Evoluțiile recente privind sectorul bancar românesc au scos în evidență următoarele trenduri
Indicatorii de sănătate financiară au continuat să se mențină la valori adecvate

Creditele neperformante rămân la niveluri reduse, dar așteptările (inclusiv la nivel european) sunt de reîncepere a tendinței ascendente. Gradul de acoperire cu provizioane este semnificativ peste media UE…

…iar nivelul fondurilor proprii reprezintă un element important în acoperirea eventualelor pierderi neașteptate

Riscul de piață se așteaptă de asemenea să crească
O creștere a ratelor de dobândă ar avea un impact negativ asupra poziției financiare a sectorului bancar autohton urmare:
– reevaluării instrumentelor cu venit fix (în principal, expuneri față de stat)
– nepotrivirii duratei activelor și pasivelor senzitive la rata dobânzii
Simularea unor șocuri standardizate asupra curbei randamentelor => pierdere potențială de până la 17,6% din fondurile proprii (la nivelul agregat al portofoliului de active și pasive senzitive la riscul de rata dobânzii al sectorului bancar)
Distribuția impactului potențial în fondurile proprii a unor deplasări ale curbei randamentelor

Creditarea firmelor a continuat să fie foarte amplă,…

…dar aportul scăzut la finanțare al companiilor cu un grad de tehnologizare ridicat nu contribuie la diminuarea mai rapidă a decalajelor de dezvoltare față de economiile zonei euro

Miza schimbării climatice și a investițiilor verzi este ridicată pentru economia României

Datoriile comerciale sunt cea mai importantă sursă de finanțare a companiilor nefinanciare

– Ponderea lor în PIB s-a diminuat în ultimii ani pe fondul unei rate de creștere inferioare creșterii economice.
– Ponderea acestora în PIB se află pe o tendință descendentă începând cu anul 2012, diminuându-se de la 45 la sută la 28 la sută la finalul anului 2020. În această perioadă, datoriile comerciale ale companiilor nefinanciare au avut o rată de creștere medie de 2,1 la sută, comparativ cu 7,3 la sută pentru PIB.
– Din punct de vedere al proprietății, se menține o pondere relativ stabilă între companiile cu capital majoritar autohton, fluctuând între 55 la și 60 la sută.
– Corporațiile au cea mai ridicată pondere din totalul datoriei comerciale (40 la sută), urmate de companiile micro (26 la sută) și cele mici (16 la sută) și mijlocii (16 la sută).
Disciplina la plată a companiilor nefinanciare s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar reprezintă în continuare o vulnerabilitate structurală a economiei

Îmbunătățirea disciplinei la plată, inclusiv între firme, poate genera efecte benefice asupra mediului de afaceri
- Pandemia COVID-19 a avut un impact limitat asupra perioadei de încasare a creanțelor în cursul anului 2020, însă evoluțiile necesită o monitorizare atentă.
- Efecte pozitive potențiale a diminuării perioadei de încasare:
– Creșterea lichidității
– Limitarea potențialului de contagiune între parteneri
– Consolidarea capacității operaționale a întreprinderilor mai mici - Posibilă soluție: aplicarea consecventă a Legii nr. 72/2013 => termenul de plată nu poate depăși 60 de zile

Capitalizarea companiilor nefinanciare reprezintă unul din factorii importanți care afectează stabilitatea financiară, dar și nivelul intermedierii financiare din România

Evoluțiile sectorului bancar românesc: link BNR