Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei a publicat un articol de opinie pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe ucrainean. Dmitro Kuleba oferă argumente clare pentru care Ucraina necesită să fie ajutată de către Occident. De asemenea, Dmitro Kuleba combate dur punctele de vedere conform cărora Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii.
Redăm mai jos articolul lui Dmitro Kuleba:
Pe măsură ce războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina continuă pentru a patra lună consecutiv, cererile pentru acorduri periculoase devin din ce în ce mai puternice. Profitând de oboseala tot mai mare și de atenția în scădere, tot mai mulți comentatori pro-Kremlin propun predarea Ucrainei de dragul păcii și stabilității economice în țările lor. Ei pot pretinde a fi pacifiști sau realiști. Dar în realitate pur și simplu complac în logica imperialismului rus și a crimelor de război.
Dmitro Kuleba: Este firesc ca oamenii și guvernele să-și piardă interesul pentru războaie atunci când se prelungesc
Istoria cunoaște multe astfel de exemple. Lumea a încetat să urmărească războiul din Libia după ce fostul lider Muammar al-Gaddafi a fost înlăturat în 2011. Lumea s-a „deconectat” de Siria, Yemen și alte conflicte care au ajuns cândva în prima pagină a ziarelor. Îmi amintesc bine cum lumea și-a pierdut treptat interesul pentru Ucraina după 2015. Chiar dacă am continuat să luptăm cu forțele ruse pentru controlul părții de est a țării.
Dar actuala invazie a Rusiei este mai serioasă decât cea anterioară. Lumea nu își poate permite să ignore acest conflict. Președintele rus Vladimir Putin nu vrea doar să pună mâna pe mai mult teritoriu ucrainean. Ambițiile sale nu se limitează nici măcar la a prelua controlul asupra întregii țări. El vrea să distrugă națiunea ucraineană. Rusia vrea să ne șteargă poporul de pe fața pământului, ucigându-ne, dar și distrugând toate semnele identității noastre. Cu alte cuvinte, el întruchipează imaginea genocidului.
Dmitro Kuleba: Pentru a depăși oboseala războiului și a nu ceda propunerilor înșelătoare, Occidentul trebuie să înțeleagă cum va arăta victoria Ucrainei. Vestul trebuie să ne ofere sprijinul adecvat pentru a obține victoria
Pentru noi, acest război este un război pentru supraviețuire și suntem gata să luptăm. Cu armele potrivite, forțele noastre vor putea să întindă și să macine trupele lui Putin. Vom putea aduce trupele ruse în pragul eșecului. Vom putea contraataca forțele rusești atât în sudul, cât și în estul Ucrainei. Vom crește presiunea asupra lui Putin, care va trebui să decidă asupra cărui obiectiv să se concentreze. Cu toate acestea, pentru a reuși, Statele Unite și aliații săi europeni trebuie să furnizeze rapid țării noastre numărul necesar de arme grele moderne. De asemenea, lumea liberă trebuie să mențină și să consolideze sancțiunile împotriva Rusiei. Și, în mod critic, trebuie să ignore apelurile pentru o înțelegere diplomatică care să-l ajute pe Putin să obțină teritorii ucrainene.
Un compromis cu Rusia poate părea tentant pentru cineva din străinătate. Mai ales având în vedere că prețul războiului crește. Dar acceptarea agresiunii lui Putin va însemna să îi permitem să distrugă cea mai mare parte a națiunii noastre. Un compromis va încuraja Rusia să efectueze atacuri în alte părți ale lumii. Un compromis îi va permite lui Putin să distrugă regulile ordinii globale bazate pe reguli. În schimb, Putin și-ar putea schimba abordarea în negocieri. Dacă putem împinge trupele rusești suficient de departe, Putin ar putea fi obligat să negocieze. Dar pentru a realiza acest lucru, Occidentul trebuie să demonstreze angajamentul răbdător față de un singur rezultat. Ucraina va trebui să obțină victoria deplină și necondiționată în fața Rusiei.

Dmitro Kuleba: Nu vom renunța
Încă de la începutul invaziei ruse, unii comentatori occidentali au început să ceară un compromis cu Moscova. Suntem conștienți de toate aceste propuneri și am auzit multe dintre ele între 2014 și 2022. Însă războiul actual este diferit de cel care a durat până în februarie. În ultimele săptămâni aceste apeluri au început să se audă de la voci importante din politica externă. La începutul lunii iunie, președintele francez Emmanuel Macron le-a spus reporterilor că Occidentul ar trebui să evite „umilirea Rusiei”. Astfel încât Rusia să aibă „o cale de ieșire” pentru a pune capăt războiului. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, fostul secretar de stat american Henry Kissinger a mers și mai departe. Acesta a susținut că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei o parte din teritoriu în schimbul păcii.
Aceste propuneri se bazează pe convingerea că, oricât de bine luptă ucrainenii, nu vor putea învinge armata rusă. Dar această idee este greșită
Ucraina și-a dovedit capacitatea de a câștiga obținând victorii importante în luptele de la Kyiv, Cernihiv, Sumy și Harkiv. Ucraina a făcut ca blitzkrieg-ul lui Putin să eșueze lamentabil. Ucrainenii au plătit un preț enorm pentru aceste victorii. Dar am înțeles că prețul înfrângerii Rusiei va fi mult mai mare. Știm ce aduce ocupația rusă în orașele și satele noastre. Este suficient să ne uităm la Bucha, unde ocupanții ruși au masacrat și ucis sute de ucraineni neînarmați în martie.
Din păcate, imperialismul lui Putin înseamnă că Moscova este pregătită să lupte mai departe, în ciuda prețului șocant de mare. Rusia a pierdut deja de trei ori mai multe trupe decât Uniunea Sovietică în zece ani de război în Afganistan. Dar Rusia continuă să-și sacrifice soldații în încercarea de a ocupa regiunile Donețk și Luhansk. De asemenea, Rusia dorește să păstreze controlul asupra sudului Ucrainei. Lista victimelor acestui război ar putea depăși în curând Rusia, Ucraina și chiar Europa. Prin blocarea cerealelor ucrainene și încercând să negocieze pentru relaxarea sancțiunilor, Putin ar putea provoca foamete în țările în curs de dezvoltare.
În ciuda masacrului sângeros, președintele rus pare să fie într-o dispoziție bună
Potrivit unui lider european care a vorbit recent cu el, Putin a spus că „operațiunea sa specială” își va „atinge obiectivele”. Încrederea lui se bazează pe faptul că invadatorii ruși au reușit să avanseze în Donbas din cauza terorii declanșate de artilerie. Putin a început să se compare cu Petru I, unul dintre cei mai faimoși cuceritori ai Rusiei. Această declarație sinistră arată că Putin nu va fi mulțumit doar cu Donbas. Putin nu va fi mulțumit nici măcar cu controlul asupra întregii Ucraine.
Cea mai eficientă modalitate de a pune capăt expansionismului lui Putin este ca avansul Rusiei în estul Ucrainei să fie stopat. Putin nu trebuie să meargă mai departe
Pentru a atinge acest obiectiv, Ucraina trebuie să fie ajutată să-l învingă pe Putin pe câmpul de luptă. Președintele SUA Joseph Biden a luat o serie de decizii istorice care ne pot ajuta să obținem acest rezultat, inclusiv un nou pachet de asistență militară care simplifică transferul armelor americane în Ucraina. Auzind apelul președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, Statele Unite au decis în luna mai să ne furnizeze patru sisteme de rachete cu rază largă de acțiune. Colegul și prietenul meu, secretarul de stat american Anthony Blinken, s-a implicat serios în elaborarea acestor decizii. Conducerea militară ucraineană a menținut un contact strâns cu secretarul american al apărării Lloyd Austin. Generalul Mark Millie, președintele Comitetului șefilor de stat major, lucrează, de asemenea, în mod activ pentru a ajuta Ucraina.
Această decizie a fost un prim pas important, pentru care suntem recunoscători. În același timp, regretăm că aceste arme nu au fost furnizate până acum și considerăm că numărul lor este insuficient
Este timpul să transformăm deciziile politice în acțiuni reale care vor schimba cursul evenimentelor. Artileria rusă o depășește numeric de cincisprezece ori în unele părți ale frontului pe cea a Ucrainei, așa doar câteva sisteme americane sunt departe de a fi suficiente pentru a înclina balanța în favoarea noastră și a salva vieți. Nevoile noastre cele mai urgente includ sute de lansatoare de rachete multiple și o varietate de artilerie de 155 mm. Aceste arme ne-ar permite să suprimăm bombardamentele de artilerie rusă. Dar distrugerea artileriei ruse nu este singura noastră necesitate. De asemenea, avem nevoie de rachete antinavă, tancuri, vehicule blindate, apărare antiaeriană și avioane de luptă pentru a efectua contraatacuri eficiente.
Cu alte cuvinte, avem nevoie de arme care să demonstreze că Occidentul vrea cu adevărat să ajute Ucraina să câștige, nu doar să piardă.
Libertate sau moarte
De la începutul invaziei, Ucraina a încercat în repetate rânduri să găsească o soluție diplomatică. Dar Putin a respins toate încercările de discuții reale, așteptându-se ca sprijinul occidental pentru Ucraina să se topească treptat într-un război prelungit. Desigur, cu toții suntem epuizați după luni de război la scară largă. Dar războiul Rusiei este motivat de intenția de genocid, așa că Ucraina și Occidentul pur și simplu nu pot fi de acord cu cerințele lui Putin. Cu două zile înainte de invazie, Putin a precizat că însăși existența Ucrainei a fost o greșeală. În opinia sa, Uniunea Sovietică a „creat” Ucraina ca urmare a împărțirii granițelor pe hartă. Așa că țara noastră trebuie ștearsă de pe față Pământului. Potrivit lui, ucrainenii ar trebui să devină ruși sau să moară.
Își întruchipează cu grijă intențiile. Cucerind teritoriul, trupele ruse verifică listele de asasinate pregătite de FSB și bat la ușă. Ei torturează și execută profesori de limbă și istorie ucraineană, activiști civici, apărători ai drepturilor omului, foști militari, oficiali ai guvernului local și mulți alții. Rușii schimbă semnele rutiere din ucraineană în rusă, distrug monumente ucrainene, opresc televiziunea ucraineană și interzic folosirea limbii ucrainene în școli.
Noi, ucrainenii, nu suntem surprinși de această cruzime. Cunoaștem bine Rusia și am văzut de secole cum intelectualii ruși și mass-media de stat au incitat la ură împotriva poporului nostru
Am văzut și Moscova răspândind ură nu numai față de noi. Propagandiștii ruși incită la ostilitate non-stop față de alte țări vecine, față de Occident în general și față de minorități, inclusiv evrei, persoane LGBT și altele. Elita politică a Rusiei are o ură de lungă durată și profundă față de vecinii Rusiei.
Această ură a Rusiei este un alt motiv pentru care Occidentul nu își poate permite să ridice un steag alb
Victoria militară a Rusiei nu numai că va deschide calea torturii, violurilor și uciderii a mii de ucraineni nevinovați. Va submina valorile libertății ca atare. Va elibera brutalitatea Rusiei pentru a destabiliza în continuare Europa Centrală și va permite Rusiei să reprezinte o amenințare pentru întreaga lume occidentală. Nimic nu este mai periculos pentru Uniunea Europeană și NATO decât Rusia.
Din fericire pentru Europa și Statele Unite, Ucraina se luptă cu această forță a întunericului și intenționează să lupte până când va câștiga. Dar nu vom reuși singuri. Occidentul trebuie să înțeleagă ce este în joc și care ar putea fi consecințele eșecului nostru. Dacă vom pierde, nu numai Ucraina va dispărea. Nu va exista prosperitate și securitate în Europa în ansamblu.
Din rău în mai rău
Propunerile către Ucraina de a sacrifica oameni, teritorii sau suveranitatea de dragul păcii oficiale sunt nerealiste. În cea mai mare parte, astfel de solicitări la compromis sunt un efect secundar al oboselii în creștere. Am vorbit recent cu o serie de figuri cheie din lumea africană, arabă și asiatică. Unii dintre ei au început conversația confirmându-și sprijinul pentru Ucraina. Apoi au schimbat subiectul și, de fapt, ne-au oferit politicos să punem capăt rezistenței. Aceasta este o propunere inacceptabilă. Dar logica lor este să obțină cerealele care au fost blocate din cauza blocadei navale rusești. Pentru asta sunt gata să sacrifice independența Ucrainei. Alți politicieni care promovează „concesiunile” sunt îngrijorați de crize economice similare induse de Rusia, inclusiv de inflație și de creșterea prețurilor la energie.
În ciuda faptului că creșterea prețurilor la alimente și energie reprezintă o problemă serioasă, capitularea Ucrainei nu va ajuta la rezolvarea acestora. Rusia este o țară revanșistă care încearcă să remodeleze lumea prin forță. Rusia destabilizează în mod activ națiunile africane, arabe și asiatice, folosind atât propriile sale armate, cât și mercenari. Aceste conflicte au creat deja o serie de crize umanitare care se vor adânci doar dacă Ucraina va pierde. Învingând Ucraina, Putin va fi și mai nerăbdător, semănând mai mult haos și dezastru în lumea în curs de dezvoltare.
Agresiunea în creștere a lui Putin nu se va limita la lumea în curs de dezvoltare
Va începe să se amestece în politica europeană și americană cu mult mai multă fervoare. Dacă reușește să cucerească sudul Ucrainei, poate continua ofensiva în interiorul continentului. Rusia poate încerca să cucerească Moldova, unde trupele ruse controlează deja o parte din teritoriu. Putin poate provoca un război în Balcanii de Vest, unde elitele sârbe, din ce în ce mai antagonice, au ajuns să susțină Rusia.
Prin urmare, Occidentul nu trebuie să prezinte planuri de pace în condiții inacceptabile dar, în schimb, trebuie să ajute Ucraina să câștige. Acest lucru înseamnă nu doar să furnizeze Ucrainei armele grele de care are nevoie pentru a rezista invadatorilor. Înseamnă, de asemenea, menținerea și creșterea presiunii de sancțiuni asupra Rusiei. În primul rând, Occidentul trebuie să refuze exporturile rusești prin impunerea unui embargo energetic complet și prin întreruperea accesului Rusiei la piața maritimă internațională. Acest ultim pas poate să nu fie ușor, dar este realizabil. Economia Rusiei, orientată spre export, este puternic dependentă de flotele străine pentru a livra mărfuri în străinătate, iar aceste flote ar putea înceta să ofere servicii Rusiei.
Constrângerile economice sunt importante. Sancțiunile au subminat deja economia Rusiei și i-au redus resursele pentru a continua războiul. Dar Moscova încă se simte încrezătoare în acțiunile sale, așa că Occidentul pur și simplu nu își poate permite să se săture de sancțiuni, indiferent de prețul economic implicat.
Drumul nostru spre victorie
În ciuda succesului Ucrainei în primele etape ale războiului, este încă dificil pentru politicienii și experții occidentali să-și imagineze cum putem învinge o armată rusă mai mare și mai bine echipată. Dar avem o viziune despre propria noastră cale către victorie. Cu suficient sprijin, Ucraina va putea nu numai să oprească ofensiva rusă, ci și să-și recâștige teritoriile.
În est, Ucraina va putea câștiga un avantaj datorită armelor grele mai moderne, care ne vor permite să oprim ofensiva Rusiei în Donbas. Cucerirea rusă a noilor teritorii din regiune poate fi în prima pagină a ziarelor. Dar este important de reținut că succesele lor sunt foarte limitate și suferă pierderi incredibile. Punctul de cotitură va fi utilizarea de către Forțele Armate ale Ucrainei a sistemelor de rachete furnizate de Occident pentru a distruge artileria rusă, ceea ce va permite înclinarea balanței spre partea ucraineană de-a lungul întregii linii a frontului. După aceea, armata noastră va prelua controlul asupra mai multor teritorii, forțând rușii să se retragă.
Îți recomandăm:
Dmitro Kuleba: Pe frontul de sud, Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară deja o contraofensivă, iar cu arme moderne vom putea merge mai departe în teritoriul ocupat de inamic
Scopul contraatacurilor va fi să-i pună pe ruși în situația de a părăsi Hersonul, oraș cheie pentru stabilitatea strategică a Ucrainei. Dacă ne mutăm spre sud și est, îl vom putea forța pe Putin să aleagă între a părăsi orașele din sud, inclusiv Herson și Melitopol, pentru a se agăța de Donbas pentru ca apoi Ucraina să contraatace în Donețk și Lugansk.
Dmitro Kuleba: Când vom ajunge în această etapă, este de așteptat ca Putin să ceară negocieri pentru încetarea focului
Scopul nostru va rămâne expulzarea invadatorilor ruși de pe pământul nostru. Presiunea continuă asupra lui Putin l-ar putea forța să ajungă la un acord care să retragă trupele ruse din toate teritoriile ocupate. În cele din urmă, Putin și-a retras trupele de la Kyiv după ce a suferit destule înfrângeri cauzate de forțele noastre armate. Pe măsură ce armata noastră devine din ce în ce mai puternică și mai de succes, rușii pot fi expulzați.
De exemplu, lui Putin i-ar fi mai ușor să prezinte o retragere organizată drept un gest de bunăvoință, în preajma unor negocieri ulterioare, decât să justifice o retragere haotică, cauzată de o înfrângere umilitoare
Putin poate spune chiar că „operațiunea specială” a atins cu succes toate obiectivele demilitarizării și denazificării Ucrainei. Mașina de propagandă a lui Putin poate chiar să publice fotografii și videoclipuri ale unităților și armelor ucrainene distruse pentru a spori impresia unui succes. De asemenea, propaganda îl poate ajuta pe Putin să-și descrie plecarea ca un gest de tratament uman al armatei Rusiei. Propaganda rusă poate descrie retragerea armatei ruse drept o mișcare înțeleaptă pentru a aduce pacea.
Indiferent dacă trupele ruse aleg să se retragă sau sunt forțate să se retragă, Ucraina va vorbi deja cu Rusia dintr-o poziție de forță. Vom putea găsi o soluție diplomatică echitabilă cu o Rusia slăbită și mai constructivă. În cele din urmă, acest lucru va însemna că Putin va fi forțat să accepte termenii ucraineni, chiar dacă îl neagă public.
Singura sursă de frică este frica însăși
Unii politicieni și experți occidentali sunt, de asemenea, precauți să nu acorde Ucrainei prea mult sprijin, temându-se de ce va fi capabil Putin dacă va fi învins necondiționat pe câmpul de luptă. Potrivit acestora, președintele rus furios și încolțit poate începe o nouă agresiune armată peste granițe. Ei sunt îngrijorați că va deveni mai periculos în general și chiar mai dificil de gestionat. Unii chiar se tem că ar putea folosi arme nucleare.
Dar Putin nu este sinucigaș. Victoria Ucrainei nu va duce la un război nuclear
Astfel de temeri pot fi alimentate în mod deliberat de Kremlin pentru a-și atinge obiectivele strategice. Putin este un manipulator al fricilor și sunt convins că rușii înșiși lansează avertismente că Putin va fi „încolțit” pentru a slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina.
Statele Unite și Europa nu ar trebui să se teamă de Putin. Experiența reală arată că ori de câte ori Putin eșuează, alege să scadă miza și să-și ascundă înfrângerile pentru a nu a atrage atenția asupra lor. De exemplu, cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO au fost o înfrângere clară pentru Putin, care a spus că a început invadarea Ucrainei pentru ca NATO să nu continue extinderea. Dar acest eveniment nu a dus la nicio escaladare. În schimb, propaganda rusă și-a minimalizat declarațiile în toate modurile posibile. Sau o altă înfrângere clară a Rusiei – retragerea trupelor ruse de la Kyiv. Rușii au spus că a fost un „gest de bunăvoință” pentru a facilita negocierile. Strategia Rusiei va fi similară în cazul unei înfrângeri militare ample. Puterea mașinii de propagandă va ajuta la minimizarea reacțiilor în interiorul Rusiei după înfrângerea lui Putin în Ucraina.
În loc să acorde atenție sentimentelor lui Putin, Statele Unite și Europa ar trebui să se concentreze la pașii care vor ajuta Ucraina să câștige
Ei trebuie să-și amintească că victoria Ucrainei va face lumea mai sigură. Va epuiza trupele ruse, îngreunând intervențiile Moscovei în Africa, Asia, America Latină și Balcanii de Vest. Va consolida stabilitatea globală și va consolida dreptul internațional în general, demonstrând tuturor celorlalți candidați la agresori că barbaria nu se termină bine. De aceea, Occidentul trebuie să ofere Ucrainei tot ce are nevoie pentru a-i alunga pe invadatori de pe teritoriul său.
Dmitro Kuleba: Definirea unui obiectiv clar pentru victoria Ucrainei va avea un alt avantaj
Va înlătura incertitudinea strategiei pe termen lung a Statelor Unite și a Europei față de Rusia, le va încărca cu o luptă îndelungată și va ajuta să scape de efectele negative ale oboselii de război. Vor vedea că scopul nostru, o slăbire semnificativă a Rusiei, le va permite lor și restului lumii să negocieze normal cu o Moscova mai calmă și mai constructivă.
Toți așteptăm această zi. Și orice război se termină cu o soluție diplomatică. Dar acest moment nu a venit încă. Acum este clar că calea lui Putin către orice masă de negocieri este doar prin înfrângerile pe câmpul de luptă.
Îți recomandăm:
Ce cred rușii despre războiul din Ucraina: „Pentru distrugeri vor plăti și copiii noștri”
cuvinte cheie: Dmitro Kuleba