Creșterea prețurilor la energie afectează deopotrivă populația, dar și firmele din România. Majorările din ultimul an duc la scăderea nivelului de trai și au un impact negativ asupta productivității companiilor.
Alexandru Kocsis, deputat din partea partidului Forța Dreptei atacă dur coaliția de guvernare cu privire la creșterea prețurilor la energie. Kocsis continuă tirada la adresa guvernanților susținând că mediul privat se află sub presiune din cauza pierderii competitivității.
Postarea lui Alexandru Kocsis:
Forța Dreptei a depus în Parlament, încă de acum o lună de zile, două proiecte concrete de lege menite să îi ajute pe români, dar și mediul privat, să facă față creșterii de prețuri. O propunere vizează reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, iar cealaltă prevede o măsură similară pentru carburanți, dublată de reducerea la jumătate a accizelor.
Între timp, alte țări din UE iau măsuri pentru a-și proteja cetățenii. Mai multe țări din UE (Belgia, Cipru, Polonia, Spania, Portugalia, Croația, Olanda) au redus TVA la energie electrică, unele chiar până la nivelul minim de 5%, permis de Uniune.
În România, coaliția de guvernare a preferat alte soluții care nu au dat rezultate, iar românii, persoane fizice, au continuat să primească facturi mari la energie. În mediul privat este jale. Orice bun produs, orice serviciu prestat, necesită consum de energie.
Țări precum Spania, Polonia, Slovenia, Franța, Portugalia sau Irlanda au luat măsuri concrete pentru reducerea prețurilor la benzină prin reducerea accizelor sau TVA sau amândouă.
În România, Cîțu, Cîciu și Ciolacu dau doar declarații la televizor. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat de acum trei săptămâni că va avea ”discuții” cu Comisia Europeană. Nu ne-a mai spus și dacă a avut acele discuții, dacă a transmis vreo notificare, vreo solicitare de derogare, nimic.
Îți recomandăm:
Acum, același ministru spune că guvernul ”speră” să prezinte până în 1 aprilie un set de măsuri astfel încât prețul la carburanți să nu mai crească! Speră!
În loc de palavre, ministrul Finanțelor ar fi trebuit să notifice Comisia Europeană că România cere o derogare temporară de la directiva referitoare la nivelul minim al accizelor. Mai ales că suntem într-o perioadă excepțională, iar cei care ne conduc trebuie să elimine din vocabular termenul ”nu se poate”! Alte state ne arată că se poate.
Acciza folosită de România pentru benzina fără plumb este de 1.892,72 de lei, raportat la 1000 de litri. Înjumătățirea accizei presupune acordul Comisiei Europene.
În loc să pună presiune pe ministrul Finanțelor să vină cu un răspuns clar de la Bruxelles, Florin Cîţu declară ”închis” subiectul!
Vă spun și de ce. Indivizii aceștia nu sunt atât de proști pe cât am crede, sunt doar foarte, foarte ticăloși. Amâna cât de mult pot scăderea preturilor pentru că statul lor prosperă, bugetul se îngrașă din creșterea prețurilor la energie, carburanți, din creșterea preturilor în general.
Normal că reculul va veni după ce firmele vor pune lacătul pentru că își pierd competitivitatea, normal că vor fi șomeri, normal că noi toți vom săracii și tot în capul statului se va sparge beleaua. Dar pe ei îi interesează să se îngrașe acum. La anul, peste doi ani, văd ei ce fac.
Îți recomandăm:
Scumpirea energiei este utilă statului, plouă cu bani la buget. Abia astăzi am auzit o veste bună
cuvinte cheie: creșterea prețurilor la energie