Dezvoltarea profesională a angajaților capătă noi valențe în contextul actual al pieței muncii. În anii 1990-2000, companiile investeau foarte mult pentru dezvoltarea profesională a angajaților și instruirea acestora. După 2008, nu s-a mai investit foarte mult în acest sens. Acest lucru se vede si acum în criza forței de muncă.
S-a mers mai mult pe training intern. Această situație a pornit și de la faptul că se consideră ca un om stă în companie mai mult de 6 ani.
Odată cu criza pandemică, prioritățile angajaților s-au schimbat
Astfel, companiile se văd în situația în care angajații nu vor sta mai mult de 4 ani. Dacă aceasta nu îi implică în proiecte de dezvoltare personală și profesională cei mai buni vor pleca. Retenția, în anii următori, va fi dată de cât de mult vor investi companiile în pregătirea profesională a angajaților.
Tânăra generație are nevoie, la fel precum cei care aveau 25 – 30 de ani, în anii 1990-2000, de instruire profesională. Cei cu experiență au nevoie de implicarea în joburi aflate mai sus în organigrame și aprecierea lor în cadrul organizației.
Pregătirea angajaților nu trebuie să fie doar teoretică și de soft skills, cât si de cunoștințe profesionale aplicate. Acestea vor duce la acoperirea nevoilor companiilor, dar și la împlinirea profesională a angajaților.
Îți recomandăm:
Un studiu despre HR Trends 2022 și al AIHR Academy arată:
„În 2022, HR-ul va trebui să devină mult mai implicat în a ajuta organizațiile. Este important să se remodeleze modul în care se realizează colaborarea, co-crearea și inovarea. Departamentele de resurse umane pot ajuta la crearea condițiilor care să permită angajaților să lucreze la diferite proiecte în cadrul organizației sau chiar la nivel trans-organizațional. Acest lucru se aplică și profesioniștilor din HR, de altfel.”


A lăsa totul in voia întâmplării, crezând ca digitalizarea va rezolva totul, este cea mai mare greșeală
Se tinde mult către confuzia ca odată cu digitalizarea vom putea aloca sarcinile angajaților prin intermediul softurilor. Apoi să stăm și să așteptam, pur și simplu, rezultatele.
Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este ca niciodată un buget sau plan de vânzări nu vor putea fi realizate doar prin digitalizare
Este nevoie de echipa din spatele softurilor, care sa gândească pe termen lung, pe baza analizelor din piață și pe baza transformărilor care apar, fie ele pandemice sau socio-economice.
Companiile trebuie să se implice în formarea și dezvoltarea profesională a angajaților
Companiile trebuie să investească în dezvoltarea abilităților angajaților, fie că vorbim despre cei necalificați până la cei din operațiuni, din departamentul financiar, marketing, vânzări sau management. Trebuie ținut cont si de predarea către colegi a ștafetei know-how-ului.
Daca angajații nu vor simți că sunt implicați in procesele companiei, nu sunt susținuți de către acestea în dezvoltarea lor profesionala, va apărea lipsa de interes a acestora. Astfel, pe termen lung companiile vor pierde. Sesizăm din ce în ce mai mult o oarecare tratare superficiala a schimbărilor, manifestată, culmea, printr-o supraîncărcare a angajaților. Ceea ce s-a numit The Great Resignation, va continua dacă nu începem sa realizăm ce avem nevoie in mod real in cadrul unei organizații.

Îți recomandăm:
Multitasking. Pe vremuri, la interviurile de angajare, era o mare calitate. Acum e un defect