adplus-dvertising

„Vampirii” sosesc pe front. America este alături de Ucraina pe termen lung

America dotează Ucraina cu armament de ultimă generație.

Expert: “Ținând cont de faptul că Ucraina urmează să primească, de asemenea, patru baterii de apărare antiaeriană IRIS-T compatibile din Germania, înseamnă că Kyivul va avea în cele din urmă baterii moderne de apărare antiaeriană care pot fi conectate în rețea.”

Ucraina primește noi sisteme de apărare antiaeriană care vor înrăutăți lucrurile pentru Rusia

Pe 24 august a fost cea de-a 31-a aniversare a independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică. Moscova nu a lăsat să treacă ziua fără un nou atac violent asupra Ucrainei, bombardând orașul Chaplyne cu un tir letal de rachete Smerch, Iskander și S-300. Loviturile asupra zonelor rezidențiale, a gării și a unui tren de pasageri au ucis 25 de civili și au rănit 50 de persoane.

Din fericire, capacitatea Rusiei de a provoca astfel de atacuri teroriste pare că va scădea în timp. Unul dintre motive este epuizarea stocurilor de rachete și incapacitatea de a le reface rapid. Un alt factor este faptul că apărarea aeriană terestră a Ucrainei se întărește.

Această tendință a fost vizibilă în pachetul de ajutor militar de 2,98 miliarde de dolari anunțat de SUA în aceeași zi, cel mai mare ajutor acordat de Washington Ucrainei până în prezent. (Din punct de vedere tehnic, banii provin dintr-un total de 13,7 miliarde de dolari deja autorizat de Congres în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei).

Acest pachet, care se axa pe “investiții pe termen lung… pe mai mulți ani”, includea nu mai puțin de șase baterii de apărare antiaeriană NASAMS pentru a suplimenta cele două deja donate Ucrainei, livrarea urmând să se deruleze pe parcursul următorului an sau doi

Ținând cont de faptul că Ucraina urmează să primească, de asemenea, patru baterii de apărare antiaeriană IRIS-T compatibile din Germania, aceasta înseamnă că Kyivul va avea în cele din urmă 12 baterii moderne de apărare antiaeriană care pot fi conectate la rețea.

Sistemele de apărare aeriană mai vechi ale Ucrainei, bazate la sol, din epoca sovietică, completate de rachete occidentale cu rază scurtă de acțiune, au avut performanțe peste așteptări, doborând o mare parte din rachetele de croazieră și fiind responsabile pentru majoritatea celor 100 de pierderi confirmate de avioane și elicoptere rusești în război până la sfârșitul lunii august.

Dar, beneficiind de senzori și rachete cu zeci de ani mai moderne decât cele folosite de Ucraina, bateriile NASAMS cu rază medie de acțiune ar putea reduce amenințările cu rachete de croazieră la adresa orașelor ucrainene sau, mai aproape de linia frontului, ar putea face mult mai riscante chiar și loviturile aeriene de tip “lovește și fugi”

Se pare că sistemele sunt de producție nouă, ceea ce înseamnă că sunt probabil cel mai recent model NASAMS-3, care poate lansa atât rachete cu rază medie de acțiune AIM-120 ghidate prin radar, cât și rachete cu rază scurtă de acțiune AIM-9X Sidewinder cu urmărire termică.

Bateriile învechite, dar puternice, S-300P ale Ucrainei vor continua să se ocupe de apărarea unei zone mai largi. Dar, în funcție de varianta AIM-120, bateriile NASAMS pot apăra o rază de 24,5, 28,5 sau chiar 46,5 km – suficient pentru a proteja o arie de mărimea unui oraș. Și pot angaja avioane care zboară până la 20 km înălțime, plafonul maxim al aeronavelor de luptă cu echipaj.

Fiecare baterie include mai multe lansatoare și radarele MPQ-64F1 Sentinel, eficiente în detectarea chiar și a aeronavelor/rachetelor care zboară la joasă înălțime, precum și un senzor optic MSP-500, invizibil, pentru amenințări relativ apropiate

Sistemul de control al focului bateriei este conceput pentru a se conecta în rețea cu alte baterii, inclusiv cu bateriile IRIS-T pe care Germania le va furniza în cele din urmă. Cu toate acestea, Ucraina va trebui probabil să elaboreze soluții de rezolvare pentru a se coordona cu apărarea sa de tehnologie sovietică.

Kyivul va trebui să aleagă între consolidarea apărării unor orașe precum Dnipro, Lviv și Kyiv împotriva rachetelor de croazieră sau desfășurarea în apropierea liniei frontului la Harkiv, Kramatorsk sau Mykolaiv, unde amenințările sunt mai dense și există un risc mai mare de pierderi în urma loviturilor de artilerie rusești. Din fericire, cu douăsprezece baterii NASAMS și IRIS-T, Kievul ar putea fi capabil să le facă pe amândouă într-o oarecare măsură.

Ucraina primește VAMPIRII – dar au fost ei la pândă acolo tot timpul?

De asemenea, SUA vor achiziționa pentru Ucraina un sistem de contra-drone numit VAMPIRE, care înseamnă Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment. Acesta este, de fapt, o capsulă de lansare a rachetelor cu patru rachete cuplate la un generator independent de 24 de volți și la o turelă cu senzori electro-optici/infraroșii stabilizați WESCAM MX-10 cu capacități de urmărire a țintelor.

Acest pachet poate fi montat cu ușurință atât pe vehicule militare, cât și pe camionete civile și poate lansa rachete de 70 de milimetri ghidate cu laser AGR-20 Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS), o formă deosebit de accesibilă de armă ghidată.

Rachetele APKWS pot fi folosite de fapt și împotriva țintelor terestre și a aeronavelor sau rachetelor cu echipaj uman

Cu toate acestea, aplicația de combatere a dronelor este evidentă. Trupele ucrainene sunt obligate să utilizeze rachete antiaeriene costisitoare, concepute pentru a intercepta avioane de luptă supersonice, împotriva dronelor de supraveghere rusești ieftine, din cauza riscului ca acestea să declanșeze bombardamente de artilerie letale. Astfel, APKWS oferă o armă ghidată mai ieftină pentru dezactivarea dronelor mai mici, care zboară mai jos.

Pentagonul a anunțat anterior transferul de rachete APKWS către Ucraina în luna mai, fără a explica platforma de lansare a acestora. Nu este clar dacă acestea au fost folosite ca parte a unui sistem diferit de VAMPIRE sau dacă VAMPIRE au fost, de fapt, folosite tot timpul.

Este demn de remarcat faptul că Germania include, de asemenea, 20 de camionete și 2.000 de rachete ghidate cu laser de 70 de milimetri în pachetul său de arme pentru Ucraina. Se pare că este probabil ca aceste sisteme să poată utiliza același tip de muniție.

Cum se câștigă războiul artileriei: muniție, radare de contraatac și drone de supraveghere

După primele progrese eșuate ale Moscovei, forțele rusești s-au bazat pe bombardamente de artilerie copleșitoare pentru a distruge încet apărarea ucraineană în estul Ucrainei. Până la sfârșitul lunii iunie, această strategie părea să funcționeze. În luna următoare situația a început să se schimbe, deoarece forțele ucrainene au folosit sisteme de rachete HIMARS livrate de SUA pentru a distruge depozitele de muniție rusești și legăturile de aprovizionare din spatele liniei frontului. Până în august, se estimează că acest lucru a redus munițiile utiluzate de Rusia la 5.000-6.000 de obuze pe zi, o treime din rata anterioară.

Artileria Ucrainei se confruntă în continuare cu șanse descurajante, astfel încât o mare parte din asistența americană are ca scop să îi ajute, în special prin trimiterea a încă 245.000 de obuze de 155 de milimetri, pe lângă cele 75.000 oferite la începutul lunii august. Acest calibru standard NATO este compatibil cu majoritatea obuzierelor date/vândute Ucrainei, inclusiv cu PzH 2000 german, Zuzana 2 ceh, CAESAR francez, Krab polonez și cu obuzierele M109 și M777 construite de SUA. În iulie, Ucraina ar fi consumat zilnic 3.000 de obuze de 155 milimetri, ritm în care cele 320.000 de obuze combinate oferite de SUA ar putea dura 3-4 luni.

Washingtonul trimite, de asemenea, 65.000 de proiectile de mortiere grele de 120 de milimetri. America susține Ucraina cu armament modern

Mortierele grele sunt mai ușor de tractat decât obuzierele și au un efect de explozie la fel de devastator, dar o rază de acțiune mult mai scurtă (de obicei 4-5 mile). Ucraina folosește deja mortiere de 120 de milimetri PM38 și 2B11, precum și un sistem autohton M120 Molot. Kievul a primit, de asemenea, mortiere finlandeze KRH-92s de acest calibru, iar în august, Washingtonul a donat 20 de sisteme proprii de 120 de milimetri, precum și 20.000 de obuze.

Totuși, chiar și cu ajutorul Occidentului, Ucraina nu poate egala superioritatea numerică a Rusiei în materie de obuze și tunuri. Asta înseamnă că nu are altă opțiune decât să lupte mai inteligent cu arsenalul său mai mic.

O tactică este de a doborî în mod constant bateriile rusești cu focuri de contra-baterie

În acest scop, Ucraina primește încă 24 de radare de contra-baterie. Radarele primite anterior de la SUA au permis bateriilor ucrainene să depisteze rapid punctul de origine al bombardamentelor rusești și să atace cu precizie tunurile – o procedură pe care artileriștii ucraineni o execută de multe ori mai repede decât o face Rusia.

Dar o înfrângere ucraineană la Pisky legată de absența capacității de contracarare a bateriilor evidențiază faptul că forțele Kievului au încă nevoie de o acoperire suplimentară de contracarare a bateriilor și de o mai bună comunicare și organizare. Radarele suplimentare ar trebui să ajute cel puțin la prima problemă.

O altă tactică pentru a depăși avantajul muniției rusești este de a face ca un număr mai mic de proiectile să aibă același efect sau unul mai mare. O metodă este de a folosi obuze costisitoare ghidate prin GPS, laser și chiar radar pentru a garanta că un glonț ajunge la țintă.

Dar, cu ajutorul unui observator de drone, chiar și obuzele de artilerie neghidate ieftine pot fi ajustate rapid pentru a ateriza pe o țintă punctuală, fără a fi nevoie de un baraj masiv, care consumă muniție

Astfel, Washingtonul transferă drone de supraveghere suplimentare RQ-20 Puma AE lansate manual pentru a ajuta Ucraina. Dronele Puma cu rază scurtă de acțiune vor completa cele 15 drone Boeing-Insitu ScanEagle cu rază mai lungă de acțiune/rezistență donate Ucrainei la începutul lunii august. RQ-20 de 6 kg are o rază de acțiune de 15 km, poate rămâne în aer timp de două ore și transportă o turelă cu cameră electro-optică/infraroșu de înaltă calitate.

Se pare că RQ-20 primite anterior de Ucraina s-au dovedit a fi utile pentru spionarea artileriei rusești din jurul Kharkivului și Zaporizhziei

Pentagonul nu a enumerat tot ceea ce trimite în noul pachet, care probabil include mai multe vehicule logistice retrase din stocurile armatei americane – și, posibil, alte echipamente preutilizate pe care preferă să le țină sub tăcere deocamdată. Totuși, concentrarea pe sprijinul pe termen lung este înțeleaptă: Războiul neprovocat al Rusiei pare să se prelungească; și chiar și în cazul fericit în care nu se va întâmpla acest lucru, riscul unui conflict ulterior va rămâne atât de ridicat încât asistența în formă continuată este esențială.

Îți recomandăm:

Decizie cu impact major a Statelor Unite privind Ucraina. Joe Biden a semnat. Americanii nu uită că din Europa au pornit două războaie mondiale

cuvinte cheie: America Ucraina armament

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Project-E și pe Google News

Project-E
Project-E
Project-E formează o comunitate de autori ce doresc să împărtășească din experiența și cunoștințele proprii pentru a oferi o perspectivă pozitivă societății. Abordăm teme economice, vorbim despre societate, educație și despre experiențe de viață. Membrii comunității Project-E sunt profesioniști care prin exemplul propriu doresc să aducă un plus de valoare societății românești

Recente

Educatie Financiara

Asigurari

ÎȚI RECOMANDĂM

Comentarii

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Salvat!
Setări Cookie

Project-E aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica Cookie.

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  • cookielawinfo-checkbox-{nume-sectiune}
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_allowed_services PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate