Pornesc în a îmi exprima aceste idei referitoare la etică, de la una din frazele care mi-au plăcut în interviul Andreei Roșca cu Iulian Stanciu (CEO eMag):
Cu cât oamenii sunt mai educați, cu atât valoarea creată în țară e mai mare
Cu voia autorilor mi-aș dori să completez că oamenii educați și cu un comportament etic pot îmbunătăți valoarea economică și socială a țării în care am ales să locuim
Din păcate, etica este o expresie folosită uneori doar pentru a impresiona, pentru că este social profitabilă sau pentru că „dă bine”, ne face mai „interesanți”. În domeniul financiar, acolo unde încrederea, reputația și etica ar trebui să fie „pietrele de la temelia” investițiilor, etica este des folosită, dar poate nu întotdeauna aplicată.
De ce este important să scoatem în evidență comportamentul etic în perioade de criză? Și de ce în special în perioadele agitate, încărcate cu multă incertitudine, etica trebuie să fie la baza deciziilor luate?
Atunci când ne este greu uităm regulile și avem tendința, firească de altfel, să încălcăm granițele, să luăm măsuri astfel încât să ne fie mai bine, să depășim obstacolul de care ne-am lovit, indiferent de natura acestuia.
Îți recomandăm:
Lipsa eticii și agenda dublă a managerilor. Este împăratul gol?
Compromisurile odată făcute, aduc după ele alte compromisuri și așa vor continua. Comportamentul etic trebuie să prevaleze. Nu fac pro domo pentru rigiditate sau pentru a rămâne cramponați în niște limite foarte strâmte, dar trebuie să ținem cont și să analizăm pe termen lung deciziile pe care le luăm și acțiunile întreprinse.
Am scris aceste rânduri “îndemnată” de ceea ce am experimentat în “viață mea financiară” și cu gândul că poate folosesc câteva reflecții venite de la cineva care s-a străduit de-a lungul timpului să aplice cât mai bine legea compromisului și diplomația.
Întorcându-mă la citatul inițial, aș vrea să subliniez faptul că educația, împreună cu etica, dar și cu responsabilitatea faptelor și deciziilor, reprezintă un cocktail care ne poate ajuta să creăm valoare în societatea în care trăim.