Rusia și lecțiile neînvățate ale istoriei
Stalin nici nu visa să se bată cu Hitler. Era foarte mulțumit cu împărțirea Poloniei și cu ce a mai ciupit, inclusiv de la România. Numai că Hitler, ca și Napoleon cu 130 de ani înainte, nu a evaluat corect ce însemna Rusia: nu doar întinderi fără sfârșit, dar și doi aliați redutabili in război – generalul iarnă și mareșalul crivăț.
În plus, Stalin avea și rezerve umane nesfârșite
Puteau muri un milion, 10 sau 20 de milioane. Pentru regimul lui nu erau decât numere, nimic altceva. A intervenit apoi sălbăticia cu care germanii au tratat localnicii in teritoriile ocupate. Mai mult decât retorica patriotardă a satrapului de la Moscova, Hitler însuși i-a obligat pe ruși să se bată eroic cu invadatorul.
Ceva mai puțin s-a subliniat însă rolul hotărâtor jucat în război de aprovizionarea armatei roșii de către aliați. În special Statele Unite. Nu doar armele americane, ci și camioanele, încălțămintea și alimentele livrate au avut un rol excepțional în efortul de război împotriva Germaniei naziste.
Evident că a fost bine că fascismul nazist a fost zdrobit total. Dar câștigurile cu care s-a ales Rusia sovietică au fost mult prea generoase, in dauna unei pârți însemnate a Europei, care a suferit peste 4 decenii sub cizma sovietică
Iată că azi urmașul lui Stalin, orbit de visuri imperiale, vrea înapoi cât mai mult din vechea Uniune Sovietică. El a subestimat însă grav doi factori esențiali care i se opun: pe de o parte, este națiunea ucraineană, trezită de însăși sălbăticia cotropitorului rus, care pare să nu fi învățat nimic din lecția lui Hitler. Faptul că armata rusă rade de pe fata pământului localități întregi, care aveau milioane de locuitori, arată primitivismul tehnic al acesteia și nu este deloc un factor care să slăbească rezistența ucraineană, ci dimpotrivă, o înverșunează și mai mult.
Pe de altă parte, avem înarmarea Ucrainei de către țările NATO. Pe măsură ce luptele se intensifică, Ucraina primește armament mai mult și mai eficace. Cu cât Rusia încalcă mai flagrant toate regulile civilizației, inclusiv cele ale războiului, devine tot mai clar că o victorie a Ucrainei ar fi victoria lumii civilizate împotriva barbariei.
Când a fost de partea bună a istoriei, Rusia a avut de câștigat. Acum ea reprezintă însuși răul absolut. Așa că nu poate decât să piardă. Civilizația trebuie să învingă.
Îți recomandăm:
Șeful MI6 spune că Rusia a suferit un „eșec epic” în Ucraina și „este pe cale să se epuizeze”
cuvinte cheie: Rusia