O vară pe celălalt mal al Atlanticului – Ce am învățat din programul Study of the United States Institutes al Departamentului de Stat american
Programul Study of the United States for Student Leaders from Europe este un demers academic de tradiție al Departamentului de Stat al SUA, menit să reunească anual comunități de tineri cu potențial de leadership demonstrat pentru a-i echipa pe aceștia cu resursele intelectuale și profesionale necesare unei dedicări civice însemnate. Institutul nostru, intitulat Journalism and Challenges of Democracy in the 21st Century, a fost găzduit de către Arizona State University, cea mai inovatoare instituție de învățământ din Statele Unite ale Americii și un centru universitar renumit pe plan mondial pentru calitatea programelor educaționale în domeniul științelor sociale.
Cu această ocazie, 20 de studenți din Peninsula Balcanică și partea central-estică a Europei, printre care ne numărăm și noi, au explorat vastul orizont al principiilor fondatoare ale SUA, prin prisma aprofundării problemelor referitoare la libera exprimare în secolul actual, progresele media și efectele variate ale acestora, dezvoltarea tehnologică într-un context informațional delicat, politicile de sprijinire a jurnalismului independent și multe alte astfel de teme.
Pentru noi, această experiență a fost cu atât mai relevantă cu cât asistăm, în ultima perioadă, la valuri orchestrate de vulnerabilizare a presei libere, dar și la o propagare din ce în ce mai pronunțată a diverselor forme de dezinformare, atât pe plan național, cât și în sfera regională
O componentă fundamentală a rezidenței noastre academice a presupus elaborarea unui proiect jurnalistic de grup, la care am lucrat împreună cu două colege din Macedonia de Nord, respectiv Ungaria. Printre subiectele abordate, am explorat problematica tehnologiilor emergente în contextul Noului Concept Strategic al NATO, politicile de gestionare a Dark Web-ului pentru solidificarea securității cibernetice a spațiului euroatlantic și dimensiunea participativă a soft power-ului american.
Am intervievat experți, lideri politici și alți stakeholderi relevanți pentru a formula o perspectivă amplă asupra fiecărei probleme în parte, iar demersul nostru a fost întâmpinat cu un suport nemaipomenit din partea personalului universității-gazdă. Am definit, totodată, noi propuneri și idei de politică publică și de acțiune civică, pe care suntem motivați, prin diverse formule, să le punem în aplicare alături de partenerii și prietenii noștri americani, aici, acasă.
Deși tiparul acestui program, având în vedere specificul său general, a fost unul pe alocuri intermediar, deschiderea universității către interesele noastre academice ne-a permis să dobândim referințe deosebit de valoroase, pe care să le instrumentalizăm ulterior sub egida activităților noastre
Accesul la resursele instituției ne-a fost vital în tot acest timp, iar tehnologia de înaltă calitate a Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communications s-a îmbinat de minune cu experiențele hands-on, de la elaborarea de reportaje video și podcast-uri până la participarea la selecția unui juriu în cadrul unui proces de judecată în SUA. Am dobândit referințe diverse și consistente despre societatea americană și valențele acesteia, iar o chestiune de maxim impact a reprezentat-o spiritul civic american, atât de profund impregnat în arhitectura identitară a multor cetățeni, pentru care serviciul public devine, în anumite etape ale vieții, un mandat.
Am fost inspirați constant de modelele identificate acolo și, totodată, surprinși să observăm elementele de șoc cultural, mult mai impactante atunci când le întâmpini prin proprie experiență: inegalitățile masive, individualismul adesea exacerbat, siguranța publică fragilă, etc. Cu toate acestea, experiența proprie ne-a demonstrat că ideea de vis american nu este o fantezie sau un artificiu comunicațional – potențialul individual, libertatea de creație, meritocrația sunt fundamente ale societății americane, iar fuziunea acestora generează cadrul perfect pentru ca un individ să-și solidifice propriul traseu, într-o manieră plenară, independentă.
Programul Study of the United States Institutes for Student Leaders from Europe are o componentă consistentă dedicată cunoașterii stilului de viață american, a instituțiilor care definesc Statele Unite ale Americii, precum și activități menite să aducă mai aproape de participanții europeni principiile fondatoare ale națiunii americane, istoria și cultura țării, dar și provocările cu care aceasta se confruntă
Astfel, pe tot parcursul acestor cinci săptămâni, am avut nenumărate oportunități de a cunoaște modul în care se reflectă cultura americană la firul ierbii. Am avut ocazia să ne implicăm în activități de voluntariat, la Societatea St. Vincent de Paul din Phoenix, Arizona și în cadrul unei librării locale, dedicate popularizării istoriei nativilor americani, fapt care ne-a asigurat oportunități de dialog cu oamenii locului. La Societatea catolică anterior menționată, zeci de voluntari participă zilnic la distribuția alimentelor pentru persoanele nevoiașe și alte câteva zeci, la prepararea hranei servită zilnic în cantina socială. Am servit mâncare unor oameni pentru care acele porții făceau diferența și i-am ajutat pe copii la teme, învățând de la voluntarii cu experiență forța dedicării civice și a responsabilității sociale.
Niciunul dintre acei oameni ajutați nu sunt priviți drept un număr sau o statistică, fapt care poate fi observat din modul de intervenție ales de către organizație: nu le oferă doar o masă caldă și atât, ci îi ajută să își găsească un loc de muncă, la nevoie – să-și plătească lunar chiria, îi îmbracă. Recunoștința și responsabilitatea sunt valori care sunt resimțite în comunitate, fără a fi impuse, ceea ce face întregul proces de întrajutorare cu atât mai firesc.
Prin grija coordonatoarelor noastre, dr. Kristy Roschke și Sonal Lal, reprezentând Arizona State University, weekendurile noastre în Arizona vor rămâne mereu în sufletele noastre, fie că vorbim de vizita în Prescott, Flagstaff sau cea de la Marele Canion
Rămân mărturie nu doar pozele și emoțiile resimțite în urma hikingului până în mijlocul canionului, cât expunerea la diverse culturi locale care, în acord cu conceptul de “melting pot” american, își păstrează, totuși, autenticitatea, multivalența, o fibră a locului aparte.
Dacă orașul unde am locuit, Phoenix, ar putea fi caracterizat cu ușurință drept unul liberal, în Prescott lumea se identifică drept conservatoare, atașată mai mult de valorile naționale, fapt demonstrat de paradele la care am participat și de nenumăratele standuri de suveniruri pe care era dispus, cu mândrie, drapelul american. Tot în Prescott ne-am întâlnit cu veterani, cărora le-am mulțumit pentru serviciul lor în slujba țării și a lumii libere.
Study of the United States Institutes. Fiind pasionați de politică, nu ar trebui să îi mire pe cititori faptul că am dorit să resimțim cât mai mult din fibra locală în acest context particular în care toată suflarea se pregătește pentru alegeri (mid terms), iar faimoasele primaries sunt în toi
Am fost încântați că ne-am putut întâlni cu unul dintre reprezentanții în Senatul statului Arizona, domnul Marcelino Quinonez, profesor, dramaturg, reprezentant, lider comunitar și candidat la alegerile din această toamnă. Am găsit la candidat anticorpii atât de rari în politica americană de respingere a utopiei, a obsesiei pentru slogan și lozincă. Marcelino Quinonez ne-a ascultat timp de două ore cum i-am vorbit despre țara noastră și despre nevoia de ridicare a vizelor, iar la final, ne-a povestit despre cum a intrat în politică și despre dificultățile cu care se confruntă, în general, moderații, atunci când vine vorba de facilitarea unui consens.
Ne vor rămâne mereu în minte gândurile sale și poate mai ales modul în care acesta respingea distrugerea ordinii și a instituțiilor deja existente, pe care extremiștii de stânga și dreapta o predică mai abitir decât în oricare alt timp istoric. În schimb, democratul moderat credea în forța comunităților, într-un progres chibzuit, firesc, construit prin puterile fiecăruia, nicidecum prin soluții universale la probleme particulare.
Aventura noastră americană s-a terminat, parcă, prea devreme, însă în niciun caz într-un mod monoton
În ultima săptămână a programului, am vizitat Washington D.C., cu toate instituțiile sale fanion: Biblioteca Congresului american, Capitol Hill, memorialul Lincoln și Martin Luther King, African American History Museum, dar și sediul revistei Science News și muzeul National Geographic. Nu am ratat nici Casa Albă, unde am avut plăcuta surprindere să primim laude de la personalul de securitate de la centrul de vizitatori, care ne-a verificat pașapoartele și a adus aprecieri țării noastre, România.
Am avut, în această vizită de studiu, oportunitatea de a vedea cum istoria este recunoscută și mereu prezentă în fibra acestei națiuni, de a învăța despre modul în care principiile gândite de părinții fondatori ai națiunii americane se reflectă astăzi în viața oamenilor. Ne-am emoționat când am văzut cu ochii noștri faimoasa Bill of Rights, Declarația de Independență și Constituția Americană, dar și declarația de la Gettysburg, zidită pe memorialul lui Abraham Lincoln. Am reflectat asupra importanței conservării acestor principii, a conștientizării caracterului lor peren și a înțelegerii profunde a acestora, dincolo de discursurile superficiale.
Înainte de a pleca înapoi în România, am fost primiți, oficial, în comunitatea International Exchange Alumni a Departamentului de Stat american, în cadrul conferinței de încheiere organizate de Meridian International Center, think tank specializat pe diplomație publică și programe internaționale dedicate tinerilor
Am cunoscut oameni excepționali, dedicați misiunii civice, pe care se cuvine să îi menționăm aici: directorul programului, Andrew Barbagallo, dar și Bogdan Banu, director în cadrul Meridian Center for Global Leadership, un român care ne reprezintă cu cinste în această structură nonguvernamentală importantă.
Astăzi suntem parte a comunității de alumni ai programului și ne pregătim de etapa următoare a devenirii noastre profesionale: vrem să dăm mai departe comunității ceea ce am învățat în Statele Unite ale Americii și să creăm propriul nostru hub de conversații privind parteneriatul nostru strategic, unul care să abordeze lucrurile în profunzimea lor, în timp ce creează legături puternice cu mediul universitar american și cu diaspora prezentă de cealaltă parte a Atlanticului. Nu e puțin lucru, credem noi, însă chiar acolo și chiar într-o perioadă plină de crize și tranziții am regăsit cele mai consistente definiții ale patriotismului.
Una dintre ele o oferă jurnalistul Dan Rather, ca răspuns la întrebarea What unites us?: “Patriotism—active, constructive patriotism—takes work. It takes knowledge, engagement with those who are different from you, and fairness in law and opportunity. It takes coming together for good causes”.
Îți recomandăm:
FABIZ, cea mai bună opțiune pentru tinerii care doresc să studieze la cele mai înalte standarde