După 5 ani pe piața de crypto, am ajuns să mă plictisesc de știrea ”Bitcoin is dead”!
„Bitcoin is dead” este o știre naivă. Acest eveniment nici măcar nu se poate întâmpla, tehnic. Blockchain-ul va continua să existe, independent de voința oamenilor, iar algoritmul va continua să mineze Bitcoin până în anul 2140. Însă dacă e să citim știrile, Bitcoin moare câte o data la fiecare câteva luni. De zece ani încoace, prohoduri ale Bitcoin au fost mii. Câteva sute de astfel de știri fataliste au fost colectate și distribuite cronologic pe un site care ridiculizează corespunzător această idee.
Bitcoin nu a murit, doar s-a ieftinit
Valoarea Bitcoin oscilelează haotic, bazându-se numai pe cerere și ofertă. Însă graficul istoric sugerează existența unor cicluri periodice de creștere și descreștere. Cănd am intrat eu era 1000$, apoi a urcat la 19K, a scăzut la 5K, a urcat din nou la 69K, iar de atunci se rostogolește la vale. Criza mondială alături de o multitudine de alți factori externi au făcut ca piața de crypto să traverseze acum o perioadă de scădere în valoare (bear market). Valoarea unui Bitcoin a scăzut până la 18,000$, cea mai redusă valoare din ultimii doi ani. Iar perioadele de bear market, în crypto, sunt cele mai greu de suportat pentru investitori. Mai ales primul bear maret este foarte greu. Probabil toți investitorii din ultimii doi ani sunt acum pe minus, cu banii pierduți și cu speranțele în pioneze.
Datorită descentralizării sale, pe piața crypto, volatilitatea este atât de mare, încât ea continuă să surprindă întreaga lume financiară atunci când oscilează major. Volatilitatea din crypto nu seamănă cu niciun alt sistem financiar funcțional. Valoarea unei monezi se poate dubla sau înjumătăți în câteva zile sau ore și este pur și simplu foarte dificil să te adaptezi psihologic la variații atât de mari. Din cauza asta, acest domeniu nu este recomandat deocamdată celor imprudenți sau celor cu inima slabă, iar experiența, respectiv vechimea pe piață, este un avantaj care contează atunci când te confrunți cu panica generată de scăderea pieței. Astfel, la primul bear market pe care-l traiești, senzația picajului este foarte similară cu cea dintr-un montagne rousse, pe când la următoarele, ea seamănă mai degrabă cu o coborâre firească, cu liftul.
Perioadele de bear market sunt, în fond, exerciții de răbdare
Din experiența mea, cel mai potrivit răspuns la bear market este să nu faci nimic cu portofoliul tău. Să păstrezi monedele pe care le-ai acumulat, chiar daca valoarea lor a scăzut, așteptând liniștit următoarea perioadă de creștere a pieței (bull market). Adică, în limbaj crypto, să faci HODL. Insă acesta nu este un exercițiu ușor pentru majoritatea pasionaților de tradingul cu cryptomonede.
Ca în orice domeniu nou și aparent foarte profitabil, pe lângă ingineri foarte capabili și alți pasionați de tehnologia blockchain, s-au repezit să-și riște banii și o gramadă de investitori nepricepuți, care nu înțeleg o iotă despre acest sistem. Iar schemele de îmbogățire cărora nu le înțelegi logica nu au cum să funcționeze. Din păcate, conceptul filozofic și esențial de descentralizare a banilor este încă înțeles doar de o mică parte a cryptomonetiștilor, atât la noi cât și în lume. Numeric, nu și valoric, majoritatea acestora sunt doar amatori de jocuri de noroc, cu pretenții de investitori. Iar cei care sar peste etapele esențiale ale învățării sunt marii perdanți ai acestei perioade.
Îți recomandăm:
Sunt câteva principii care par a funcționa pe această piață, dacă ne uităm retrospectiv:
- Nu investi niciodată banii de care ai nevoie pentru traiul de zi cu zi. Investițiile sunt investiții, așadar acei bani ar trebui să poată aștepta până la următorul bull market
- Nu schimba în pierdere. Just HODL
- Studiază proiectele în care investești. Dacă ai încredere în proiect pentru că l-ai studiat și ți-a plăcut, atunci nu ai motive să te panichezi.
În bear market, e adevărat ca la toți ni-i greu, însă cel mai tare suferă cei care nu au știut sau au ignorat cel puțin unul dintre principiile de mai sus.
Eu am trăit nasol această stare, la bear marketul din 2018. După câteva trade-uri deosebit de profitabile reușite la sfârșitul lui 2017, prin care îmi triplasem investiția inițială, m-am trezit cu portofoliul redus la sub 10% din maximul sau, în doar câteva zile. Mai aveam doar jumătate din banii investiți inițial. Dezamăgirea a fost atunci cruntă, mai ales că nu înțelegeam deloc motivele acestor variații. Totuși, am reuțit să fac HODL timp de 2 ani, foarte lungi, până în septembrie 2020, când vechiul meu portofoliu a reintrat pe profit. Așteptarea a fost anevoioasă, însă a meritat. Aceeași sugestie o am și pentru ceilalți investitori dezamăgiți, pentru că eu însumi fac același lucru și acum. HODL!
Personal, cred că sunt multe cauze care au contribuit la acest bear market. Criza economică generală, amplificată de război și de nesiguranța viitorului, pare să fie bineînțeles motivul esențial
Ar mai fi lupta subterană cu băncile, cu statele naționale și reglementările lor, cu banii vechi și cu monopoliștii finanțelor. Au contribuit în momentul cel mai nepotrivit, eșecul proiectului LUNA și criza proiectului CELSIUS. Sunt efecte nasoale, în lanț, pe termen scurt și mediu. Coinbase concediază un sfert din angajați, iar la fel ca ei, multe alte companii întrerup sau suspendă proiecte negociate in cryptomonede.
Nimeni nu știe cât va dura acest bear market. Deși este o teorie răspândită, personal, nu cred in precizia ciclurilor datorate halvingului Bitcoin, din 4 în 4 ani. Cred că există tot felul de alți factori, aleatorii, care pot influența declanșarea următorului val de interes pentru cryptomonede. Așadar, personal sper ca revenirea, respectiv creșterea pieței totale înapoi la o valoare de măcar 2 trilioane $, s-ar putea întâmpla înainte de 2024. Tehnologia blockchain este funcțională, iar cryptomonedele vor continua să înlocuiască, în timp, o cotă semnificativă din masa monetară de bani FIAT (banii emiși de statele naționale). Este doar o chestie de timp, adică de răbdare.
Însă rabdarea are nevoie de motive de optimism. Pentru unul ca mine, care am mai trecut o data prin asta, cel mai bun argument pentru a gândi optimist este exact valoarea pieței
Nivelul minim de acum (cca 0.8-1 trilion $) este nivelul maxim la care visam acum 3-4 ani. Dacă mi-ai fi zis atunci că piața va ajunge la cota de azi, ar fi zis că ar fi minunat. Apoi, cicluri, chiar și haotice, există, pentru mine este un fapt confirmat. Cred deci că semnale optimiste sunt, iar piața își va reveni, însă nimeni nu știe când.
În plus, dublarea valorii este mult mai eficientă decât înjumătățirea ei. Daca Bitcoin valorează acum 20K si se mai înjumătățește de două ori, atunci înseamnă ca pierde 15K, ajungând la 5000$. În schimb, daca se dublează de două ori, va câstiga 60K, adică mult mai mult. Iar dublarea valorii si înjumătățirea ei sunt fenomene comparabile ca frecvență, in ecosistemul nostru.
Ca investitor în cryptomonede, singurul avantaj concret atunci când te confrunți cu un bear market este tocmai experiența pe care o deprinzi
Acum știi că ai fi luat o grămadă de decizii diferite dacă ai mai fi pus în situația respectivă. Vei mai fi. Pe următorul val, vei știi să te urci mai bine și vei reuși să profiți mai mult de el. Vei fi mai pregătit să te confrunți cu un eventual nou bear market. Vei fi mult mai precaut. Vei ține măcar 25-30% din bugetul tău în stablecoins, tocmai pentru a putea profita de căderile pieței. Vei planifica mai bine o sumă buffer pentru a avea resurse de a depăși inerentele perioade cu corecții. Vei reconsidera dificultatea procesului, dacă te-ai gândit să încerci să trăiești exclusiv din asta.
Așadar, Bitcoin is dead este doar o știre fatalistă, care se repetă întocmai la fiecare bear market. Este doar un prilej pentru hateri să jubileze, etalându-și ignoranța, așa cum făceam și eu acum câțiva ani. Pentru că, în fond, haterii de Bitcoin sunt doar cei care au fost prea leneși și nu au studiat suficient această invenție extraordinară.
Îți recomandăm:
Concedieri Coinbase. Evoluție dramatică pe piața crypto. Gigantul american concediază 1100 angajați
cuvinte cheie: Bitcoin is dead