Ucraina începe să primească arme grele. Este vorba despre echipamentele pe care le cere insistent Occidentului de câteva săptămâni. Acest lucru ar putea schimba cursul războiului. Experții militari anticipează că prin iulie, august armata ucraineană va avea una dintre cele mai dotate artilerii din Europa.
„Sudoarea artileriei salvează sângele infanteriei.”. Armata ucraineană folosește acest citat cu un motiv întemeiat.
Ucraina cere arme grele cu disperare
Au trecut peste 100 de zile de când Ucraina a început să ceară cu disperare arme grele occidentale. Ucraina a cerut în special artilerie avansată cu rază lungă de acțiune, ca parte a unui efort de a inversa cursul războiului declanșat de Rusia.
În ciuda multor ezitări în Occident, se pare că există o schimbare drastică de viziune după ce SUA au aprobat transferul unui număr de sisteme de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS în Ucraina la sfârșitul lunii mai. Aceste arme au fost solicitate susținut de Ucraina.
Se așteaptă ca HIMARS și munițiile lor să facă parte dintr-un nou pachet de ajutor de 700 de milioane de dolari. Pachetul include, de asemenea, mult mai mult hardware, cum ar fi radare, arme antitanc FGM-148 Javelin, muniție de artilerie, vehicule și piese de schimb. Mai mult, așa cum a devenit cunoscut la 1 iunie, Regatul Unit a cerut și Statelor Unite să dea undă verde pentru a furniza Ucrainei M270, un sistem de rachete și mai greu și mai avansat produs în SUA. Utilizând arme grele, Ucraina poate reversa cursul războiului.
SUA urmează efectueze o serie de transferuri de arme avansate de artilerie Ucrainei. Statele Unite vor livra în special obuziere M777 de 155 de milimetri. Acestea sunt un nou „Sfânt Graal” pentru armata Ucrainei. Câteva dintre aceste sisteme au fost deja desfășurate în zonele de război. Efectele pe câmpul de luptă se văd.
Fiind dotată cu arme grele, Ucraina speră la o întoarcere a cursului războiului
Noile piese de artilerie și rachetele cu rază lungă de acțiune, dacă sunt livrate rapid și în cantități mari, se așteaptă să devină principalul „game changer” al războiului.
După cum declară armata Ucrainei, proviziile masive nu numai că vor ajuta la suprimarea artileriei ruse dominante pe câmpul de luptă, factorul cheie din spatele câștigurilor teritoriale obținute de Rusia. Noile echipamente vor deschide calea pentru o contraofensivă ucraineană ambițioasă.
Au trecut vremurile în care artileria de câmp își făcea treaba prin puterea copleșitoare a barajelor masive de rachete, așa cum a făcut-o în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Prin intermediul dronelor, marcarea și identificarea țintelor avansate a fost realizată foarte ușor de ucraineni. Dronele Bayraktar au fost utilizate cu succes împotriva echipamentelor rusești. Rolul dronelor în războiul modern, combinat cu arme, a crescut foarte mult. Potrivit specialiștilor ucraineni intervievați de Kyiv Independent, artileria tactică poate constitui până la 70% din puterea de foc a unei unități mari în luptă totală.
Îți recomandăm:
În acest sens, războiul ruso-ucrainean din 2022 este un moment de vârf al artileriei de fabricație sovietică
Bătălia din Donbas, în curs de desfășurare, ca acțiune combinată la scară largă, arată clar că, în mod destul de previzibil, Rusia se bucură de un avantaj tangibil în ceea ce privește numărul de piese de artilerie desfășurate.
Ucraina și Rusia se bazează ambele pe vechea muniție de artilerie standard sovietice, mai ales cele de calibrul 122 și 152 de milimetri. Dar superioritatea numerică este crucială. Rusia, principalul succesor al vechilor depozite sovietice, se bucură de un stoc aproape nelimitat de muniție. Acest avantaj este în mare parte motivul din spatele numeroaselor câștiguri teritoriale ale Rusiei, în special în Donbas.
În centrul tacticii sale de luptă, artileria rusă devastează totul în fața trupelor sale care avansează, fie că este vorba despre linii ucrainene sau orașe populate
Apoi lasă infanteriei să avanseze prin ruinele orașelor. Forțele ruse au folosit această tactică în orașele ucrainene precum Mariupol, Volnovakha și Popasna, care au încetat să mai existe ca așezări umane, fiind puternic ruinate sau chiar distruse. Acum folosesc această tactică în Severodonețk.
Pierderile de artilerie ale Rusiei sunt totuși uriașe
Potrivit Oryx, un proiect de investigații online, de la 1 iunie, Rusia a pierdut cel puțin 13 mortare grele de 120 de milimetri, cel puțin 61 de piese remorcate (inclusiv obuziere 2A65 Msta-B de 152 de milimetri), 121 de piese autopropulsate (inclusiv grele 2S19 Msta-S de 152 de milimetri) și cel puțin 69 de sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS). Un mare procent din unitățile pierdute au fost capturate de Ucraina.
Dar armata Ucrainei rămâne cu mult în urmă în ceea ce privește cantitatea de piese de artilerie și de rachete pe teren, precum și în ceea ce privește muniția disponibilă. Potrivit mai multor rapoarte din zona de război din Donbas, cheltuielile Rusiei cu muniția de luptă sunt de câteva ori mai mari decât cele ale Ucrainei.
Acum că războiul total declanșat de Rusia a intrat în a patra lună, Ucraina se luptă cu deficitul de muniție. Mai ales când vine vorba de sisteme de lansare multiplă de fabricație sovietică, cum ar fi BM-27 Uragan de 220 de milimetri și BM-30 Smerch de 300 de milimetri
Livrările de muniție standard sovietică de 122 și 152 de milimetri de la fostele națiuni ale Pactului de la Varșovia din Europa nu compensează pe deplin deficitul tot mai mare.
Potrivit comandamentului ucrainean, soluția este achiziționarea unor cantități mari de artilerie grea occidentală – mai avansată, eficientă și mai inteligentă decât piesele de fabricație sovietică ale Rusiei. Acest lucru înseamnă inevitabil că Ucraina trebuie să adopte calibrul de 155 de milimetri al NATO împreună cu cel de 152 de milimetri sovietic.
Proiectul de lungă durată al Ucrainei de trecere la standardele NATO, ca parte a eforturilor sale de reformare a armatei, pentru a obține compatibilitatea deplină cu Alianța, a fost accelerată de nevoile războiului.
Îți recomandăm:
Obuzierele occidentale depășesc în general piesele mai vechi sovietice de 152 de milimetri în ceea ce privește raza efectivă, în funcție de tipul de muniție utilizată
Ucraina a primit deja peste 100 de obuziere britanice M777 de 155 de milimetri, din Canada, Australia și SUA. Acestea au o rază de acțiune efectivă de 22,5 kilometri (cu muniție M795) sau mai mult de 30 de kilometri (cu muniție M549A1). Ucraina a fost dotată și cu un număr de obuze ghidate M982 Excalibur pentru versiunea M777A2, cu o rază de acțiune efectivă de 40 de kilometri.
În același timp, 2А65 Msta-B remorcat de 152 de milimetri de fabricație sovietică, comparabil, are o rază de acțiune maximă de 24,7 kilometri (cu un proiectil obișnuit) și o rază de acțiune maximă de 28,5 kilometri cu o muniție îmbunătățită.
Tunurile Caesar furnizate de francezi au o autonomie efectivă de până la 41 de kilometri cu o muniție ERFB și aproape 50 de kilometri cu muniție Excalibur. Un omologul sovietic apropiat 2S5 Giatsint-S are un maxim estimat de doar 33 de kilometri.
Lipsa de muniție a Ucrainei ar trebui să fie satisfăcută prin aprovizionare occidentală extinsă
Doar Canada și SUA s-au angajat să trimită până acum un total de 220.000 de cartușe. Numai cel mai recent pachet de ajutor din SUA include 15.000 de rachete. Ucraina, în același timp, încă nu are o facilitate pentru a produce cantități mari de muniție de artilerie. Nu pot produce nici muniție de origine sovietică și nici NATO.
Armata Ucrainei s-a dovedit totuși a fi eficientă în operarea a ceea ce are pe teren, în ciuda penuriei
Din păcate, SUA au decis să furnizeze Ucrainei M777A2 care nu dispun de sisteme digitalizate de control al incendiilor, probabil din cauza temerilor că o astfel de tehnologie complexă ar putea fi capturată de ruși în timpul luptelor.
Dar Bătălia de la Donbas a demonstrat în mod continuu superioritatea Ucrainei în ceea ce privește dronele de recunoaștere pe câmpul de luptă și utilizarea radarelor de contra-artilerie, în special a sistemelor AN/TPQ fabricate în SUA. Noul pachet de ajutor din SUA include și cinci radare noi. Piesele sovietice mai vechi, cum ar fi Msta-B, sunt încă operate prin sisteme mecanice de control al focului mult mai puțin eficiente. Deși Rusia folosește și datele dronelor de supraveghere pentru indicarea țintei.
Când vine vorba de piese grele autopropulsate, chiar și rușii recunosc că obuzierele sovietice 2S19 Msta-S de 152 de milimetri sunt inferioare în comparație cu M109 modernizate, fabricate în SUA sau PzH 2000 german.
Se așteaptă ca toate avantajele armelor occidentale combinate să suprime efectiv artileria rusă și să o împingă înapoi dincolo de distanța de la care poate lansa foc masiv asupra liniilor ucrainene
Până în iunie, Ucraina achiziționase un număr ridicat de piese de 155 de milimetri, multe dintre ele fiind deja confirmate a fi utilizate în Donbas. Norvegia a donat deja 20 de piese M109A3GN, în timp ce Germania și Țările de Jos au trimis 12 sisteme PhZ 2000.
Franța, împotriva așteptărilor, a trimis deja CAESAR-uri, 12 bucăți, potrivit relatărilor din presă, care au fost văzute deja în lupte. Se așteaptă ca Franța să trimită mai multe. Aproape 30 de modele Dana/Dana M2 vin din Republica Cehă, iar un număr de FH.70 au fost furnizate de Italia și Estonia.
Pe 2 iunie, Ucraina a semnat, de asemenea, un contract pentru a obține opt obuziere modernizate Zuzana 2, în timp ce Polonia s-a angajat să livreze un total de 60 de obuziere AHS Krab în lunile următoare. Toate vor fi unite sub utilizarea calibrului universal NATO de 155 de milimetri.
După cum a spus expertul în război din Austria, Tom Cooper, „până în iulie sau august armata ucraineană va avea unul dintre cele mai puternice corpuri de artilerie din Europa, cel puțin după standardele de înainte de 24 februarie 2022”.
Când vine vorba de sistemele de rachete din Occident, și anume M142 HIMARS și M270 MLRS, avantajul lor tehnic față de sistemele sovietice/ruse, acestea oferă Ucrainei speranța de a da depăși sistemele rusești dominante Smerch și Uragan.
Se crede că administrația Biden a aprobat primul lot de probă de patru sisteme M142 și un număr de rachete M30/31 cu o rază de acțiune efectivă de 70 de kilometri. Statele Unite au cedat amenințărilor rusești de „escaladare” și au asigurat, cu acordul Ucrainei, că nu vor furniza Kyvului rachete capabile să „vizeze teritoriul rusesc”.
Aceasta înseamnă că SUA au refuzat, cel puțin în mod public, să furnizeze Ucrainei o rachetele MGM-140 ATACMS care au o rază de acțiune maximă de 300 de kilometri, ceea ce transformă un M142 într-un sistem tactic de rachete balistice, precum notoriile sisteme rusești Iskander-M care au devastat Ucraina.
Cu toate acestea, potrivit autorităților ucrainene, chiar și la 70 de kilometri, HIMARS-urile sunt capabile să facă diferența în luptă. Chiar și cu rachetele M30/31, acestea depășesc BM-27 Uragan rusesc (28,5 kilometri), deși sunt încă depășite de BM-30 Smerch și Tornado-S (până la 70-120 de kilometri).
Dar chiar și în acest caz, Ucraina are planuri mari de a folosi HIMARS pentru a combate sistemele de rachete rusești și, de asemenea, să țintească unități de comandă și control și comunicații rusești adânc în spatele liniilor
De exemplu, dacă este desfășurat în estul regiunii Harkiv, HIMARS va fi capabil să compromită liniile de comunicație terestre vitale ale Rusiei. Acestea vin din regiunea Belgorod a Rusiei, la sud, prin Kupiansk din Ucraina și mai departe spre Izium. Aceasta este o axă cheie a Rusiei pentru cucerirea Donbasului. De asemenea, ar putea oferi un sprijin serios ofensivei Ucrainei din sudul regiunii Herson. În sud, armata ucraineană a traversat recent râul Inhulets și a câștigat un punct de sprijin stabil.
În ceea ce privește sistemele M270 de 227 de milimetri așteptate din Marea Britanie, rămâne de văzut câte sisteme și ce fel de rachete va fi gata să furnizeze Marea Britanie. Este vorba fie de rachete M30/31 (până la 70 de kilometri) sau de versiuni ATACMS cu o rază de acțiune de peste 160 până la 300 de kilometri. Germania este, de asemenea, gata să trimită cel puțin patru piese MARS II, care este o versiune germană M270 modificată, dar nu se știe nimic altceva până acum.
În orice caz, conform armatei ucrainene, cheia din spatele asistenței de succes este furnizarea rapidă și masivă atât a sistemelor de artilerie, cât și a muniției. În caz contrar, trimiterea unor cantități mici pe o perioadă prelungită de timp pur și simplu nu va avea efectul necesar de a respinge progresele armatei ruse. Ucraina are nevoie de arme grele și are nevoie de ele de la începutul războiului. Fiecare întârziere poate afecta grav cursul războiului.
Îți recomandăm:
Alcoolismul în rândul trupelor ruse, adevărata problemă a armatei lui Putin
cuvinte cheie: arme grele Ucraina