Aderarea accelerată a Ucrainei la UE este tratată cu rezerve de către liderii Uniunii Europene.
Șeful guvernului italian, Mario Draghi, a declarat că Ucrainei nu i se va acorda statutul de candidat la UE la o reuniune a Consiliului Uniunii Europene din iunie, transmite ANSA.
„Aproape toate țările importante ale UE sunt împotriva acordării Ucrainei a statutului de candidat la UE”, a spus Draghi la o conferință de presă după summitul UE. Draghi a subliniat că Italia adoptă o poziție diferită în această problemă. „Putem solicita statutul de candidat. Dar acum acest lucru nu este de așteptat din cauza opoziției mai multor țări”, a spus el.
Cu toate acestea, a spus Draghi, Ucrainei i se poate oferi posibilitatea de a se pregăti pentru aderarea la UE „conform procedurii accelerate”. Această procedură ar trebui implementată de Comisia Europeană.
Anterior, pe 31 mai, Consiliul Uniunii Europene a publicat un document cuprinzător privind situația din Ucraina
În document este precizat: „Consiliul Uniunii Europene ia act de pregătirea avizelor Comisiei privind cererea de aderare la UE a Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și a Georgiei. Și va reveni asupra acestei probleme la întâlnirea din iunie.”
Ucraina a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la câteva zile după începerea invaziei ruse. Reprezentanții Comisiei Europene și ai unui număr de state membre ale UE, inclusiv Polonia, au asigurat Ucrainei că cererea Ucrainei va fi luată în considerare cât mai repede posibil.
Aderarea accelerată a Ucrainei la UE este respinsă de liderii europeni. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că procesul de aderare a Ucrainei la UE va dura mulți ani și a propus ideea creării unei noi „comunități politice europene”, din care Ucraina să facă parte. Autoritățile ucrainene nu au susținut această idee.
Ministrul ucrainean de Externe i-a spus omologului său francez că este sătul de amânări și de soluții speciale. Dmitro Kuleba a cerut un răspuns concret și rapid la cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană
Declarația vine ca răspuns la propunerea lui Emmanuel Macron de a crea o nouă structură, pentru țările aspirante la aderare. Un alt oficial de la Paris a declarat că Ucraina ar putea fi primită în UE abia peste 15-20 de ani.
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe:
„Știți prea bine că noi, în Ucraina, ne-am săturat de soluții speciale, jumătăți de măsură, abordări speciale, modele speciale, care sunt constant inventate pentru Ucraina în unele capitale europene.
Nu avem nevoie de soluții speciale. Nu avem nevoie de modele speciale. Avem nevoie de o afirmație legală, clară, că Ucraina face parte din proiectul de integrare europeană. Iar o astfel de afirmație ar fi acordarea statutului de candidat”.
Ucraina a solicitat constant ajutor din partea Uniunii Europene și NATO pentru a putea apăra țara de invazia rusă. Statele Unite sunt cel mai fervent susținător al Ucrainei. Americanii susțin suveranitatea țării est europene și au înarmat Kyivul cu armele necesare efortului de război.
„Noi vedem NATO ca pe o alianță, ca pe o instituție dată la o parte și care nu face strict nimic”. Declarația îi aparține ministrului de externe al Ucrainei. Aceasta a fost făcută la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveţia.
Kuleba subliniază că, la începutul războiului, la 24 februarie, NATO era văzută de către ucraineni ca „o putere”. Iar UE ca o instituție care nu făcea decât să-și exprime îngrjorările”.
Îți recomandăm:
cuvinte cheie: Aderarea accelerată a Ucrainei la UE