Prețul energiei electrice s-a majorat continuu de la începutul anului. Lună de lună primim în cutia poștală sau într-un e-mail factura de energie electrică. Pe lângă aflarea sumei de plată pentru energia consumată, putem afla din acest document și către cine merg banii plătiți de noi, în calitate de consumatori.
Am făcut un exercițiu, am luat ultimele șase facturi de energie electrică primite. Prețul energiei electrice este format din următoarele componente:
- 42.3% din prețul energiei electrice reprezintă costul energiei electrice. Doar această componentă este negociată cu furnizorul nostru de electricitate. Acești bani rămân o parte la furnizor. Însă mare parte din ei merg către producătorii de la care furnizorul nostru a cumpărat electricitatea.
- 4.8% din sumele plătite reprezintă costul transportului energiei prin rețeaua de transport de înaltă tensiune. Aceste sume merg către operatorul rețelei de transport.
- 23.9% din prețul energiei electrice reprezintă costul distribuției energiei prin rețeaua de distribuție. Aceste sume merg către operatorul rețelei de distribuție.
- 9.7% din prețul energiei electrice reprezintă certificatele verzi. Banii ajung la producătorii de energie verde. Aceștia primesc în acest fel o sumă suplimentară față de prețul la care și-au vândut energia.
- 2.6% din prețul energiei electrice reprezintă cogenerarea. Banii ajung la producătorii care au generat energie electrică în cogenerare de înaltă eficiență. Cu alte cuvinte, au generat și altă formă de energie alături de energia electrică (spre exemplu energie termică). Această schemă remunerează suplimentar producătorii care încasează o sumă suplimentară fată de prețul la care şi-au vândut energia.
- 16.8% din sumele plătite reprezintă accize și TVA. Acești bani ajung la Bugetul de Stat.

Din detalierea sumelor din factură ne-am putut face o idee despre cine sunt jucătorii din piața de energie electrică. Structura simplificată a pieței poate fi vizualizată mai sus în graficul de mai sus.
Îți recomandăm:
Furnizorul este compania cu care încheiem contractul de furnizare de energie electrică. Acesta ne trimite factura de energie electrică. Deși inițial banii ajung la el, furnizorul dă mai departe către ceilalți jucători din piață. Mai exact, contravaloarea energiei cumpărate sau a taxelor de transport și distribuție. Conform datelor ANRE de la sfârșitul lunii iunie, pe piața din România activează un număr de 98 furnizori.
Producătorul este compania de la care furnizorul nostru cumpără energie. Conform datelor ANRE, pe piața din România activează un număr de 112 producători de energie. Ȋnsă aproape trei sferturi din producție este concentrată la doar patru companii, din care trei sunt deținute majoritar de Stat.

Furnizorul nostru cumpăra energia de la producător, în principal, de pe două piețe
- o piață pe termen lung denumită PCCB (piața centralizată a contractelor bilaterale)
- piață pe termen scurt denumită PZU (piața pentru ziua următoare)
Prețul de pe PCCB este destul de stabil. Pe piața PZU asistăm însă la fluctuații mari de preț, după cum se poate observa în graficul de mai jos. Perioade cu cerere redusă, cum a fost trimestrul 2 al anului 2020, au dus la scăderi abrupte de preț până spre 120 lei/MWh. În timp ce creșterea cererii din acest an, coroborată cu deficitul de investiții în noi capacități de producție, a condus la preturi zilnice chiar de peste 600 lei/MWh în această vară, conform datelor OPCOM.

Evoluția ascendentă a prețurilor are drept urmare o creștere a profiturilor producătorilor, acest lucru fiind validat de rezultatele semestriale publicate de marii producători, atât Hidroelectrica cât şi Nuclearelectrica au raportat o creștere de profituri, în timp ce CE Oltenia a reușit să îşi reducă pierderile.
Pe de altă parte, rezultatele furnizorilor de energie sunt, în general, afectate negativ de creșterea prețurilor. Putem verifica acest lucru în situațiile financiare publicate de Electrica, singurul furnizor și distribuitor de electricitate listat la Bursa de Valori. Pe segmentul de furnizare compania a raportat un profit semestrial cu circa 90% mai mic în prima jumătate a anului 2021 față de primul semestru din 2020.
Transportatorul este compania Transelectrica, care operează rețeaua de transport. Această companie cu acționariat majoritar de stat este un monopol la nivelul întregului teritoriu al României și are un profit reglementat. Suma plătită de consumatori acoperă cheltuielile de operare ale rețelei plus profitul reglementat. Profitul reglementat este calculat ca un procent aplicat la baza activelor reglementate (valoarea rețelei de transport generată de investițiile realizate de compania de transport în rețea).
Îți recomandăm:
Fit for 55, proiectul UE care obligă România la reforme radicale
Distribuitorul este compania care operează rețeaua de distribuție. În România sunt opt rețele de distribuție. Fiecare dintre ele este un monopol regional. Companiile care operează rețelele de distribuție sunt: Distribuție Energie Electrică România (deținută de Electrica), care operează trei rețele de distribuție, Distribuție Energie Oltenia (companie vândută de CEZ către Maquarie), Delgaz Grid (deținută de E-on) si trei companii E–Distribuție (Banat, Dobrogea și Muntenia) (deținute de Enel). La fel ca la transportator, suma plătită de consumatori acoperă cheltuielile de operare ale rețelei plus profitul reglementat. Acesta este calculat ca un procent aplicat la baza activelor reglementate (valoarea rețelei de distribuție generată de investițiile realizate de distribuitor în rețea).
Îți recomandăm:
Relocarea producției din China, o decizie strategică a companiilor europene. România știe?
Din punctul de vedere al unui consumator am putea să încercăm să găsim o ofertă cât mai bună, eventual pe o perioadă de timp mai îndelungată, astfel încât furnizorul nostru să cumpere energie preponderent de pe piaţa pe termen lung (PCCB) şi să nu depindem foarte mult de volatilitatea de pe piaţa pe termen scurt (PZU).
Există și altă variantă, astfel încât o parte din banii plătiți prin factura de energie să se întoarcă la noi?
Răspunsul este DA. Putem să devenim proprietari ai unor companii care activează pe piața de electricitate şi sunt listate la Bursa de Valori. Deși Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a statului nu este listată încă, putem să obținem expunere pe piața de producție de energie electrică (prin intermediul Nuclearelectrica), pe transportul de energie electrică (prin intermediul Transelectrica) dar şi pe piețele de distribuție şi furnizare a energiei (prin intermediul Electrica).
Am putea să construim un portofoliu de acțiuni cu o expunere de circa 60% pe partea de producție, circa 7% pe transport si 33% pe furnizare şi distribuție. În tabelul de mai jos am construit un portofoliu pornind de la o sumă de 5.000 lei disponibilă la sfârșitul anului 2020.

Primul mod prin care o parte din banii plătiți prin factura de energie se vor întoarce în buzunarul nostru este prin intermediul dividendelor. Ȋn tabelul de mai jos este prezentată valoarea dividendelor plătite de cele 3 companii din portofoliul nostru teoretic în cursul anului 2021. Cei 351 lei încasați pot compensa, parțial sau total, creșterea costului cu electricitatea.

Poate apărea și întrebarea: „Ce se întâmplă dacă prețul energiei va urma o traiectorie descrescătoare și companiile vor realiza profituri mai mici sau chiar pierderi?”
În acest caz nu vor mai fi distribuite dividende sau vor fi distribuite dividende mai mici de către producători. Dar partea de furnizare poate avea câștiguri mai mari. Putem profita de diversificare la nivel de portofoliu și deși vom avea probabil dividende mai mici, scăderea acestora nu va merge în același ritm cu scădea prețului energiei. În același timp, din postura de consumator, vom plăti o factură mai mică la energie.
Un al doilea mod prin care o parte din banii plătiți prin factura de energie se vor întoarce în buzunarul nostru este prin intermediul variațiilor de preț ale acțiunilor
În momentul în care decidem să vindem o acțiune din portofoliu vom încasa şi valoarea câștigului din diferența dintre prețul de vânzare şi cel de cumpărare. Sau vom suporta pierderea. Evoluția ascendentă a prețurilor la electricitate are, in general, un impact pozitiv asupra evoluției prețului acțiunilor producătorilor de electricitate. Acest lucru îl putem observa în cazul Nuclearelectrica.
Valoarea portofoliului nostru teoretic la data de 31 august 2021, precum și valoarea câștigurilor și a pierderilor realizate

Dubla postură, de client şi de acționar ne permite ca atunci când plătim mai mult pe o parte (printr-o factură mai mare) să beneficiem de un venit suplimentar (printr-un dividend mai mare în acest caz) pe de altă parte.