxelles în legătură cu ceea ce UE consideră a fi nerespectarea de către guvern a normelor democratice și a statului de drept a afectat reputația țării în cadrul blocului comunitar.

„Polonia se află sub povara sa politică din cauza conflictelor interne”, a declarat Gressel, subliniind luptele interne care există chiar și în cadrul PiS cu privire la direcția țării și la cât de departe trebuie mers în compromisul cu Europa.

Cu toate acestea, singurul lucru asupra căruia partidele politice dezbinate din Polonia pot cădea de acord este necesitatea de a consolida armata.

În timp ce preocupările legate de Rusia au stimulat acest impuls, Varșovia este, de asemenea, îngrijorată de fiabilitatea Washingtonului. Spre deosebire de cea mai mare parte a restului UE, însă, îngrijorarea lor nu este că Donald Trump va reveni ca președinte, ci că nu va reveni. În pofida cooperării tot mai profunde dintre armata americană și cea poloneză pentru a ajuta Ucraina, actuala conducere a Poloniei rămâne neîncrezătoare față de președintele Joe Biden, care, în calitate de candidat, s-a referit la guvernul țării ca fiind „totalitar”.

Polonia a încheiat contracte de zeci de miliarde de euro pentru armanent sofisticat. Principalii parteneri – Statele Unite și Coreea de Sud

Chiar dacă Washingtonul a salutat promisiunile Poloniei privind cheltuielile pentru apărare, există, de asemenea, semne de întrebare, și anume dacă Varșovia va respecta cu adevărat aceste promisiuni, precum și frustrarea că țara se îndreaptă către Coreea de Sud pentru unele dintre cele mai mari achiziții ale sale.

În această primăvară, Polonia a semnat un contract de 23 de miliarde de zloți (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – o înlocuire rapidă a celor 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina. Forța sa aeriană este echipată cu avioane americane F-16, iar în 2020 Varșovia a semnat un contract de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de luptă F-35. Dar punctul central al cheltuielilor sale militare recente a fost Coreea, cu care a semnat o avalanșă de acorduri pentru a cumpăra tancuri, avioane și alte arme.

Până în prezent, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analize axat pe tehnologia militară.

Afacerile includ 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. Acesta este doar echipamentul folosit. Apetitul Poloniei pentru arme noi este și mai mare.

În completarea livrărilor imediate, se așteaptă ca, până la mijlocul sau sfârșitul anilor 2020, coreenii să furnizeze un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9.

„Nicio țară occidentală nu dorește să își mărească armata atât de mult și atât de repede. Oricine va obține contractele de armament ale Poloniei, va avea parte de zeci de ani de beneficii, pentru că trebuie să întreții și să repari echipamentul”, a declarat Cielma.

Atracția față de Coreea se datorează faptului că echipamentele lor militare sunt în general mai ieftine decât alternativele americane și europene și le pot produce repede. Achizițiile sunt, bineînțeles, o lovitură frontală pentru visele de „autonomie strategică” ale președintelui francez Emmanuel Macron, care își imaginează o Europă capabilă să se apere cu arme de producție proprie (cel mai probabil, franceză).

Dar liderii polonezi nu au ascuns faptul că presiunea exercitată de Europa asupra Poloniei cu privire la reformele sale judiciare controversate și la alte probleme a jucat, de asemenea, un rol în deciziile de a merge la cumpărături la Seul.

„Suntem pregătiți să cumpărăm arme în alte țări UE, dar acestea trebuie să înceteze războiul lor împotriva Poloniei”, a declarat președintele PiS, Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni. „Suntem pregătiți să oferim înțelegeri și bani, dar nu atunci când ni se spune că nu există un stat de drept în Polonia.”

Varșovia a comandat elicoptere italiene Leonardo pentru 8 miliarde zloți, dar acordul a stipulat ca elicopterele să fie fabricate în Polonia.

În timp ce nimeni nu pune la îndoială ambiția cheltuielilor Poloniei, unii se întreabă cu privire la fezabilitatea acestora și la motivele politice care stau la baza acestui impuls. Până în 2035, țara își propune să cheltuiască 524 de miliarde zloți pentru armată.

„Bine, avem nevoie de tancuri și obuziere, dar avem nevoie de atât de multe din punct de vedere strategic și operațional? Nu există nicio claritate cu privire la motivul pentru care ministerul a anunțat brusc toate aceste tranzacții”, a declarat generalul de armată în retragere Stanisław Koziej, fost șef al Biroului prezidențial de Securitate Națională al Poloniei.

Având în vedere importanța securității pentru electoratul polonez, mulți suspectează că PiS face aceste investiții militare cu gândul la alegerile naționale de anul viitor, deoarece partidul pierde teren în sondajele de opinie.

Dacă va avea loc o schimbare de guvern, noul cabinet va trebui să pună întrebări dificile cu privire la capacitatea Poloniei de a finanța o expansiune militară atât de mare, a declarat Koziej. În timp ce economia Poloniei a fost robustă în ultimii ani, nivelul cheltuielilor militare planificate este fără precedent și este inevitabil să pună presiune pe bugetul țării.

„Trebuie să existe un echilibru între cheltuielile militare și dezvoltarea economică generală a țării”, a spus Koziej. „Oricare ar fi planurile, ar fi bine să treacă printr-o analiză a ceea ce vor fi condițiile strategice de securitate ale Poloniei după războiul din Ucraina.”

Germania, între timp, pare să salute consolidarea militară a Poloniei, în ciuda relațiilor bilaterale dificile dintre cele două țări și a istoriei tulburi dintre ele. Berlinul consideră Polonia ca fiind un tampon care o separă de sfera de influență a Rusiei. Cu cât Polonia are mai multe tancuri și trupe, cu atât Germania va fi mai în siguranță.

„Am impresia că germanii văd următorul hamac”, a spus Gressel, referindu-se la reputația Berlinului de a sta pe spate și de a se relaxa în timp ce aliații, în special SUA, fac munca grea în materie de apărare.

Îți recomandăm:

Mădălin Hodor: Barca lui Putin se zguduie din toate încheieturile. Putin vrea armistițiu cu orice preț (…) ar fi o greșeală imensă

cuvinte cheie: Polonia

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate